Va prezentam in cele ce urmeaza un top zece cu cele mai bune retete culinare din vanat.
1. Va prezentam in cele ce urmeaza atat ingredientele necesare, cat si modul de pregatire pas cu pas pentru reteta de caprioara cu smochine.
Timp de preparare: o ora si jumatate.
Ingredientele necesare sunt urmatoarele:
- 200 grame carne de caprioara;
- 100 grame smochine;
- zeama de la o lamaie;
- zeama de la o portocala;
- aluat de foietaj;
- unt;
- 50 ml vin rosu;
- scortisoara;
- sare si piper.
Modul de pregatire pentru reteta de caprioara cu smochine va este prezentat in cele ce urmeaza:
- Spalati carnea, lasati-o la scurs;
- Topiti putin unt intr-o tigaie, apoi adaugati carnea de caprioara condimentata cu sare si piper dupa gust. Adaugati intreaga cantitate de unt si lasati carnea pe foc pana cand cantitatea de lichid se reduce la minim;
- Inveliti carnea fiarta in aluatul de foietaj;
- Dati smochinele prin blender, adaugati zeama de lamaie si zeama de portocala. Amestecati pana la omogenizare, apoi condimentati cu scortisoara dupa gust;
- Pregatiti un vas termorezistent pe care il ungeti din abundenta cu unt. Adaugati in vas carnea de caprioara invelita in foietaj. Stropiti preparatul cu putin ulei, apoi introduceti-l in cuptor si coaceti-l la foc potrivit pana cand aluatul este gata, apoi sectionati preparatul in feliute de grosimi egale;
- Serviti carnea distribuind-o in portii egale pe farfurii, stropiti-o cu sosul de smochine pregatit asa cum v-am descris anterior.
2. Carnea de fazan este recunoscuta in intreaga lume pentru savoarea sa. Mai jos va prezentam reteta de fazan cu dovleac si piper.
Ingrediente pentru reteta de fazan cu dovleac si piper (2 portii):
- 250 g pulpa de dovleac;
- jumatate de ceapa;
- un catel de usturoi;
- 250 ml fond de vanat;
- 1 fazan de 700 g;
- 3 felii de bacon;
- 100 ml de vin alb;
- 1 lingurita de boabe de piper verde;
- sare, piper, nucsoara si cimbru.
Mod de preparare fazan cu dovleac si piper:
- Se taie pulpa de dovleac in cubulete;
- Se curata ceapa si usturoiul si se toaca marunt. Se caleste ceapa impreuna cu usturoiul;
- Cand cele doua ingrediente si-au schimbat culoarea se adauga dovleacul si se calesc impreuna timp de 5 minute la foc moale;
- Se adauga fondul si se lasa sa fiarba alaturi de dovleac, ceapa si usturoi condimentand dupa gust. Se lasa la fiert timp de 15 minute la foc moale;
- Se incalzeste cuptorul la 200 de grade Celsius;
- Se spala si se curata fazanul, apoi se transeaza;
- Se condimenteaza si se pune la prajit in doua linguri de ulei;
- Se adauga bacon-ul si cimbru si se continua prajurea timp de 5 minute;
- Se introduce fazanul la cuptor, unde sta circa 15 minute;
- Dupa scurgerea celor 15 minute se adauga amestecul de dovleac impreuna cu sosul si se lasa la cuptor inca 15 minute;
- Se scoate fazanul si se pastreaza la cald, iar garniturii i se adauga sare, piper, nucsoara si boabele de orez;
- Fazanul se serveste alaturi de garnitura de dovleac si piper.
3. Va prezentam in cele ce urmeaza atat ingredientele necesare, cat si modul de pregatire pas cu pas pentru reteta de prepelita cu fructe.
Timp de preparare: o ora si jumatate.
Ingredientele necesare sunt urmatoarele:
- doua prepelite;
- fructe uscate: caise, banane, curmale;
- amestec de alune, nuci si caju;
- doua linguri de miere;
- 100 ml vin alb;
- 50 ml supa de pui;
- ulei de masline;
- sare si piper.
Modul de pregatire pas cu pas pentru reteta de prepelita cu fructe va este prezentat in cele ce urmeaza:
- Spalati prepelitele, lasati-le sa se scurga, apoi condimentati-le cu sare si piper dupa gust;
- Amestecati fructele uscate cu alunele, nucile si caju-ul, adaugati mierea si mixati pana cand obtineti o compozitie bine legata, daca mai este nevoie mai adaugati miere;
- Umpleti cele doua prepelite cu amestecul pregatit asa cum v-am descris anterior, apoi coaseti-le si legati-le picioarele;
- Pregatiti un vas termorezistent pe care il ungeti cu unt. Adaugati cele doua prepelite in vas;
- Amestecati vinul cu supa de pui si putin ulei de masline, apoi adaugati amestecul rezultat in vasul in care ati asezat cele doua prepelite;
- Coaceti prepelitele in cuptorul incins, stropindu-le din cand in cand cu sosul din vas pentru a evita uscarea lor;
- Serviti prepelitele de indata ce sunt gata alaturi de o garnitura de piure. Stropiti intregul preparat cu sosul din vas.
4. Reteta de chiftele de pui cu oua de prepelita va prezinta un preparat delicios si extrem de usor de pregatit. Aveti mai jos ingredientele necesare si modul de preparare prezentat pas cu pas.
Timp de preparare: un sfert de ora.
Timp de fierbere: zece minute.
Timp de prajire: douazeci de minute.
Ingredientele necesare pentru patru portii de chiftele de pui cu oua de prepelita sunt urmatoarele:
- 12 oua de prepelita;
- 300 grame de piept de pui;
- doua fire de ceapa verde;
- cinci fire de marar;
- o lingurita de boia dulce sau iute in functie de preferintele dumneavoastra;
- un ou de gaina;
- 50 grame de pesmet;
- 50 grame de faina;
- o lingurita de mustar dulce sau picant, dupa preferinte;
- ulei;
- sare;
- piper.
Modul de pregatire pentru reteta de chiftele de pui cu oua de prepelita va este prezentat pas cu pas in cele ce urmeaza:
- Spalati usor ouale de prepelita, avand grija sa nu le spargeti (coaja lor este mult mai subtire decat cea a oualelor de gaina), puneti ouale la fiert intr-o cantitate suficienta de apa cu un praf de sare. Fierbeti ouale timp de cinci minute, apoi lasati-le sa se raceasca in apa rece pentru a fi mult mai usor de curatat. Curatati ouale de coaja;
- Spalati bine pieptul de pui, de suprafata sa pot adera bacterii daunatoare tubului digestiv, ce pot fi indepartate prin simpla spalare. Lasati puiul sa se scurga bine, montati masina de tocat, apoi dati carnea prin aceasta, pana cand se marunteste bine;
- Curatati ceapa, spalati-o, tocati-o marunt pana la partea verde pe care o aruncati sau o folositi in alt preparat;
- Spalati mararul, lasati-l sa se scurga, tocati-l marunt pana la codite pe care le aruncati;
- Bateti bine oul cu un praf de sare pana cand se omogenizeaza;
- Distribuiti pesmetul si faina pe doua farfurii separate;
- Amestecati carnea tocata de pui cu ceapa verde si mararul tocat marunt anterior. Condimentati cu sare si piper dupa gust, apoi mixati pana la omogenizare. Cu ajutorul mainilor faceti chiftelute din carne, pe care le aplatizati. Plasati cate un ou de prepelita peste chifteluta aplatizata, apoi inveliti oul in carne. Treceti chiftelutele nou formate prin faina, oul batut cu un praf de sare anterior si la final prin pesmet. Puneti chiftelutele formate pe un platou si lasati-le sa se odihneasca timp de cinci minute;
- Puneti o tigaie pe foc cu o cantitate suficienta de ulei, lasati uleiul sa se incinga, iar cand a inceput sa sfaraie adaugati chiftelutele formate anterior. Rumeniti chiftelele pe toate partile apoi scoateti-le pe o hartie absorbanta pentru a indeparta excesul de ulei;
- Serviti chiftelutele de indata ce sunt gata alaturi de o garnitura de cartofi piure sau natur presarati cu putin patrunjel.
5. Reteta de sarmale vanatoresti va prezinta un preparat delicios pe care il puteti servi in orice moment al zilei. Aveti mai jos ingredientele necesare si modul de preparare pas cu pas.
Timp de preparare: patruzeci de minute.
Timp de coacere: o ora.
Ingredientele necesare pentru patru portii de sarmale vanatoresti sunt urmatoarele:
- jumatate de kilogram de carne de prepelita;
- doua cepe;
- sase fire de patrunjel verde;
- o jumatate de varza;
- 100 grame de orez;
- jumatate de litru de bors;
- cimbru;
- sare;
- piper;
- ulei.
Modul de preparare pentru reteta de sarmale vanatoreste va este prezentat pas cu pas in cele ce urmeaza:
- Carnea de prepelita trebuie spalata bine, iar daca prezinta oase sau piele, acestea trebuiesc indepartate. Lasati carnea sa se scurga, apoi taiati-o in cubulete;
- Curatati ceapa, spalati-o, taiati-o in patru;
- Spalati patrunjelul, lasati-l sa se scurga, apoi tocati-l marunt pana la codite pe care le aruncati;
- Curatati varza de primele foi, apoi desfaceti-o foaie cu foaie, spalati bine foile de varza, apoi opariti-le in apa clocotita cu putina sare, pana cand se inmoaie bine si devin usor modelabile. Indepartati nervura principala si lasati foile de varza sa se scurga bine. Pastrati nervurile pentru a le adauga pe fundul cratitei in care veti fierbe sarmalele;
- Spalati bine orezul in doua – trei ape, pentru a indeparta excesul de faina si eventualele impuritati, apoi lasati orezul in apa cu un praf de sare timp de jumatate de ora;
- Montati masina de tocat si treceti prin ea carnea de prepelita impreuna cu ceapa. Amestecati compozitia rezultata cu patrunjelul tocat marunt anterior si cu orezul scurs bine. Condimentati cu sare, cimbru si piper dupa gust, apoi mixati pana cand amestecul se uniformizeaza;
- Incalziti cuptorul la foc potrivit timp de un sfert de ora;
- Pregatiti o oala in care adaugati putin ulei, puneti pe fundul oalei cotoarele de varza decupate anterior. Formati sarmalele adaugand din umplutura de carne de prepelita, ceapa si orez preparata anterior in cate o foaie de varza. Rulati foaia de varza, apoi introduceti-i capetele in interior. Asezati sarmalele uniform in oala pregatita, continuati sa formati sarmale pana cand vi se termina compozitia. Adaugati in oala borsul, completati cu apa pana cand sarmalele sunt acoperite bine;
- Cand cuptorul s-a incins bine, introduceti oala si lasati sarmalele sa fiarba timp de o ora la foc potrivit. Inainte de a opri focul, scoateti o sarma din oala si testati daca boabele de orez sunt bine fierte. In cazul in care orezul este tare, lasati sarmalele sa se fiarba in continuare, adaugand apa daca mai este nevoie. Cand bobul de orez a devenit moale, sarmalele sunt gata si puteti opri focul;
- Serviti sarmalele de indata ce sunt gata ca atare sau cu un adaos de smantana.
Sarmalele vanatoresti sunt delicioase, savoarea lor este imbunatatita in cazul in care adaugati putin ulei in umplutura, atunci cand rulati sarmalele. Va recomandam sa incercati aceasta reteta pentru ca in mod sigur o veti aprecia si o veti consuma cu placere alaturi de cei dragi.
6. Reteta de aperitiv din iepure reprezinta un preparat delicios pe care va recomandam sa il incercati. Va prezentam in cele ce urmeaza atat ingredientele necesare, cat si modul de pregatire pas cu pas.
Ingredientele necesare pentru aperitivul din iepure sunt urmatoarele:
- jumatate de kilogram de carne de iepure;
- trei cepe;
- o foaie de dafin;
- 100 grame masline verzi;
- 100 ml bulion;
- 200 ml vin rosu;
- o legatura patrunjel;
- sare si piper.
Modul de preparare pentru reteta de aperitiv din iepure va este prezentat in cele ce urmeaza:
- Caliti carnea sectionata in cubulete alaturi de ceapa, condimentati;
- Continuati cu vinul, maslinele si rosiile;
- Lasati preparatul sa scada;
- Serviti-l ca aperitiv cu patrunjelul tocat marunt deasupra.
7. Reteta de ciorba de iepure reprezinta un preparat delicios pe care va recomandam sa il incercati. Va prezentam in cele ce urmeaza atat ingredientele necesare, cat si modul de pregatire pas cu pas.
Ingredientele necesare pentru ciorba de iepure sunt urmatoarele:
- 300 grame carne de iepure;
- o ceapa;
- 30 grame costita afumata;
- un morcov;
- o telina;
- ulei;
- sare si piper.
Modul de pregatire pentru reteta de ciorba de iepure va este prezentat in cele ce urmeaza:
- Fierbeti carnea, spumati-o de fiecare data cand este nevoie;
- Cand carnea s-a fiert, adaugati legumele si costita;
- Serviti ciorba calda simpla sau cu smantana.
8. Reteta de iepure cu varza murata reprezinta un preparat delicios pe care va recomandam sa il incercati. Va prezentam in cele ce urmeaza atat ingredientele necesare, cat si modul de pregatire pas cu pas.
Timp de pregatire: doua ore.
Ingredientele necesare pentru iepurele cu varza murata sunt urmatoarele:
- un iepure de un kilogram;
- o ceapa;
- un ardei capia;
- o rosie;
- o varza murata de jumatate de kilogram;
- usturoi, dafin, boia;
- ulei de floarea soarelui;
- sare si piper.
Modul de pregatire pas cu pas pentru reteta de iepure cu varza murata va este prezentat in cele ce urmeaza:
- Puneti carnea de iepure la macerat in apa amestecata cu otet si condimentata cu dafin si boia. Lasati carnea sa se marineze pana a doua zi;
- Puneti apoi iepurele alaturi de varza murata taiata in fasiute, ceapa taiata in rondele, ardeiul capia taiat in cubulete si rosia data prin razatoare intr-un vas incapator. Condimentati cu sare si piper dupa gust. Coaceti preparatul la foc potrivit spre mic timp de doua ore, stropindu-l din cand in cand cu vin pentru a evita uscarea carnii;
- Serviti preparatul de indata ce este gata.
9. Reteta de friptura de iepure reprezinta un preparat delicios pe care va recomandam sa il incercati. Va prezentam in cele ce urmeaza atat ingredientele necesare, cat si modul de pregatire pas cu pas.
Timp de preparare: doua ore.
Ingredientele necesare pentru friptura de iepure sunt urmatoarele:
- jumatate de kilogram de carne de iepure;
- 50 grame slanina afumata;
- usturoi;
- sare;
- unt.
Pentru marinata:
- 100 ml otet;
- 100 ml apa;
- ulei;
- un morcov taiat rondele;
- o ceapa taiata marunt;
- patrunjel tocat;
- cimbru;
- frunze de dafin;
- sare si piper.
Modul de pregatire pentru reteta de friptura de iepure va este prezentat pas cu pas in cele ce urmeaza:
- Amestecati ingredientele pentru marinata;
- Ungeti iepurele cu slanina, unt si usturoi. Condimentati-l cu sare si piper dupa gust;
- Introduceti iepurele in marinata si lasati-l sa se marineze timp de doua zile;
- Coaceti iepurele in cuptor pana cand se rumeneste frumos;
- Serviti carnea de iepure alaturi de o garnitura de orez.
10. Va prezentam in cele ce urmeaza atat ingredientele necesare, cat si modul de pregatire pentru reteta de iepure cu legume.
Timp de preparare: trei sferturi de ora.
Ingredientele necesare pentru doua portii de iepure cu legume sunt urmatoarele:
- 200 grame carne de iepure;
- doi morcovi;
- doi cartofi;
- doi dovlecei;
- doi ardei capia;
- condimente: rozmarin, enibahar, busuioc, oregano;
- ulei;
- sare si piper.
Modul de pregatire pentru reteta de iepure cu legume va este prezentat in cele ce urmeaza:
- Legati carnea de iepure cu sfoara pentru a-si pastra forma, apoi puneti-o la fiert cu rozmarin, enibahar, busuioc, oregano, sare si piper dupa gust. Nu acoperiti carnea in intregime cu apa pe parcursul fierberii, ci lasati-o sa se inabuse, acoperind-o numai pana la jumatate. Lasati carnea pe foc timp de jumatate de ora;
- Puneti legumele la fiert cu putin ulei, sare si piper dupa gust. Cand sunt gata scurgeti legumele si adaugati-le langa carnea de iepure. Lasati legumele sa fiarba impreuna cu iepurele timp de un sfert de ora, apoi scurgeti si serviti legumele alaturi de carnea de iepure sectionata in feliute de grosime medie.
- Serviti preparatul cald, pentru consumul ulterior reincalziti-l.
Va dorim: Pofta buna!