Timp liberPești de acvariu pentru acvariștii începători: Vivipari (Guppy, Molly, Xifo, Plati)

Pești de acvariu pentru acvariștii începători: Vivipari (Guppy, Molly, Xifo, Plati)

Acvaristica este in adevaratul sens al cuvantului o pasiune plina de culoare. Insa atunci cand se afla la inceput, toti acvaristii consulta diferite surse pentru a cunoaste cat mai bine tainele acestei pasiuni deosebite. De aceea venim in ajutorul acvaristilor prin prezentarea unui mic ghid al viviparilor potriviti pentru incepatori.

Foarte multi specialisti considera ca viviparii sunt “pestii incepatorilor” deoarece sunt foarte usor de intretinut. Mai mult decat atat, pestii care fac parte din familia Poecilliadae sunt foarte dinamici, energici si sunt si foarte rezistenti, iar aspectul lor este unul deosebit.

Pestele guppy

Guppy

Pestele guppy este cel mai popular locuitor al acvariului, iar acvaristii incepatori se indragostesc imediat de el. Guppy sau Poecilia reticulata sunt originari din apele linistite si putin adanci din Venezuela, Guyana britanica si Insula Caraibelor. Pestele guppy este considerat o adevarata legenda. Ca majoritatea speciilor vivipare, si guppy se hranesc cu insecte. Tocmai din acest motiv acesti pesti sunt recunoscuti pentru faptul ca au contribuit la exterminarea tantarilor anofeli care sunt purtatorii virusului malariei. Insa acum nu acesta este motivul pentru care cei mai multi dintre incepatori in ale acvaristicii aleg guppy drept punctul de pleacare intr-o pasiune care poate dura o viata intreaga.

Guppy sunt foarte sociabili si calmi, asadar ei se vor intelege de minune cu alte exemplare care fac parte din familia viviparilor.

Guppy sunt foarte usor de intretinut si sunt rezistenti, chair daca exista voci care afirma ca acestia ar muri dupa doar cateva saptamani. Total eronat. Guppy sunt foarte rezistenti si pot supravietui in conditii in care alti pesti ar putea muri. Guppy sunt pesti alerti, energici si foarte expresivi, insufland posesorilor din exuberanta si vitalitatea lor. Sa fie oare si coloritul deosebit de vina? Cu siguranta.

In ceea ce priveste coloritul, masculii sunt mai viu colorati decat femelele insa daca in mod normal masculul ar trebui sa aiba dimensiuni mai mari decat ale femelei, in cazul guppy-lor lucrurile stau invers: masculii ating intre 3-3,5 cm, in timp ce femelele pot atinge chiar 6 cm. Dupa cum am spus si anterior, conditiile de care are nevoie un guppy nu sunt deloc spectaculoase.

Pestii guppy au nevoie de un acvariu spatios, in care sa aiba suficient loc pentru a se desfasura in voie. Le place sa se joace si sa se ascunda, de aceea plantele nu ar trebui sa lipseasca din acvariu. Este de preferat sa nu se utilizeze decoratiuni in care guppy, curiosi din fire, sa se ascunda si sa ramana blocati. Temperatura apei poate fi cuprinsa intre 20-18ºC, iar PH-ul intre 6-8.

Guppy-lor le place foarte mult sa traiasca in grup, de aceea este bine ca acvariul incepatorilor sa cuprinda cel putin 3 guppy, dintre care unul sa fie mascul. Guppy se reproduc foarte rapid, deoarece ating maturitatea sexuala prematur, in jurul varstei de 3 luni. Fiind cea mai cunoscuta specie vivipara, femela guppy va da nastere unor pui dupa perioada de gestatie care poate dura intre 4 si 5 saptamani. Este spectaculos faptul ca femela poate da nastere chiar si la 100 de alevini care se dezvolta cu o mare rapiditate.

Hranirea guppylor nu ridica nici ea probleme. Acestia pot fi hraniti atat cu hrana vie, cat si cu hrana uscata.

Nu putem omite aspectul estetic deosebit pe care acesti pesti il ofera acvariului. Dupa cum am mentionat anterior, varietatea coloristica a masculilor de guppy este de-a dreptul covarsitoare. Culori precum rosu, negru, galben, albastru, alb, precum si exemplare bicolore sau multicolore, fac deliciul celor care detin astfel de pesti.

Pestele Molly

Molly

Alaturi de guppy, molly se afla si ei printre preferintele acvaristilor incepatori. Mollienisia sphneops sau molly fac parte din familia vivparilor. Acestia sunt originari din apele dulci si salcii ale Americii Centrale si de Sud. Sunt apreciati de catre acvaristi deoarece sunt foarte rezistenti, adaptandu-se cu succes la viata de acvariu. Mai mult decat atat, sunt foarte usor de intretinut, reproducerea este simpla si au un aspect deosebit.

Masculul prezinta un corp suplu, frumos colorat, in timp ce femela are un corp putin mai greoi. Ca in cazul pestilor guppy, si femelele molly sunt mai dezvoltate decat masculii, atingand chiar si 12 cm, in timp ce masculii pot atinge doar 8 cm.

Molly au un colorit deosebit, dar si un comportament pe masura, fiind foarte vioi, energici si prietenosi. Reproducerea lor este foarte simpla, fiind o specie vivipara. Molly au nevoie de suficient spatiu pentru a inota, dar se vor dezvolta armonios intr-un acvariu cu plante naturale.

Pestele Xifo

Xifo

Xifo sau Xiphophorus Helleri fac si ei parte din clasa viviparilor si prezinta aceleasi caracteristici. Sunt originari din America Centrala. Sunt pesti activi si energici, cu un aspect deosebit. Acestia se vor simti foarte bine intr-un acvariu mare, decorat cu plante si nu in ultimul rand acoperit, deoarece xifo sunt mari amatori de sarituri in apa. Inmultirea este la fel de usoara ca in randul pestilor prezentati anterior. Iar coloritul este si el deosebit.

Pestele Plati

Plati

Plati sau Xiphohphorus maculates sunt si ei vivpari deosebit de apreciati de catre acvaristii incepatori. Sunt foarte usor de intretinut, nefiind deloc pretentiosi.

Ceea ce diferentiaza aceste specii mai sus prezentate este aspectul si coloritul diferit. In rest, comportamentul si temperamentul viviparilor este foarte asemanator si nu este de mirare faptul ca sunt cei mai indragiti de catre acvaristii incepatori.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.