Acasă Timp liber Știuca, un pește care preferă apele stătătoare, dar cum se pescuiește aceasta

Știuca, un pește care preferă apele stătătoare, dar cum se pescuiește aceasta

0
1625
Stiuca Foto: motoare-barca.ro
Stiuca Foto: motoare-barca.ro

Specia de peste stiuca (Esox Lucius) se gaseste in apele statatoare din Romania. Ea prefera apele bogate in vegetatie si apele curgatoare pana in zonele deluroase.

Stiuca are, prin definitie, un corp alungit si cilindric, insa si gros. Atinge lungimi de 30-40 cm (ajungand sa masoare in cazuri exceptionale si 1,5 m) si greutatea sa variaza intre 500 g- 1kg (cu cazuri exceptionale de 6 pana la 25 kg).

Gura acestui peste este mare, despicata larg, iar botul are forma de cioc de rata. Dintii se gasesc in numar mare, atat pe falca de jos, care este mai mare, cat si pe cea de sus. Un semn distinctiv este inotatoarea dorsala, care se situeaza aproape de coada.

Stiuca este un peste cu colorit diferit in functie de apele in care se gaseste. In general, acesta poate fi cenusiu, verzui, galben-verzui pe spate, are burta alba si este vargat si marmorat pe parti. Inotatoarele transversale sunt foarte lungi si au o culoare neagra-cenusie.

Ca majoritatea pestilor, puii de stiuca traiesc in carduri in primele stagii din viata si prefera sa manance microorganismele din apa in care traieste. Pe masura ce creste, acesta devine mai solitar si ihtiofag (se hraneste cu alti pesti).

Citește și:  Cum vor fi zilele Babei Dochia în 2019? – Legende și tradiții populare la români

In timpul zilei, stiuca se ascunde prin vegetatie si nu se misca, asteptand in pozitia de atac (pozitie oblica stand cu capul in sus). Aceasta se repede numai asupra pestilor care trec prin preajma sa. Noaptea este un vanator activ pentru a-si potoli foamea. Se hraneste cu broaste, pesti marunti, mamifere de apa si serpi de apa si se gasesc si cazuri de canibalism intre stiuci.

Desi poate parea nestavilita in ceea ce priveste hrana, stiuca nu mananca tot timpul. Are un sistem digestiv rapid si ramane cu stomacul gol zile intregi pentru ca, atunci cand vaneaza, sa manance mai mult decat este necesar. Perioada sa de reproducere este intre lunile februarie-aprilie. Icrele au culoarea galbuie si sunt depuse in numar maxim de 300.000. Dimensiunea legala de pescuit a stiucii este de 40 cm.

Cum pescuiesc stiuca

Aceasta specie de peste poate fi „vanata” la mulineta, lanseta, la fir. Momelile pe care le puteti folosi sunt struna, oscilantele, rotativele, voblerele, spinner bait-ul si soft plastics (twistere).

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.