Sarcină & BebeTotul despre vederea bebelușului în burtica mamei și dezvoltarea acesteia după naștere

Totul despre vederea bebelușului în burtica mamei și dezvoltarea acesteia după naștere

Totul despre vederea bebelusului in burtica mamei si dupa nastere – cand i se dezvolta fatului vederea si ce poate el sa vada in-utero si in zilele dupa nastere? Este o intrebare dificila, pentru ca nu poti sti exact cand incepe fatul sa vada si mai exact ce percepe el – insa cercetatorii au informatii interesante si despre acest aspect.

De-a lungul sarcinii, simturile sunt in dezvoltare, insa vederea micutului nu se va finaliza decat la o perioada dupa nastere, fiind cel mai putin dezvoltat simt in-utero. Astfel, simturile cele mai fine sunt auzul fatului – prin saptamanile 16-20 ale sarcinii, fatul aude clar ce se intampla afara si chiar recunoaste sunete familiare, ca vocea mamei sale; simtul tactil – fatul incepe sa se atinga (fatul isi exploreaza trupul si cordonul ombilical) prin saptamana 22, iar peste 3-4 saptamani isi va suge degetul mare.

Si gustul si mirosul se dezvolta – pe la 21 saptamani, fatul are papile gustative si prin saptamana 15 este in plin proces dezvoltarea nasului, care in saptamana 24 este completa (initial, de altfel, un nou-nascut se ghideaza si isi recunoaste mama dupa miros si auz). Vederea bebelusului in burtica mamei este slaba, acest simt dezvoltandu-se mai lent – ochii sunt gata sa se deschida de abia in saptamanile 26-28 ale sarcinii.

Inainte de deschiderea ochilor

Inca din saptamana 8 a sarcinii se formeaza si se pot distinge pleoapele, ce vor acoperi ochii fatului pana prin saptamana 26. intre saptamanile 12-26, chiar daca pleoapele protejeaza si ii acopera ochii, fatul este capabil sa distinga lumina; el percepe o lumina, o stralucire rosie daca mamica sta la razele soarelui. De altfel, expunerea la lumini puternice a burticii mamei il deranjeaza pe fat – studiile arata ca acesta incepe sa se miste agitat, loveste cu piciorusele si ritmul cardiac i se accelereaza odata expus unei lumini foarte puternice.

Deschiderea ochilor

Din saptamana 26 a sarcinii, ochii fatului sunt complet dezvoltati, albastri si pregatiti sa se deschida pentru prima oara – ceea ce se poate intampla intre saptamanile 26-28 (desi unii medici sustin ca evenimentul poate avea loc chiar inainte de saptamana 26). Fiecare fat are ochii albastri initial, iar culoarea acestora definitiva se va modifica in timp in functie de ce gene a mostenit din familie.

Pana in saptamana 28, el si-a deschis in mod sigur ochii. Studiile arata ca desi vederea sa este slaba, percepe si mai clar schimbarile de luminozitate, iar pentru ca lumina puternica il deranjeaza, el isi foloseste mana, punand-o peste ochi in scop de protejare. In saptamana 30 a sarcinii, genele care ii protejeaza ochii sunt formate, iar in urmatoarea saptamana, fatul incepe sa clipeasca. De altfel, cercetatorii care au studiat miscarile ochilor au aratat faptul ca in timp ce fatul doarme si are deci pleoapele inchise, ochii trec printr-o serie de miscari rapide – ceea ce indica faptul ca micutul viseaza.

La nastere

vederea bebelusului

Cand se naste, micutul va vea ochi umflati si incetosati – vederea sa este slaba si in primele zile nu va distinge clar mai nimic, percepand lumini, forme diferite si miscarea. Vederea bebelusului este inca in dezvoltare pana prin luna a 8-a a vietii. Pana atunci, bebe nu poate vedea la fel de bine ca un adult – studiile arata ca in primele 3 luni, un bebe nu poate distinge clar decat obiectele aflate intr-o raza vizuala de o distanta de cam 22 centimetri (deci nici prea aproape, nici mai departe). Aceasta inseamna ca atunci cand mama isi tine in brate bebelusul, acesta o va putea vedea destul de bine si in timp, va invata sa o recunoasca si dupa simtul vizual.

Despre vederea bebelusului in primele zile

Desi vederea micutului nu este clara, studiile arata faptul ca bebe este totusi capabil sa perceapa si distinga intre diferite modele, patternuri care i se arata la distanta adecvata. De exemplu, interesant este ca un bebe nou-nascut va prefera sa se uite la imagini care reprezinta o fata umana si nu la imagini abstracte. Mai mult, nou-nascutul va alege si prefera sa se uite indeaproape la imagini cu fete umane ce zambesc si nu cu fete posomorate (bebelusul gaseste interesanta fata omului si deci o va studia pe cea a mamicii sale cu atentie, un proces benefic pentru dezvoltarea sa).

Pana la varsta de o luna, bebe va invata cum sa isi concentreze adecvat ochii pe un obiect (pana atunci ii poate fi dificil sa se axeze cu ambii ochi pe un obiect). Bebe percepe culorile, dar nu si tonalitatile apropiate, cum ar fi roz si rosu, de aceea jucariile in culori clar contrastante ii vor placea – de abia dupa 2 luni de viata bebe va distinge nuantele diferite de culori.

Vederea bebelusului in primul an

Prin luna a 4-a, bebe isi va dezvolta capacitatea de perceptie a departarii – va putea distinge cam cat de aproape sau departe se afla obiectul la care se uita – de acum ii va fi usor sa intinda manuta si sa apuce obiecte, putandu-si da seama cat de departe sunt acestea. Dupa luna a 5-a, bebe va examina indeaproape obiecte si va fi capabil sa recunoasca un obiect daca i se arata doar o parte a acestuia – incepe sa perceapa partile ce formeaza ansamblul.

La 8 luni, vederea bebelusului devine clara si poate vedea bine la distante mai mari. Pe la 9 luni, culoarea definitiva a ochilor bebelusului devine clara. La un an de viata, vederea bebelusului a devenit aproape la fel de buna ca si a unui adult.

Totul despre vederea bebelusului in burtica mamei – puteti ajuta?

Dupa nastere, puteti stimula vederea micutului aratandu-i diferite jucarii de culori diferite, jucand jocuri ce presupun miscarea jucariilor, apropiindu-va fata de el si apoi departandu-va incet. Insa puteti sa ii stimulati dezvoltarea vederii inca de cand bebe este in burtica? Da! In primul rand, prin ingrijirea viitoarei mamici, urmarea unui regim alimentar sanatos si evitarea consumului de alcool. In al doilea rand, discutand cu medicul despre anumite stimulente pentru creierul fatului ce ajuta si vederea sa: suplimente cu acid docosahexenoic, un acid gras (pestele gras este bogat in acest acid).

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.