Timp liberVezi care sunt pretențiile pe care le cere reptila Varanul de savană

Vezi care sunt pretențiile pe care le cere reptila Varanul de savană

In ultimii ani, din ce in ce mai multe persoane au dezvoltat o pasiune indrazneata si interesanta pentru fascinanta lume a animalelor exotice. Bineinteles, in aceasta categorie sunt introduse si reptilele. Varanul de savana pare o alegere perfecta pentru foarte multi pasionati de reptile, insa pe cat de fascinanta este, pe atat de pretentioasa, nefiind potrivita oricui.

Varanus exanthematicus sau varanul de savana face parte din genul Varanus al familiei Varanidae, mare parte a speciilor care apartin acestui gen fiind carnivore. Mai mult decat atat, sunt considerate unele dintre cele mai mari soparle din lume, avand corpul foarte lung, acoperit cu solzi duri.

Varanul de savana este originar din Africa, din zona savanelor tropicale, insa a fost raspandit in intreaga lume, pe teritoriul Europei fiind cunousct si sub numele de “varanul lui bosc”, dupa numele botanistului de origine franceza Louis Augustin Guillaume Bosc, care a realizat pentru intaia oara un studiu amplu al acestei specii.

Acesta considera ca varanul de savana este o soparla cu un comportament diferit fata de al celorlalte soparle. De ce? Pentru ca este foarte inteligenta si reactioneaza cu o rapiditate de nedescris, fiind astfel catalogata drept cea mai inteligenta soparla din intreaga lume. Din acest motiv, foarte multi pasionati de reptile si alte vietati exotice, considera ca varanul este o alegere deosebita. Insa lucrurile nu par chiar atat de simple.

In primul rand, varanul de savana are dimensiuni destul de mari, atingand chiar si 1,5 m, chiar daca acest aspect nu ii impiedica pe cei pasionati sa creasca varanul de savana drept animal de companie. Mai mult decat atat, varanul are nevoie de suficient spatiu, iar terariul sau trebuie sa ii ofere toate conditiile pentru a se putea dezvolta corespunzator.

In al doilea rand, speranta de viata a acestei soparle este foarte mare. Daca in mediul natural poate trai chiar si 20 de ani, in captivitate poate trai intre 12-15 ani, daca este ingrijit asa cum se cuvine.

Aici intervine o oarecare problema, deoarece cresterea unui astfel de “animal de companie” poate fi foarte costisitoare, sa nu mai vorbim de faptul ca varanul de savana ramane un animal salbatic, avand o muscatura puternica si dureroasa. Varanul isi poate folosi si ghearele ascutite pentru a se apara, insa desi au un comportament defensiv, aceste reptile sunt foarte usor de imblanzit, fiind nevoie de multa rabdare si daruire.

Asadar, nu este o alegere tocmai buna pentru orice persoana. Cu toate acestea, orice pasionat care considera ca poate creste un varan de savana ar trebui sa ia in considerare aspectele mentionate anterior.

Alegerea unui varan de savana

Varanul de savana

Daca in cazul altor animale de companie este de preferat ca exemplarele sa fie alese cand inca nu au atins maturitatea, aceasta regula nu se aplica si in cazul varanului de savana. Daca aceasta reptila este tinuta in captivitate de la o varsta foarte mica, de cele mai multe ori va muri. De aceea este bine ca pasionatii sa achizitioneze exemplare mature. Mai mult decat atat, cateva aspecte necesita a fi urmarite atunci cand un astfel de animal este ales: reptila nu trebuie sa naparleasca excesiv, iar ochii sai trebuie sa fie foarte clari; in caz contrar, acestea pot fi semne clare de boala.

Un lucru destul de complicat il reprezinta adaptarea soparlei la noua sa locuinta. Terariul ar trebui sa aiba aproximativ 4 m lungime, 2 m latime si o inaltime de 1,5-2 m. Varanii de savana iubesc caldura si umiditatea, de aceea terariul trebuie sa le ofere toate aceste conditii. Ar fi imposibil insa ca temperatura sa atinga valori de pana la 70ºC, valori la care varanul rezista fara niciun fel de problema, insa o temperatura de aproximativ 32ºc ar fi ideala.

Locul in care varanul va locui trebuie amenajat cu foarte mare atentie. Substratul trebuie sa fie format din scoarta de nuca de cocos sau nisip, iar elementele de decor nu trebuie sa lipseasca. Varanul iubeste sa se ascunda, mai ales in primele saptamani pe care le petrece in noul sau terariu.

Dupa cum am mentionat si anterior, ingrijirea unui varan de savana poate fi de-a dreptul costisitoare. In primul rand, in foarte multe cazuri, parazitii ii pot provoca afectiuni grave. De aceea medicul veterinar trebuie consultat destul de des pentru a aplica un tratament corespunzator. Este de inteles faptul ca, fiind tinut in captivitate, organsimul varanului de savana isi pierde oarecum capacitatea de a lupta impotriva anumitor factori care ii pun integritatea in pericol.

Hranirea varanului de savana ridica destule probleme. De foarte multe ori, pana se acomodeaza, soparla refuza sa se hraneasca, deoarece nu se simte in siguranta. Este de preferat ca in primele saptamani de acomodare posesorul unei astfel de soparle sa nu intre prea mult in contact cu ea pentru a nu o stresa. Hrana reprezinta un element important in intretienrea varanului de savana. In mediul natural, varanul se savana se hraneste cu animale nevertebrate, dupa cum arata studiile de specialitate.

In captivitate, soparla poate fi hranita cu insecte precum lacustele, greierii, dar si cu melci sau scorpioni. Nu trebuie sa se exagereze cu hranirea, deoarece foarte multe exemplare prezinta tendinta de obezitate, ceea ce le reduce viata. Varanului i se pot oferi suplimente de calciu si vitamine.

Asadar, cine credea ca ingrijirea unei reptile este foarte usoara, s-a inselat. Varanul de savana este pretentios si necesita o atentie speciala.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.