Sarcină & BebeSportul în timpul sarcinii, recomandat sau interzis?

Sportul în timpul sarcinii, recomandat sau interzis?

Este sigur sportul in timpul sarcinii? Da – este atat sigur, cat si recomandat, insa nu orice sport si nu intotdeauna – sunt mai multi factori ce trebuie luati in considerare. Miscarea fizica aduce cu sine multe beneficii femeii insarcinate – ajuta limitarea acumularii excesive de kilograme, mentinerea tonusului muscular, limitarea problemelor cu stomacul (cum ar fi constipatia), ajuta si la o nastere mai usoara, dar si la relaxare si o stare generala de bine.

Insa nu este recomandat orice tip de sport in timpul sarcinii. Inainte de a trece la acest subiect, e bine sa detaliem ce trebuie luat in considerare atunci cand esti insarcinata si doresti sa faci miscare.

Schimbarile presupuse de sarcina

Ia in calcul toate schimbarile pe care le aduce o sarcina: acumularea progresiva de kilograme face ca centrul de greutate sa se schimbe, asadar poti avea probleme in mentinerea echilibrului. Ligamentele sunt slabite si poti intampina crampe musculare. Respiratia iti poate fi ingreunata, ceea ce implica risc crescut atunci cand faci sporturi obositoare.

Evolutia sarcinii

Ia in considerare, atunci cand faci sport in timpul sarcinii si conditia ta medicala – daca suferi de vreo afectiune, evolutia sarcinii si a fatului si perioada in care te afli; in ultimul trimestru si in special in ultima luna de sarcina, este bine sa renunti la orice sport obositor si sa te limitezi la simple exercitii de incordare si destindere a muschilor, exercitii de respiratie, exercitii Kegel si exercitii pe mingea de gravida. In plus, sarcinile gemelare sau multiple pot insemna sa renunti la orice sport si sa te limitezi la putina miscare.

Tipul de sport

Unele sporturi sunt perfecte pentru femeile insarcinate, altele mai putin recomandate. Discuta chiar si despre asta cu medicul tau. In plus, creeaza un program, care sa asigure faptul ca faci sport regulat, timp de o perioada limitata, fara a te extenua insa fara sens. Unele sporturi prezinta risc mai mare de accidente neplacute – despre aceasta vom vorbi in continuare.

Sporturi solitare

In general, sunt mult mai sigure sporturile fara contact, cele solitare. Sporturile in echipa cresc riscul de accidente, in timp ce sporturile solitare sunt mai sigure – tot ceea ce trebuie sa ai in vedere este sa nu te obosesti si sa iei pauze oricand simti dureri, ameteli sau greutate in respiratie. Care sunt cele mai bune astfel de sporturi? In primul rand, inotul si gimastica acvatica – inotul lucreaza muschii intregului corp si relaxeaza, iar gimnastica acvatica presupune multiple exercitii perfecte pentru femeile insarcinate (apa preia greutatea corporala si e mai usor sa te misti).

Evita insa relaxarea la sauna dupa aceea. Joggingul este un alt sport perfect, atat timp cat nu te obosesti, nu iti depasesti limitele si te opresti cand simti nevoia. Cand alergi, ai grija sa o faci in parcuri sau locuri in care exista oameni si sa ai un telefon mobil la tine – pentru orice eventualitate. Si mersul pe bicicleta poate fi adecvat. Insa daca ai probleme cu durerile de spate, de picioare, daca ai ameteli si daca esti la jumatatea trimestrului trei, mai sigur este sa renunti la alergat si sa adopti plimbari relaxante pe jos.

femei gravide care fac sport

Sporturi in echipa cu contact minim

Daca esti fana a unor astfel de sporturi, cum ar fi tenisul sau golful, este sigur sa joci, insa doar in primul trimestru si doar daca stii ce faci!

Sporturi organizate

A merge la sala de gimnastica este o alegere buna. Poti adopta exercitii de aerobic si poti chiar face si exercitii usoare de fitness – insa evita ridicarea de greutati, evita exercitiile dificile pentru abdomen si exerseaza doar intinderi de muschi si cardio. Dansul este inca un sport placut pe care il poti adopta atunci cand esti insarcinata. Si yoga devine populara printre femeile insarcinate, in special pentru ca ajuta la relaxare.

Exercitii acasa

Insa cel mai comod si lipsit de risc este sa iti formezi un program de exercitii pe care sa le faci acasa. Poti achizitiona un DVD cu exercitii speciale pentru gravide. Exerseaza in special intinderile de muschi, exercitiile Kegel si exercitiile pe mingea de gravida. Nu uita de exercitiile de respiratie – foarte importante in timpul sarcinii si la nastere.

Sporturi in echipa

In general, orice fel de sport ce implica un contact presupune risc de accidente – baschet, fotbal, volei… Pot fi si prea obositoare – pentru ca iti adaptezi ritmul si durata jocului in functie de ceilalti si nu de cum te simti tu.

Ridicare de greutati

Nu sunt recomandate in nici un chip orice tip de exercitii care presupun ridicarea de greutati. Nici abdomenele nu sunt indicate, la fel cum nu sunt indicate exercitii dificile de gimnastica.

Arte martiale

Orice sport care implica lupta corp la corp ar trebui evitat in timpul sarcinii.

Alte sporturi

Nu te gandi sa te distrezi cu sporturi de genul scufundarilor, ski, parasutism!

Cateva idei generale legate de sportul in timpul sarcinii:

  • Nu te obosi in exces, ia pauze sau chiar opreste exercitiile daca te simti extenuata, respiri cu dificultate, daca ai ameteli sau dureri de orice fel.
  • Renunta la exercitii cand afara este prea cald – sau adopta exercitii in casa sau in sala de sport.
  • Bea cat mai multa apa inainte, in timpul si dupa exercitii, insa ia in considerare si faptul ca daca faci, de exemplu, jogging, se poate sa ai nevoie la toaleta.
  • Cumpara haine comode, speciale pentru exercitiile fizice, care sa nu te incalzeasca si sa nu te stranga. Ai grija la alegerea unui sutien de bumbac comod care sa sustina bine, fara insa sa stranga.
  • Daca dupa ce ai facut efort experimentezi mai mult timp, desi te-ai odihnit, simptome precum: ameteala, lesin, contractii, respiratie neregulata si greoaie, sangerari, dureri pelviene intense, umflarea fetei, suna medicul si discuta cu acesta.

Retine: este benefic sa faci sport in timpul sarcinii, insa fara sa te extenuezi si fara sa percepi asta ca fiind o obligatie neplacuta. Gaseste o activitate fizica care sa iti placa, care sa te destinda si relaxeze – ai destule optiuni.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.