Un detaliu important in reusita unei petreceri este legata si de ceea ce mancam la aceasta, asadar si stabilirea meniului la o nunta este importanta mai ales ca acest eveniment va ramana in memoria celor ce participa. Si poate ramane ca o amintire placuta sau nu. Diverse amanunte fac diferenta, despre unele dintre ele am mai discutat (marturiile, invitatiile, locul de desfasurare a petrecerii).
Ceea ce vor manca si bea invitati nu este de loc de neglijat, buna lor dispozitie depinzand si de acest aspect. Pentru a vedea cum se face alegerea in cazul meniului, trebuie sa fie mai intai cunoscut meniul standard pentru o nunta. Abia apoi se pot discuta detalii legate de tamatica nuntii care se poate reflecta si in continutul meniului, sau de trucuri ce ajuta la economisirea unor bani.
Asadar, stabilirea meniului la o nunta tine in primul rand cont de faptul ca invitatul se asteapta sa primeasca un aperitiv (acesta poate fi atat rece cat si cald, cel rece fiind preferat de majoritatea restaurantelor, deoarece este usor de preparat), una sau doua fripturi (cu garnituri si desigur salata), cafea, bauturi acoolice (atat tarie, cat si bauturi alcoolice mai slabe precum este vinul, putand fi adaugata si berea), bauturi racoritoare (sucuri naturale sau acidulate, apa, plata sau minerala), cafea (de cele mai multe ori doua), desert (constituit in principal din torul miresei, dar poate fi daugata si inghetata, mai ales vara) si, nu in ultimul rand, fructe.
De ce depinde stabilirea meniului la o nunta? In primul rand de bugetul alocat acestui eveniment si desigur de preferintele mirilor si ale invitatilor. Pretul poate varia, cel mai ieftin pornind de la 150 de lei. Acesta creste in functie de numarul felurilor de mancare, de la clasicul de trei pana la cel de patru sau cinci. Numarul poate fi mai mare de trei, atunci cand se estimeaza ca nuntasii nu se vor lasa dusi pana dimineata si astfel timpul petrecut la restaurant este destul de mare si trebuie acoperit din punct de vedere al mancarii.
In functie de zona geografica si de obiceiuri, un meniu poate fi mai mult sau mai putin traditional. Atunci cand se face alegerea meniului la o nunta se poate opta si pentru sarmalute (cel mai des incluse in meniu in zona Moldovei) sau diverse supe (in Oltenia si Banat) sau peste cu mamaliguta si mujdei. Acestea pot fi alegerile traditionale.
Pentru cei mai putin ancorati in traditie si cu invitati mai pretentiosi, cu radacini urbane mai ales, se poate opta pentru un bufet suedez. Este un mod elgant de a servi invitatii, se renunta la aglomeratia propusa de numerosii chelneri care trebuie sa serveasca. Nu in ultimul rand nu se mai produc accidente (scapat farfurii), invitatii manaca exact cat doresc, ce doresc si cand doresc fara teama de a ramane fara farfurie in fata pentru ca un chelner s-a grabit sa stranga.
Un inconvenient ar fi faptul ca un astfel de meniu poate fi mai scump. Motivul ar fi dotarile de care un astfel de mod de a servi masa le necesita. Sunt spre exemplu anumite cuve si tavi speciale pentru mancarurile calde, astfel incat acestea sa se pastreze astfel cat mai mult timp.
In stabilirea meniului la o nunta trebuie sa se mai tina cont si daca unii invitati sunt sau nu vegetarieni sau au o anumita religie care le interzice sa manace un anumit tip de preparat. Aici este cazul celor de religie musulmana care nu pot manca carne de porc. De asemenea, unii pot avea o intoleranta la anumite alimente care le produc alergii sau alte reactii ce pot sa le puna chiar in pericol viata. Mirii trebuie sa isi cunoasca si din punctul acesta de vedere invitatii si sa ii avertizeze sau sa le alcatuiasca un meniu separat.
Cand se face stabilirea meniului la o nunta este important sa se hotarasca si regimul in care se aduc bauturile la masa (invitatii sunt serviti doar cu o anumita cantitate, li se mai poate aduce la cerere, pot sa ia oricat si orice de la barul restaurantului, etc.). In plus este important ca mirii sa se asigure ca pot sa aduca ei prajiturile, bauturile racoritoare, tortul si sampania. Nu este de neglijat nici cine plateste chelnerii, daca totul este inclus in pretul meniului sau daca palata se face separat. Totul depinde de la restaurant la restaurant si cel mai indicat este stabilirea acestor lucruri inainte de semnarea contractului.
Atentie mare trebuie acordata si numarului de meniuri, cand se confirma cel final catre restaurant si nu in ultimul rand ce se intampla cu cele comandate, dar ramase pentru ca invitatii, desi au confirmat prezenta, nu au mai venit. Este de preferat sa se faca cat mai taziu confirmarea numarului, astfel incat toata lumea sa aiba timp sa se razgandeasca si sa participe, desi initial au spus „nu”. De asemenea, trebuie puse la socoteala meniurile fotografului si cameramanului, dar si a membrilor formatiei. Cu toate acestea stabilite, nunta trebuie sa fie o reusita si, nu in ultimul rand, meniul, gustos!
Va spun cu mana pe inima ca daca nu stiti ce vreti lasati sefu de sala sa decida, stie mai bine ca oricine ce si cum trebuie facut, repet doar daca nu aveti idee ce vreti de la un meniu de nunta.