„Tavel shaming” înseamnă „a te rușina” pentru că ai călătorit în acest an, când se tot spune despre coronavirus. De ce în aceste vremuri oamenii se simt rușinați pentru că au decis să călătorească în pandemie, iar asta le-a adus invidie și discuții mai ales pe rețelele sociale unde au postat fotografii din vacanță sau concediu.
Navigare rapidă în articol:
1. Travel shaming înainte de pandemie
Înainte oamenii se rușinau că nu călătoreau suficient. Ei regretau când trecea câte un an și nu reușeau să se bucure de vacanță. Nu aveau ce povesti la rude și la prieteni și chiar se simțeau rușinați când alții le povesteau aventurile lor din concediu.
Așa este viața! Adesea devenim marionete care fac totul în grabă, merg automat la muncă și nu au timp să se bucure de viață. Așa au făcut părinții, așa fac și copiii lor. Desigur nu este vorba despre toată lumea, doar despre cei care și-au format acest stil de viață sau care nu au avut posibilitatea să schimbe ceva.
Anii trec, viața trece, cu cât îmbătrânesc, cu atât oamenii călătoresc mai rar. Pentru mulți oameni – familii sau cupluri – călătoriile sunt scumpe și de asta preferă să folosească banii în alte scopuri, mai ales dacă au și copii.
Când ajung la bătrânețe, oamenii regretă diverse lucruri:
- Că nu au călătorit mai mult, că le-a fost frică să încerce lucruri noi
- Că nu au decis să riște, să iasă din zona de confort
- Că nu au făcut mai mult sport și mișcare
- Că nu s-au bucurat mai mult de natură
- Că și-au făcut prea multe griji privind aspectul lor
- Că nu s-au iubit suficient și nu și-au dat seama la timp cât de frumoși sunt
- Că le-a păsat prea mult de gura lumii, de părerile și de criticile oamenilor, etc.
2. Travel shaming în acest an, în timpul pandemiei
Acum, în acest an, oamenii se rușinează că au călătorit în timpul pandemiei. Potrivit celor spuse de cei de la CNN, oamenii care călătoresc în pandemie au început să fie criticați și invidiați. Criticile apar din cauza faptului că postează imagini în care ei sunt în diferite locații superbe, din vacanță, și nu poartă mască de protecție pe față.
Se pare că acest fapt – de a călători – are un impact negativ în ziua de azi asupra celor care se bucură de vacanță. Mulți oameni par să minimizeze pericolul îmbolnăvirii de coronavirus și călătoresc în străinătate, în zone unde este permis acest lucru. Pentru asta sunt judecați de cei care stau acasă, ca și cum călătoriile s-ar face din ignoranță, egoism sau sfidare. Probabil că în realitate este vorba despre bucuria de a călători, de a se bucura de viață la fel ca înainte de pandemie, deși este clar că lucrurile s-au schimbat mult. Nimic nu mai este la fel ca în 2019.
Ei își iau măsurile de precauție și le aplică în general, dar în anumite zone fac fotografii fără mască, iar uneori și în grupuri de prieteni, de aceea primesc critici precum că nu ar fi respectat distanțarea fizică.
Invidia este ca o otravă
Invidia este un sentiment urât, care îți poate distruge acea stare de a te bucura de timpul tău liber. A primi mesaje negative sau a simți privirile invidioase ale oamenilor nu este deloc plăcut. Asta ar putea să-i afecteze pe cei care în acest an și-au făcut timp să se bucure puțin de vacanță, pentru a se relaxa și pentru „a-și încărca bateriile”.
Cercetătorii spun că invidia este ca o otravă și apare din cauză că unor oameni le este greu să accepte faptul că alții au posibilitatea de a merge în călătorii, în acest an când se tot vorbește despre noi cazuri de coronavirus. Emoțiile negative, gelozia, invidia sunt la ordinea zilei în prezent.
Potrivit multor articole științifice oamenii invidioși își fac rău și lor; prin aceste sentimente negative ei au stări proaste și în mod normal, pentru a le îndepărta, ar fi bine să știe cum să le facă față. Este destul de greu să recunoști că ești invidios sau dezamăgit, mai ales când mulți își doresc să se bucure și ei de călătorii dar nu au curaj, posibilități sau timp.
Oamenii care critică sau sunt invidioși nu recunosc sub nicio formă că au astfel de sentimente rele. Simțirea invidiei este un subiect tabu în ziua de azi și destul de jenant; acest sentiment, care adesea este inconștient, poate deveni și foarte distructiv.
Oamenii îi critică pe cei care călătoresc
Mulți oameni și-au amânat vacanțele și călătoriile în acest an, din cauza pandemiei. În momentul în care i-au văzut pe alții cum călătoresc, este clar că s-au simțit frustrați, supărați și invidioși. Ceva în interiorul lor le spune că nu este corect, că și ei ar fi trebuit să se bucure de vacanțe și călătorii. Probabil ar fi dorit ca toată lumea să renunțe, să facă la fel ca ei. Dar iată că unii au decis să-și trăiască viața altfel.
Unii dintre cei care călătoresc se simt rușinați că au făcut asta, probabil din cauza unor critici primite din social media; mulți dintre cei care au stat acasă i-au invidiat pentru alegerile lor.
Pentru unii oameni, călătoria este esențială în viață; ei fac asta în condiții de siguranță, în mod responsabil, fac teste și își iau măsurile de protecție necesare, impuse de autorități.