Nunți și mireseTradiții nemuritoare la nunțile din România și din întreaga lume

Tradiții nemuritoare la nunțile din România și din întreaga lume

Nunta este unul dintre cele mai importante evenimente din viata unei persoane. Fiecare popor are o cultura proprie si obiceiuri diferite, si la evenimente speciale fiecare civilizatie are propriile traditii. In urmatoarele randuri va sunt prezentate diferite traditii la nunti, atat din Romania, cat si din jurul lumii.

Traditii la nunti in Romania

Nunta romaneasca este presarata cu multe obiceiuri si superstitii, care difera de la o regiune la alta, de aceea este imposibila cunoasterea tuturor traditiilor si obiceiurilor. Unele obiceiuri legate de acest eveniment sunt general valabile, si sunt respectate in toate zonele.

Petitul este un prim obicei si reprezinta, de fapt, cererea oficiala in casatorie. Viitorul mire trebuie sa ceara mana alesei lui, fapt pentru care se duce la tatal acesteia, insotit de alti flacai, iar familia miresei pregateste un ospat pe cinste. Tanarul ofera viitoarei mirese inelul de logodna. Petitul are insemnatatea lui, deoarece reprezinta o ocazie pentru cele doua familii care urmeaza sa se inrudeasca sa se cunoasca mai bine.

Dupa ce este oficializata cererea in casatorie, viitori miri trebuie sa isi aleaga nasii. Nasii sunt “parintii spirituali” ai mirilor, si trebuie sa ii ghideze pe drumul ales. Pe langa ajutorul spiritual, nasii ofera si ajutor material mirilor, deoarece ei au obligatia de a plati slujba religioasa, lumanarile si voalul miresei. Obiceiul practicat in cinstea nasilor este ploconul; tinerii miri se duc la nasi “cu ploconul”, adica le ofera daruri. Primirea ploconului reprezinta acceptarea de a fi nasii viitorilor miri.

In ziua nuntii exista o varietate de traditii care necesita a fi respectate. Se considera ca nerespectarea lor aduce ghinion. Unul dintre aceste obiceiuri este bradul. In dimineata nuntii, mirele impreuna cu prietenii sai si cavalerii de onoare impodobesc un brad cu dulciuri, fructe si diverse obiecte, ca simbol al tineretii si prosperitatii.

Barbieritul mirelui corespunde cu imbracatul miresei. In cazul tradititiei urmata de mire, barbieritul simbolizeaza trecerea spre o alta etapa, transformarea sa de la fecior la barbat. Mireasa este la randul ei aranjata de catre domnisoarele de onoare si de catre nasa. Mireasa iese din casa unde este asteptata de mire, care ii ofera buchetul de mireasa, iar mireasa pune flori in pieptul nasilor si al mirelui.

Pentru a avea noroc, mireasa trebuie sa poarte ceva vechi, ceva nou, ceva imprumutat si ceva albastru. Toate aceste obiecte au o simbolistica foarte incarcata: obiectul vechi reprezinta legatura miresei cu viata de dinainte de nunta, iar obiectul nou reprezinta succesul si reusita in viitor. Obiectul imprumutat simbolizeaza prosperitatea cuplului, iar albastrul simbolizeaza puritatea.

Furatul miresei este o traditie care se intalneste in toate regiunile romanesti. Datoria mirelui este sa aiba grija de aleasa lui. Spre deliciul invitatilor, nasul si mirele sunt pusi uneori sa indeplineasca anumite sarcini.

Aruncatul buchetului de catre mireasa corespunde cu aruncarea jartelei de catre mire. Cine va prinde aceste doua obiecte se va casatori in curand.

Dupa aruncatul buchetului, voalul miresei este scos si pus pe capul celei care l-a prins. Nasa pune pe capul miresei un batic, acesta simbolizand trecerea de la statutul de fata la cel de nevasta.

Ciorba de potroace reprezinta o mica reuniune intre familiile mirilor, prietenii apropaiti si nasi. Principalul scop este dregerea invitatilor dupa mahmureala, dar si o ocazie pentru a schimba impresiile despre nunta si petrecere.

Luna de miere este un obicei preluat din timpul cavalerilor. Proaspetii insuratei isi pot alege destinatia in care sa isi petreaca luna de miere.

Traditii la nunti in jurul lumii

Traditii la nunti in jurul lumii

Fiecare tara are traditiile si obiceiurile ei, fiecare popor fiind diferit. In lume exista nenumarate traditii la evenimente de o asemena insemnatate. In randurile urmatoare sunt prezentate traditii de la nunti din alte colturi ale lumii.

In China, viitorii miri tebuie sa consulte un astrolog pentru a le spune cu exactitate data la care trebuie sa se casatoreasca. Tot in China mireasa isi schimba rochia de trei ori, iar culoarea care predomina este rosul, deoarece acesta simbolizeaza prosperitatea, dragostea si fericirea.

In Rusia, dupa ciocnirea paharelor, acestea sunt sparte, considerand ca acest lucru aduce noroc. Tot in Rusia, mirii vor elibera o percehe de porumbei, acest fapt dovedind uniunea lor.

In Anglia, miresele trebuie sa poarte un penny in pantof pentru a avea noroc toata viata.

In Japonia, mireasa nu are voie sa poarte alta culoare in afara de alb, pentru a-si dovedi puritatea. Tot aici, in timpul ceremoniei, mirii vor bea 9 pahare cu sake.

In Pakistan, palma miresei este frumos pictata cu henna, deoarece se crede ca henna aduce noroc si prosperitate viitorilor soti. Si in Maroc se practica acest obicei.

In Coreea, mirii sunt obligati sa poarte in timpul ceremoniei costume traditionale, costume care dateaza de peste 2000 de ani.

Indiferent de regiune, nunta este unul dintre cele mai importante evenimente din viata unei persoane, si trebuie sa fie perfecta.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.