Dragoste și relațiiSunt diferențele dintre partenerii de cuplu bune sau rele pentru relație?

Sunt diferențele dintre partenerii de cuplu bune sau rele pentru relație?

Sunt diferentele dintre partenerii de cuplu bune sau rele pentru relatia lor? Nu exista un raspuns universal: depinde atat de diferentele in cauza, cat si de modul partenerilor de a le percepe si accepta (de exemplu, o persoana convinsa ca propriile convingeri si credinte sunt singurele corecte nu va putea trai in armonie cu un partener diferit de ea). Daca ne gandim la vorbele „contrariile se atrag” si „cine se aseamana se aduna”, lucrurile devin si mai complicate.

Este nevoie ca partenerii sa se asemene pentru a fi fericiti? Sau este mai degraba bine ca ei sa fie diferiti, pentru a nu se plictisi unul de altul? Inca o intrebare importanta este: ce cauta o persoana de la partenerul de cuplu: o versiune a sa, care sa o inteleaga in toate, sau o fiinta diferita de sine, care sa aduca ceva nou?

O mica poveste: tineri si indragostiti, Alex si Alexandra nu credeau ca ceva i-ar putea desparti. In pasiunea lor, nu erau deloc interesati sa discute despre principii, convingeri, scopuri si planuri in viata; era de ajuns ca se iubeau, iar faptul ca nu erau asemeni, ca se bateau uneori cap in cap, era unul incitant.

Primul an impreuna a fost entuziast si frumos; pana ce au inceput sa observe diferente din ce in ce mai multe intre ei, pe care inainte nu le stiau sau le ignorau; de la modul de a fi, la interese, preferinte, activitati, la idei, valori, credinte si planuri de viitor… Diferente care, au simtit, ii vor separa din ce in ce mai mult, caci nici unul nu putea si nu dorea sa renunte la el, la interesele si convingerile proprii (ceea ce este normal)…

Cum credeti ca se termina mica poveste? Cu: „si cu timpul, diferentele nu au facut decat sa se adanceasca, sa nasca certuri, pana ce cei doi nu au mai suportat o viata care nu putea fi armonioasa”; sau: „insa cei doi au hotarat sa isi cunoasca mai bine diferentele, sa le accepte si sa traiasca impreuna fericiti, stiind ca nu trebuie sa gandesti la fel pentru a iubi”…

Asadar, care pare a fi versiunea reala a povestii? Raspunde-ti sincer: caci ce versiune alegi tu iti arata ce crezi tu despre diferentele intre partenerii de cuplu, daca ele sunt bune sau rele pentru relatie. Nu ti se va oferi un raspuns – aici sta adevarul: ceea ce crezi tu iti arata daca pentru tine si relatia ta, diferentele pot fi bune sau rele! Iti arata daca ti se potriveste un partener cu care sa ai similaritati, cu care sa impartasesti majoritatea lucrurilor, sau daca ti se potriveste un partener diferit, care sa te provoace si sa iti ofere noi perspective.

Ce diferente pot exista intre partenerii de cuplu

Preferintele: muzica, filme, carti, mancare – desi poate fi cateodata iritant ca partenerul de cuplu are preferinte diferite, care pe tine nu te atrag (sau care chiar te enerveaza), acesta este un aspect prea minor pentru a afecta o relatie: daca acceptati aceste diferente si daca incercati sa gasiti si ceva in comun (un stil de muzica, anumite filme etc.). Ce poate dauna relatiei: ca unul sa ii ceara celuilalt sa se schimbe pentru el (sau ca unul sa se schimbe din proprie initiativa, devenind astfel o alta persoana).

Interesele si hobby-urile. Iata una dintre diferentele intre parteneri care poate chiar ajuta relatia: si aceasta deoarece fiecare are nevoie de timp pentru sine, iar a avea un hobby doar pentru sine este perfect. Nu trebuie sa faci tot impreuna cu partenerul. Totusi, daca nu aveti nici o activitate placuta in comun (in afara de cea dintre asternuturi), poate fi dificil sa formati un cuplu!

diferente de cuplu

Personalitatea si stilul de viata. Unul optimist, celalalt pesimist, unul sociabil, celalalt retras, unul emotional, celalalt cerebral..si tot asa. Pot fi aceste diferente bune sau rele? Dupa cum s-a spus, depinde ce cauti de la un partener; cineva care sa iti semene si cu care sa te intelegi; sau cineva care sa aduca noi perspective si sa iti compenseze lipsurile tale? Depinde si cat de adaptabil esti: caci daca partenerul este diferit in aceste privinte, va trebui sa faci compromisuri uneori, sa te adaptezi stilului sau (de exemplu, cu un partener retras va trebui sa mai limitezi viata sociala, sa te obisnuiesti sa stai mai des acasa).

Cariera. Nu exista raspuns: poate fi bine sa aveti acelasi domeniu profesional deoarece puteti discuta si va puteti sprijini; sau poate fi rau, deoarece va puteti critica sau intra in competitie. Depinde de firea voastra: important este sa aveti respect pentru cariera celuilalt.

Principii si valori. Religie, morala, politica – iata diferente intre parteneri care pot dauna sau nu relatiei, in functie de deschiderea si toleranta lor. Poti iubi si fi cu o persoana care are convingeri si credinte complet diferite? Poti sa nu intri in conflicte distructive cu aceasta (dezbaterile sunt in regula, insa nu si razboaiele!). Poti sa accepti perspectiva diferita fara a o critica si fara a crede ca este una gresita (sa accepti ca fiecare perspectiva, opinie, convingere sau credinta are partea sa de adevar si ca e dreptul fiecaruia sa aleaga)?

Planuri de viata. Am ajuns la acele diferente dintre partenerii de cuplu care chiar fac o relatie grea. Caci daca aveti asteptari si dorinte diferite, planuri complet diferite in ceea ce priveste viitorul vostru, cum veti avea acel viitor impreuna (de exemplu, asteptari diferite legate de profesie, tara unde locuiti, copii)? Unul dintre voi ar putea sa isi sacrifice dorintele – insa acest sacrificiu poate fi un pret prea mare…

Diferentele intre partenerii de cuplu – bune sau rele pentru relatie?

Raspunsul depinde astfel de fiecare persoana si de modul in care cei doi parteneri de cuplu vor sti sa accepte diferentele, fara a critica ceea ce nu se potriveste propriilor idei, preferinte, convingeri, alegeri.

Se spune ca relatiile in care exista mai multe asemanari decat diferente au mai multe sanse de succes si sunt mai fericite; intr-adevar, insa secretul nu este neaparat ca cei doi sa se asemene ca doua picaturi de apa; si nici sa se asemene prea mult inca de la inceput – ci ca in timp, cei doi sa creasca impreuna, sa isi formeze o viata impreuna care sa aduca si asemanari, care sa faca diferentele mai putin marcante. A accepta diferentele partenerului si a te adapta la viata impreuna cu el – iata ce face o relatie reusita. Cate diferente exista este mai putin important.

Diferentele intre partenerii de cuplu nu conteaza la inceput: indragostitii sunt in egala masura incitati si entuziasmati atat de micile asemanari, cat si de diferente. Conteaza doar sentimentele. Insa odata cu relatia lor, diferentele pot deveni mai adanci si pot impiedica partenerii sa aiba o relatie armonioasa. Totul depinde, in ultima instanta, de ei, de cum vad acele diferente si de cum le pot (sau nu) accepta, fara a se sacrifica pe sine (deci fara a renunta la cine esti, la propriile convingeri, preferinte, planuri, vise)…

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.