Malformațiile inimii la copii, cum pot fi acestea corectate și ce riscuri presupune?

0
674

Malformatiile inimii la copii Malformatiile inimii la copii sunt anumite anomalii congenitale cardiace, asadar exista de la nastere, insa pot ramane nediagnosticate in timpul sarcinii si chiar dupa aceea o perioada de timp. Din fericire, majoritatea anomaliilor cardiace congenitale pot fi corectate cu succes, in general prin interventie chirurgicala.

Odata ce malformatiile inimii la copii sunt depistate, este de obicei impusa interventia medicala cat mai timpurie (chiar la bebelusi in primul an de viata). Din pacate, anomaliile cardiace sunt cele mai frecvente tipuri de anomalii congenitale si nu sunt iesite din comun. Vestea buna este ca daca va numarati printre parintii ce au un copilas cu anomalii cardiace, interventiile medicale au astazi un mare succes, defectul putand fi corectat eficient, iar o ingrijire adecvata ulterioara a copilului ii poate garanta o copilarie normala.

De ce apar malformatiile inimii la copii:

Anomaliile cardiace apar inca din timpul sarcinii, in-utero, in timpul primului trimestru, cand se formeaza organele vitale ale fatului (inima nu se va forma intr-un mod normal). Uneori, este vorba de o anomalie mostenita genetic din familie (deci un factor de risc este ereditatea). Alteori, sunt suspectate anumite situatii de risc la care s-a expus mama in perioada primului trimestru – atunci cand organele vitale se dezvolta si fatul este cel mai vulnerabil (expunerea la diferite substante toxice, medicatii interzise, alcool, droguri). Anumite infectii ale mamei pot fi de asemenea cauza formarii inadecvate a inimii fatului (infectii precum rubeola).

Cum sunt diagnosticate malformatiile inimii la copil:

Anomalii cardiace congenitale la copilIn timpul sarcinii. Uneori, anomaliile congenitale cardiace pot fi depistate inca din timpul sarcinii. Daca femeia insarcinata va efectua screeningul din primul trimestru al sarcinii, efectuat intre saptamanile 11 si 14 de sarcina (bazat pe un test de sange si o ecografie), acesta poate arata riscul ca fatul sa sufere de defecte cardiace (pe langa alte anomalii congenitale precum trisomia 18 si sindromul Down, screeningul poate indica si existenta anomaliilor cardiace).

Cand fatul este in risc – daca au existat cazuri de anomalii cardiace in istoricul familiei sau mamica a fost expusa unor substante toxice sau are infectii – se va efectua screeningul (care, din pacate, este un test medical orientativ, ce nu ofera un diagnostic); in cazul indicarii unui risc existent – deci a rezultatelor pozitive ale screeningului, se vor efectua investigatii ulterioare. Una dintre acestea este ecocardiografia ce poate fi efectuata aproximativ dupa saptamana 13 de sarcina si poate depista existenta unui defect al inimii fatului.

Dupa nastere. Insa prea des, malformatiile inimii la copii raman nedepistate in timpul sarcinii – in special cand nu exista motive de a suspecta prezenta lor (mamica este sanatoasa si nu exista cazuri in istoricul familial). Dezvoltarea fatului pare normala si nu exista nici un simptom in sarcina care sa indice existenta acestei probleme. Dupa nastere, anomaliile cardiace pot fi depistate – initial, medicul poate suspecta prezenta unui defect cardiac ascultand inima bebelusului la stetoscop: in caz ca se aude un zgomot specific – un murmur sau un suflu, cum este denumit – poate decide sa treaca la testari medicale care sa ofere un diagnostic (o ecocardiografie).

Citește și:  Ce trebuie să știi atunci când rămâi prima oară singur acasă cu bebelușul

Uneori, malformatiile inimii la copii nu sunt depistate usor caci nu prezinta simptome – este vorba de unele defecte structurale minore la inima, cu care copilul poate trai mult timp fara interventii medicale sau care la un moment dat se vor manifesta si vor necesita interventia. Alteori, defectele afecteaza functionarea inimii si a plamanilor, aducand cu sine simptome vizibile precum respiratia greoaie, rara si/sau sacadata cauzata de congestionare; un alt simptom poate fi subponderalitatea, o crestere lenta si o greutate sub limita normala – cand respiratia este dificila, bebelusul nu se poate hrani bine si poate refuza mesele. Unii copilasi prezinta o nunanta albastruie a pielii fetei – cauzata de fluxul insuficient al sangelui la plamani. Alte posibile simptome sunt stari de ameteala,  o stare generala de apatie si lipsa activitatii la copilas, oboseala accentuata la un efort mic; rar, copilul resimte chiar unele dureri in zona inimii. Oricand se observa aceste simptome – in special dificultatile de respiratie – se vor efectua testari medicale in masura sa depisteze prezenta unui defect cardiac al bebelusului sau copilului (in general, o ecocardiografie).

Cum se trateaza malformatiile inimii la copii:

Dupa cum s-a mentionat, unele defecte structurale minore la inima pot sa ramana nedepistate si pot sa nu aduca cu sine nici o dificultate, altele vor trebui corectate imediat ce sunt depistate, desi sunt asimptomatice (caci pot progresa odata cu varsta si implica dificultati). Alteori, cand exista simptome, defectele cardiace trebuie corectate cat mai timpuriu – chiar din primele luni de viata daca este depistata anomalia. In general, este necesara o interventie chirurgicala care va corecta cu succes anomalia congenitala sau o interventie numita cateterism; deseori, este necesar si un tratament medicamentos pe o perioada mai lunga de timp. In cazuri mai serioase se poate efectua o serie mai lunga de interventii, iar copilul va trebuie sa beneficieze de o monitorizare regulata. Interventiile medicale – simple sau mai complexe – reusesc in majoritatea cazurilor sa trateze afectiunile inimii la copii.

Atunci cand sunteti parintii unui copil cu malformatii ale inimii, este esential sa cunoasteti toate masurile de ingrijire si toate simptomele care ar indica o problema. Controalele medicale regulate vor fi o necesitate chiar dupa corectarea defectului cardiac, la fel ingrijirea generala a copilului – alimentatie, activitati fizice permise, igiena.

Nu uita să distribui dacă ți-a plăcut:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.