Timp liberTrufa este cea mai scumpă ciupercă din lume – Ce beneficii are?

Trufa este cea mai scumpă ciupercă din lume – Ce beneficii are?

Trufa este o ciupercă compactă, subterană, comestibilă, cu aromă deosebită, care crește în pădurile de foioase din țara noastră, la altitudine mică. Reproducerea ei se face direct prin spori. Este considerată cea mai scumpă ciupercă din lume. Are peridiumul negru, suprafața fermă și acoperită cu mici ridicături poligonale și neregulate. La interior are o culoare cenușie-gălbuie, cu vene albe care imită pânza de păianjen.

Există mai multe soiuri de trufe, însă în țara noastră se pot găsi în special:

 • Tuber aestivum vitt – trufa neagră de vară
 • Tuber uncinatum chatin – trufa neagră de toamnă.

Ca aspect exterior, cele două specii sunt la fel, au forme poligonale și culoarea neagră, diferența este dată de aromă. Despre trufa neagră de vară se spune că are un miros aromatic mai subtil și mai plăcut decât alte specii.

În zona Carpaților, mai există și trufa cu spori mari (sau Tuber macrosporum) și trufa albă (numită Choiromyces meandriformis).

Unde cresc trufele?

Trufele se găsesc în marginea sau în jurul râmăturilor de mistreț din pădurile de la altitudine mică, din țara noastră, mai ales în pădurile mixte și de foioase. Ele se găsesc mai ușor cu ajutorul unor câini special antrenați, care simt mirosul lor specific. Unii oameni care cutreieră pădurile simt mirosul specific al trufelor și le găsesc mai ușor. Aceștia probabil au mirosul olfactiv mai dezvoltat. Trufele mai tinere au un miros ca de alună.

Trufele se găsesc destul de greu pentru că nu sunt vizibile cu ochiul liber, ele sunt ciuperci subterane, sunt ascunse printre frunze și pot fi confundate destul de ușor cu ghindele de la stejar sau cojile de la jir. Trufele trăiesc în simbioză cu rădăcinile unor arbori – fag, stejar, tei, plop, alun.

Recoltarea trufelor înseamnă o plimbare în pădure și o adevărată plăcere. Ele apoi se păstrează la frigider, timp de 7 zile. Se invelesc în șervețele și se pun într-o pungă, apoi se țin la rece. Se pot păstra mai mult timp și la congelator.

La noi în țară, este interzisă căutarea și vânzarea lor fără aprobare de la Ocolul Silvic. Trufele pentru consum sunt foarte scumpe și se pot cumpăra de pe Internet.

Trufele – beneficii pentru sănătate

Trufa este considerată un condiment foarte bun pentru mâncare și un superaliment excelent pentru sănătate. Despre trufă se spune că are nutrienți esențiali, antioxidanți, vitamine (B, C, E), minerale (magneziu, calciu, sodiu, fier), proteine, acizi grași saturați și nesaturați.

Alte beneficii ale trufei:

 • Reduce nivelul de colesterol din sânge
 • Are proprietăți antibacteriene și antioxidante
 • Reduce inflamația din organism și riscul de diabet
 • Previne bolile cardiovasculare, hipertensiunea arterială și combate cancerul
 • Promovează sănătatea generală și imunitatea organismului.

Uleiul de trufe

În prezent se comercializează mai multe tipuri de uleiuri de trufe, însă trebuie verificată proveniența acestora, pentru a nu lua un extract artificial, ci unul natural.

Uleiul de trufe se poate prepara și acasă: se cumpără trufe, se spală și se taie mărunt, apoi se pun într-un borcan sterilizat, se adaugă ulei vegetal și se lasă la macerat, la întuneric, timp de 21 de zile; după această perioadă de timp, uleiul se strecoară și se poate folosi. De regulă la 100 g de trufe se adaugă 500 ml de ulei. Gustul uleiului este ca de trufe, bogat și aroma deosebită ca la aceste ciuperci.

Uleiul de trufe se păstrează la întuneric; la lumina directă a soarelui sau la căldură, el se poate oxida. În gastronomie, el se folosește la supe, salate, preparate din ouă, ciuperci, carne de porc și carne de vită, pește, legume, fructe de mare, pizza și paste. Se potrivește și cu preparatele din cartofi, orez, omletă, conopidă, sparanghel și broccoli. Nu se adaugă în cantitate mare, ci doar așa pentru un plus de gust și aromă, la mâncăruri calde și reci. La salate se adaugă doar câteva picături de ulei, la fel și la supele cremă din legume.

Beneficii

Uleiul are aroma trufelor și oferă multe beneficii organismului:

 • Este dietetic, are efect pozitiv asupra ficatului și stomacului
 • Stimulează metabolismul prin nutrienții pe care îi conține, mai ales prin aportul de vitamine B care joacă un rol important și asupra sistemului nervos
 • Are oligoelemente și vitamine B, C, E, PP
 • Conține vitamina E ce reduce riscul de îmbolnăvire; această vitamină are acțiune antioxidantă puternică, ce combate atacul nociv al radicalilor liberi, prevenind astfel distrugerea celulelor și dezvoltarea unor boli
 • Ajută la recuperarea sănătății mintale
 • Normalizează funcționarea sistemului nervos și reduce efectele stresului
 • Combate insomnia și alte tulburări de somn
 • Are efect bun în calmarea crizelor de depresie și vindecarea acestei afecțiuni
 • Poate fi un bun tratament pentru stările de nevroză și neuroastenie
 • Are proprietăți antioxidante, încetinește procesul de îmbătrânire al organismului
 • Îmbunătățește aspectul pielii și al părului; are acizi grași care ajută la sinteza elastinei și colagenului
 • Crește fertilitatea la femei și potența la bărbați
 • Stimulează imunitatea.

Acest ulei se folosește în doze mici de către cei care sunt la dietă și vor să slăbească.

Vezi aici un video despre trufe:

Pantofi cu toc Stiletto cu prețuri de la 49 RON
Nervii, stresul, agitația și anxietatea dispar imediat
Crește în Hawaii și face minuni pentru organism
Vei fi șocat! Scapă imediat de mâinile uscate
Adevărul despre Anxietate, Alzheimer și Depresie
Felicitări! Te-ai calificat pentru o consultație gratuită

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.