Siguranta unui copil este grija principala a oricarui parinte: vezi cum pot parintii evita disparitia sau rapirea copilului! Cu cat se difuzeaza mai multe stiri si campanii informative asupra disparitiei si rapirii copiilor, cu atat parintii traiesc cu aceasta urata frica: „daca micutul va fi luat, rapit de pe strada, de langa casa, de langa scoala?”. Este important ca parintii sa cunoasca metodele de a scadea probabilitatea acestei tragedii.
Desi stirile despre rapiri de copii sunt terifiante pentru orice parinte, este de preferat ca acesta sa nu traiasca cu aceasta frica si mai ales sa nu i-o transmita copilului: a il invata regulile de siguranta este obligatoriu, insa nu si a il face pe copil speriat constant de adultii rai ce-l inconjoara…
Orice parinte vrea sa evite disparitia si rapirea copilului sau: de aceea, cateva informatii generale sunt importante. In primul rand, parintele trebuie sa stie faptul ca doar o parte mica dintre rapiri sunt infaptuite de catre straini: de multe ori, copilul stie persoana, macar din vazute, de aceea face greseala de a se increde in aceasta. O alta parte din rapiri sunt comise chiar de catre rude, deseori de catre unul dintre parinti (cand acestia sunt divortati si exista probleme legate de custodie, parintele poate decide sa-si ia copilul, daca nu i se permite sa-l vada). Si in final, o parte dintre disparitiile copiilor nu sunt deloc rapiri, ci copii ce au fugit de acasa.
Siguranta copilului tine de siguranta sa acasa (o mare parte dintre rapiri se petrece in apropierea casei copilului), siguranta sa pe strada si in locuri publice (din nou, o buna parte dintre rapiri se petrece in locuri pustii sau, dimpotriva, foarte aglomerate sau pe strada) si siguranta sa la scoala (o mica parte dintre rapiri se petrece in apropierea scolii copilului).
Cum pot parintii evita disparitia sau rapirea copilului lor?
Asadar, simpla regula „nu vorbi, nu te apropia si nu accepta nimic de la straini” nu este suficienta, daca tinem cont ca o parte semnificativa dintre rapiri implica persoane familiare, pe care copilul le cunoaste. Ce este, atunci, de facut? Sa ii povestim copilului despre cazuri de rapiri, sa il infricosam, asa incat cel mic sa se fereasca mereu de oricine si sa stea cu frica in san? Nu chiar – nu trebuie ca un copil sa creada ca lumea este plina de pericole la fiecare pas si ca chiar persoanele pe care le stie sunt rele; trebuie, insa, sa cunoasca reguli clare de siguranta, sa stie ca exista si oameni rai in lume.
Cateva reguli esentiale de siguranta care scad probabilitatea rapirii unui copil:
Parintii trebuie sa stie intotdeauna unde si cu cine este copilul: copilul nu va merge nicaieri fara a le spune parintilor sai; este bine sa ii oferiti un telefon mobil cand merge la scoala, pentru a va putea suna si anunta daca, de exemplu, un coleg il invita la el acasa. De asemenea, copilul trebuie sa isi cunoasca numele, numele parintilor, numerele de telefon, adresa si numarul pentru urgente.
Drumul casa-scoala: pentru copiii de clasa primara, este de preferat ca parintele sa il conduca la scoala si apoi acasa (se pot stabili ture – parinti ce locuiesc in acelasi cartier sa faca pe rand acest lucru). Cand copilul va merge singur la scoala, este de preferat sa faca drumul impreuna cu macar un alt coleg.
Acasa: cand copilul va sta singur acasa (sau cu un frate/sora), nu va descuia usa pentru nimeni – nici macar unui vecin; nu va raspunde nici la usa, nici la telefonul fix. Cand iese la joaca in jurul casei, trebuie sa fie cu macar un alt copil si cu permisiunea parintilor, care sa il poata supraveghea si sa-i impuna o ora de intors.
O regula importanta pentru siguranta copilului: sa nu se indeparteze niciodata de cei cu care este, sa ramana in afara casei mereu in apropierea celorlalti copii sau cu adultul cu care este; fara glume: „sa ma ascund, sa il sperii”; copilul trebuie sa stie ca a fi singur este riscant – chiar si in locuri populate, precum un parc sau magazin (si in special in locuri izolate).
In locuri publice, stati intotdeauna aproape de copil, asa incat sa-l aveti in raza vizuala; invatati-l ca, daca se pierde intr-un magazin mare si nu va mai gaseste, va trebui sa mearga direct la casa si sa ceara persoanei de acolo ajutor, nu sa se plimbe singur in cautarea voastra. Daca se pierde in parc sau pe strada, spuneti-i ca cel mai bine este sa ceara ajutor de la o persoana cu copii.
Copilul nu trebuie lasat singur in masina niciodata! Niciodata nu trebuie sa intre in masina cuiva, nici daca acel cineva este o persoana cunoscuta, decat daca parintii i-au spus dinainte ca acea persoana il va lua cu masina. In caz contrar, copilul poate spune „nu” fara nici o problema. Cand o masina condusa de un strain se apropie de el si opreste, copilul trebuie sa se indeparteze rapid si sa mearga in directia opusa, fara grija ca nu este politicos – adultul va gasi un alt adult sa-l ajute, aceasta nu este grija unui copil.
Copilul nu trebuie sa accepte absolut nimic de la un strain, nu trebuie sa se apropie sau sa vorbeasca cu acesta; nu trebuie sa accepte sa ajute un adult strain, chiar daca acesta pare ca are nevoie de ajutor (daca un adult il roaga, de exemplu, sa-l ajute cu un bagaj pana la usa lui, copilul trebuie invatat sa refuze, chiar daca i se pare nepoliticos).
Cand o persoana cunoscuta – un vecin, un coleg de-al parintilor etc. – invita undeva copilul, el trebuie sa refuze, daca parintii sai nu i-au spus dinainte ca este in regula. In nici un caz copilul nu trebuie sa mearga undeva, sa intre in casa sau in masina cuiva cunoscut daca parintii sai nu stiu si nu i-au spus ca este in regula (chiar daca persoana este cunoscuta si-l cheama, sa spunem, sa ii vada catelul).
Copilul trebuie sa stie ca, pentru siguranta sa, este bine sa spuna parintelui sau despre orice adult care l-a speriat, care s-a purtat ciudat, care s-a apropiat prea mult sau l-a atins in mod ciudat. Parintii sa il invete ca nu este cazul sa-i fie jena: este important sa spuna imediat ce un alt adult s-a purtat ciudat sau prea familiar cu el.
Important pentru a evita disparitia si rapirea copilului: parintii trebuie sa ii explice ca, in cazul in care se simte in pericol si un adult se apropie de el prea mult sau se poarta ciudat, el nu trebuie sa se poarte cuminte si politicos, ci are dreptul sa refuze, sa fuga, sa tipe, chiar sa faca scandal! Copilul nu are nici o obligatie sa vorbeasca cu un adult, sa il ajute sau sa mearga undeva cu acesta, chiar si cand cunoaste oarecum persoana in cauza. Daca o persoana vag cunoscuta cum ar fi un vecin il cheama in casa sa sau il invita sa mearga undeva, copilul trebuie sa refuze politicos si clar si sa plece, spunand „mama mi-a zis sa nu fac asa.”
Siguranta copilului este legata si de mediul online: parintii sa isi invete copilul sa nu faca informatiile personale publice pe nici o pagina de socializare, sa nu puna fotografii publice, sa nu ofere nici macar numele complet sau scoala unde invata. Parintii trebuie sa verifice cum isi petrece online timpul copilul, ce pagini acceseaza acesta des.
In final: parintii trebuie sa retina ca, in cazul disparitiei copilului, rapirea este doar o varianta. Cateodata, copilul fuge de acasa: de aceea, daca el ameninta cu fuga, luati-i in serios amenintarea si incercati sa-i vorbiti calm; nu ignorati, nu luati in ras si nu pedepsiti o astfel de amenintare, deoarece a-l ignora, a lua in ras sau a pedepsi dur nu face decat sa il provoace sa isi duca la capat amenintarea.
Siguranta copilului este o preocupare principala a parintelui: nu trebuie, insa, sa traiti in frica sau sa il faceti pe copil sa traiasca in frica. Invatati-l aceste reguli importante pentru siguranta sa, fara insa a il face sa creada ca este inconjurat doar de oameni rai si de pericole la orice pas.