Timp liberPeștele mihaltul (Lotta Lotta) iubește apele curgătoare reci

Peștele mihaltul (Lotta Lotta) iubește apele curgătoare reci

Mihaltul (Lotta Lotta) este o specie de peste care iubeste apele curgatoare ceva mai reci, gasindu-se in cursul inferior al apelor de munte, insa si in apele culinare. Prefera apele bine oxigenate, cu fundul pietros si structuri solide, unde isi poate gasi ascunzisul.

Aceasta specie se gaseste si in Romania, in special in baltile, raurile, lacurile si iazurile Dunarii. Poate fi pescuit din Mures, Timis, Crisuri, Olt, Tarnave si Bega, acolo unde este apreciat pentru carnea gustoasa. In popor i se mai spune si mamulet sau malin.

Specia Mihalt poate atinge lungimi de 30-70 cm si greutati de 400 g- 2 Kg

Mihaltul este caracterizat printr-un corp alungit, acoperit de mucus si de solzi mici ce ajung pana la nari. Pe partea anterioara acesta prinde o forma cilindrica, iar posteriorul este turtit lateral. Capul sau are o forma turtita torso-ventral. Semnul sau caracteristic este un fir de mustata sub barbia a carei mandibula este ceva mai scurta decat maxila.

Aripioara dorsala dinspre coada este foarte lunga, iar cea codala este rotunjita si mare. Culorile sale variaza in functie de mediul in care traieste, insa acestea ajung de obicei la nuante cafenii-galbui sau verzui cu marmorari si pete.

Reproducerea are loc in lunile decembrie si ianuarie, cand femela depune icre in zonele de prundis din apele linistite. Cresterea acestei specii este lenta, abia dupa cinci ani ajungand sa atinga lungimi de 50 cm. La maturitate, mihaltul traieste singur in locuri intunecate: maluri abrupte, gropi, stavilare sau sub radacinile copacilor de sub apa. Aceasta specie vaneaza in special noaptea si se hraneste cu larve, pui de peste, insecte, icre, broaste si alte vietati acvatice.

Cum pescuiesc mihalt

Aceasta specie este mai spornica de pescuit toamna si iarna, cand temperaturile sunt ceva mai scazute, pentru ca vara, acesta nu este activ din cauza apei la temperaturi mai ridicate. Pentru a pescui mihalt trebuie sa stiti dinainte care este adancimea apei in care pescuiti pentru ca acesta, cand este agatat, tinde sa inoate spre adancimi pentru a gasi o cale de scapare.

Acesta se pescuieste de obicei cu plumbul pe fundul apei, la pluta, cu lingurita rotativa (nr 4-6), linguri oscilante, twister, voblere oscilante (7-12 cm) sau cu montura de pestisori vii.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.