Unde tinem medicamentele, asa incat copilul sa nu fie tentat sa se joace cu ele si sa guste din ele? Daca aveti obiceiul sa lasati folii si fiole de medicamente prin casa, daca aveti mereu in geanta sau haina cate o folie de pastile, daca le lasati la vedere – copilul, cu curiozitatea sa de neoprit, poate fi tentat sa isi bage nasucul!
Odata ce in casa este un copil, orice medicament – de la cea mai comuna pilula impotriva durerii de cap la siropul de tuse – trebuie pastrat intr-un loc la care cel mic nu are acces! Si mai mult, copilul mic nu ar trebui sa stie exact locul unde tinem medicamentele – desi va puteti gandi ca nu poate ajunge la ele, ati fi uimit de inventivitatea celor mici (vede ca umblati la un sertar si doreste sa afle – copilul este manat de curiozitate, de dorinta de a descoperi si a sti tot).
Unde tinem medicamentele pentru ca cel mic sa nu devina curios
Asadar, trebuie sa gasiti un loc special pentru toate medicamentele – un sertar aflat mai sus din camera parintilor – dormitorul, ar fi perfect. Dormitorul ar fi alegerea cea mai potrivita, caci umezeala si aburul din camera de baie pot dauna medicamentelor; sertarul unde sunt tinute mediamentele trebuie sa fie racoros si uscat. Nici bucataria nu este potrivita – in afara de temperatura ridicata din bucatarie, cand mai creste, copilul va cotrobai prin sertare si nimic mai rau decat sa gaseasca cutia cu pilule alaturi de borcanul cu dulceata!
Daca sertarul se incuie, cu atat mai bine!
Pastrati doar medicamente in acel sertar si nu umblati la el mai des decat trebuie!
Nu lasati niciodata foliile, fiolele, sticlutele prin casa – dupa ce luati un medicament, puneti-l inapoi.
Daca luati des un medicament si obisnuiti sa pastrati o folie in geanta, in haina, in buzunarele hainelor – fie va asigurati ca copilul nu va ajunge la ele (copiii sunt deseori tentati sa cotrobaie prin lucruri), fie renuntati la obiceiul de a umbla cu medicamente la dumneavoastra.
Cand umblati la sertarul cu medicamente, cel mai bine este ca cel mic sa nu se afle in preajma – ii va trezi imediat curiozitatea: oare ce se afla in acel sertar misterios?…
Pentru siguranta nu numai a copilului, ci a tuturor din casa, pastrati medicamentele in ambalajele lor originale, cu data expirarii si instructiunile lor; nu puneti niciodata un medicament in alt ambalaj; medicamentele date pe prescriptie nu vor fi utilizate decat pentru persoana si afectiunea pentru care au fost prescrise!
Cand luati un medicament, nu lasati folia sau sticluta nesupravegheata – copilul va poate vedea cum il luati, poate fi curios “oare ce papa mamica/taticul” si poate atent pe furis la fiola lasata cateva minute pe masa… Daca luati zilnic cate o pastila, incercati sa nu o faceti de fata cu cel mic – vazand ca luati zi de zi acea pastila, va considera ca este ceva bun.
Daca cel mic este curios cand v-a vazut luand un medicament sau cand trebuie sa ii oferiti un medicament, explicati-i cat mai clar ca acestea sunt doar pentru oamenii bolnaviori si atat! Incercati sa clarificati ca ele pot fi luate doar cand doctorul zice ca trebuie – in rest, ca pot face rau.
Unele tipuri de medicamente trebuie tinute la rece – in frigider. Aveti grija sa le tineti doar atat timp cat urmati tratamentul si sa nu le puneti langa alimentele pe care le ia copilul din frigider. Daca este micut, puneti-le pe raftul de sus intr-o cutie ce se deschide greu si nu o asezati langa nimic atractiv (cand urmati un tratament de durata si copilul deja umbla fara probleme in frigider, cautati o cutie cu incuietoare). Daca este mai mare, atentionati-l ca in acea cutie se afla un medicament ce ii poate face rau.
Cand nu mai continuati un tratament, nu aruncati medicamentele ramase in cosul de gunoi din casa.
Insa in afara de unde tinem medicamentele, important este sa fim cat se poate de precauti in ceea ce priveste medicatiile oferite copiilor, indiferent de varsta. Recentele sondaje ne arata ca parintii sunt uneori tentati sa ii ofere copilului cate un medicament pe care il iau si ei – pe principiul ca “nu ii face rau”. Este necesara precautia in legatura cu medicamentele oferite unui copil: cea mai banala pilula poate sa dauneze celui mic. In plus, nu uitati vreodata sloganul “medicamentele nu sunt bomboane”!
Cand copilul este bolnavior, nu ii oferiti absolut niciodata antibiotice fara recomandarea medicului (este important sa stiti ca antibioticele au efect benefic doar si doar daca este vorba de o infectie bacteriana – cand infectia este virala, antibioticele dauneaza in loc sa faca bine)!
Siropul de tuse – inofensiv, nu-i asa? Nu – siropul de tuse trebuie oferit copilului la recomandarea medicului, putand avea efecte daunatoare (somnolenta, ameteala, confuzie). In plus, siropul de tuse si alte medicamente speciale pentru copii sunt indulcite si au gust bun – aceasta pentru ca cel mic sa le accepte. Problema, insa, este ca cel mic poate considera ca daca are gust bun, poate lua de cate ori vrea! Gustul il poate atrage si copilul poate incerca sa ia mai mult decat trebuie!
Pe acelasi principiu, cel mai bine este sa va feriti de medicamentele colorate ce arata ca niste bombonele gustoase!
Aspirina – cea mai des utilizata pilula cu adevarat salvatoare cand va paste o raceala! Insa trebuie sa luati cat se poate de in serios avertismentele ce spun sa nu oferiti vreodata copilului aspirina – si nici alte medicamente care au in compozitie acid acetilisalicilic. Aspirina poate avea efecte adverse neplacute la copil si mai ales creste riscul de dezvoltare a sindromului Reye (o boala des fatala).
Desi poate ca vi se pare ciudat, ascultati sfatul medicului cand va spune ca este mai bine sa nu ii dati nici un tip de medicament copilului bolnavior! Va puteti gandi “de ce sa il las sa se chinuie, daca putin paracetamol (sau orice alt medicament) l-ar face sa se simta mai bine”? Medicul stie mai bine: cand simptomele copilului nu sunt intense, este de preferat ca sistemul imunitar al celui mic sa combata singur infectia – astfel se intareste.
Unde tinem medicamentele – cum ramane cu vitaminele? In ziua de astazi, suntem indemnati mereu sa luam un supliment sau altul cu vitamine si minerale, pentru o “sanatate mai buna”. Exista o multitudine de suplimente speciale pentru copii ce va asigura ca ii intaresc sanatatea si ii fac bine! Auzim din fiecare parte cat de mare are nevoie organismul de vitamina X, vitamina Y etc. etc….
Si doar pentru ca este vorba de vitamine si minerale, nu de medicamente, ne putem gandi ca nu pot fi decat benefice! Vitaminele, insa, ar trebui sa fie acordate copilului tot la recomandarea unui medic, care poate sa va zica exact ce vitamine si minerale sunt benefice pentru copil si in ce cantitati (suna ciudat, insa prea multe vitamine pot dauna)! Nu lasati, asadar, cutia cu vitamine si minerale la indemana copilului – ii veti da personal cate o pilula zilnic.