Casă și grădinăPlante de apartament decorative: Clorophytum comosum (Crin verde/Voalul miresei), un remarcabil antipoluant

Plante de apartament decorative: Clorophytum comosum (Crin verde/Voalul miresei), un remarcabil antipoluant

Caracteristica extraordinara a plantei de apartament – Clorophytum comosum (Crin verde/Voalul miresei), pe langa valoarea decorativa, este capacitatea de a purifica aerul din incaperile in care se afla. In anii ‘80, cercetatori de la NASA au demonstrat ca anumite plante, printre care si Clorophytum comosum, au proprietatea de a neutraliza diversi poluanti care se gasesc in locuintele noastre (in pereti, mobila, haine, in produsele de menaj, in odorizantele de camera, in fumul de tutun etc.).

Pentru ca efectul de purificare a aerului sa se produca, este necesar ca o planta Clorophytum comosum sa fie amplasata cam la fiecare 10 metri patrati din incapere.

Numele stiintific al plantei vine de la grecescul “kloros”, care inseamna “verde” (pal), si “phytum”  –planta care are forma unor tufe, cu frunze subtiri si lungi, cu dungi albe, ceea ce este sugerat si de denumirea populara “Voalul miresei”. Datorita acestei forme, este bine sa fie plantata in ghivece suspendate, pentru ca, pe masura ce planta creste, frunzele vor imbraca frumos vasul in care se afla.

Conditii de crestere

Planta de apartament – Clorophytum comosum (Crin verde/Voalul miresei), originara din Africa de Sud, nu este pretentioasa in privinta conditiilor de crestere. Se dezvolta foarte repede, fiind rezistenta la variatiile de temperatura si de lumina. Cu toate acestea, este bine sa nu fie expusa direct in lumina soarelui, pentru ca, atunci, varful frunzelor se poate usca si, desi rezista si la temperaturi in jur de 0 grade Celsius, mai bine ii asiguram un ambient in care sa nu fie mai putin de 5-10 grade Celsius.

Are radacini groase, bine fixate in pamant, ceea ce o face rezistenta si in conditii de umiditate scazuta. Totusi, vara, trebuie udata, in asa fel incat pamantul sa nu ramana mult timp foarte uscat, dar nici apa care se strange in vasul de sub ghiveci nu trebuie lasata acolo, pentru a se asigura un bun drenaj si pentru a evita putrezirea radacinilor. Iarna, la temperaturi scazute, se uda foarte rar, planta intrand in repaus.

Clorophytum comosum
Clorophytum comosum

Creste in orice fel de sol, dar un supliment de ingrasaminte este bine-venit. Cel mai bun ingrasamant este cel lichid (din magazinele specializate), diluat cu apa si administrat cam o data la doua saptamani. Florile plantei de apartament – Clorophytum comosum (Crin verde/Voalul miresei) nu sunt spectaculoase, sunt mici (au, aproximativ, diametrul de 1 centimetru), albe, parfumate, se dezvolta la capatul unei tije lungi si au forma de stea.

Inmultire

Perioada propice pentru inmultirea plantei de apartament – Clorophytum comosum (Crin verde/Voalul miresei) este primavara. Se poate inmulti si prin seminte, care se pun in pamant in martie-aprilie, dar cel mai usor si rapid mod de inmultire este prin stoloni separati din planta-mama, care se tin in apa pana dezvolta radacini sau se pun direct in pamant, unde, la fel de repede se vor prinde. In cazul plantelor mature, pentru ca dezvoltarea sa fie frumoasa, se roteste din cand in cand vasul, pentru ca toate partile plantei sa fie expuse egal la lumina si sa se evite cresterea asimetrica.

Daunatori

De obicei, planta de apartament – Clorophytum comosum (Crin verde/Voalul miresei) nu este atacata de daunatori, decat foarte rar de paianjeni rosii, in aceste cazuri putandu-se apela la un insecticid.

Din cine stie ce motive, pisicile sunt tentate sa zgarie sau sa manance frunze de Clorophytum comosum, acestea putandu-le provoca probleme digestive. Asadar, daca aveti o pisica, pentru binele ei, nu o lasati sa ajunga la frunzele plantei.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.