Termitele se numara printre cele mai daunatoare insecte care isi pot gasi cuibul in locuinta dumneavoastra, ele fiind mai periculoase chiar si decat cunoscutele molii. De aceea, in randurile care urmeaza, va vom oferi cateva sfaturi pentru protejarea casei de termite si va vom invata cum sa scapati de acestea in cazul in care v-au invadat locuinta.
Termitele – dusmanul nevazut
Pentru a va convinge ca termitele sunt un adevarat dusman de care trebuie sa va feriti, va putem spune ca aceste insecte se hranesc cu tot ceea ce le iese in cale, insa ele adora lemnul asa ca daca locuinta dumneavoastra a fost invadata de termite, obiectele de mobilier vor avea fara indoiala de suferit. De asemenea, daca structura casei dumneavoastra este realizata din lemn, cu siguranta va fi atacata de groaznicele insecte.
Cel de al doilea caz, acela in care locuinta dumneavoastra are o structura din lemn, presupune luarea tuturor masurilor chiar dintr-un stadiu incipient, ceea ce inseamna ca lemnul trebuie tratat cu anumite solutii chimice. Acestea sunt special create pentru protejarea lemnului, de aceea vor fi aplicate atat in elementele componente ale fundatiei, cat si in zonele in care daunatoarele insecte isi pot face aparitia.
Primavara este anotimpul in care natura, si implicit insectele, revin la viata, asa ca acesta este momentul prielnic pentru a face o mica inspectie in locuinta si in jurul acesteia, in cazul in care locuiti la casa. Structurile din lemn din casa, dar si cele din gradina, vor fi atent studiate pentru a va asigura ca termitele nu si-au facut aparitia.
Ca si in cazul acarienilor, pentru a mentine la distanta insectele daunatoare din locuinta, este important sa se mentina curatenia. Resturile de mancare, firimiturile, murdaria acumulata, praful si umezeala excesiva sunt cele care creeaza conditiile optime pentru aparitia si dezvoltarea termitelor.
Mobilierul – o prada usoara pentru termite
Dupa cum am mentionat si in randurile de inceput, obiectele de mobilier pot fi si ele foarte afectate de prezenta daunatoarelor termite. Pentru a evita ca acest lucru sa se intample, in randurile care urmeaza va vom oferi cateva sfaturi:
– Atunci cand va achizitionati mobilierul, asigurati-va ca obiectele de mobilier din lemn au fost create prin presarea placilor si lemn tratate in prealabil cu o substanta speciala pe baza de borat de sodiu, substanta al carei rol este protejarea lemnului impotriva termitelor.
– Pentru ca mobilierul sa nu fie atacat de aceste insecte, este important ca in fiecare locuinta sa se mentina un nivel optim de umiditate, umiditatea si praful fiind doi dintre factorii cei mai importanti care favorizeaza aparitia si dezvoltarea termitelor.
– In comert, exista produse special create pentru intretinerea obiectelor de mobilier si pentru protejarea acestora impotriva insectelor daunatoare asa ca nu ezitati sa la utilizati ori de cate ori este cazul.
– Mare atentie daca aveti obiecte de mobilier vechi deoarece acestea sunt mult mai predispuse atacurilor din partea enervantelor insecte. De asemenea, obiectele vechi de mobilier pot fi dificile si in privinta folosirii produselor chimice destinate protejarii impotriva termitelor asa ca nu ezitati sa cereti parerea unei persoane de specialitate.
In acest fel, urmand sfaturile pe care le-am prezentat anterior, va puteti proteja pe deplin locuinta de invazia acestor insecte atat de suparatoare.