Tocmai ai aflat ca esti insarcinata si ca vei fi mamica pentru prima oara? Nu stii ce trebuie sa faci si cum sa te pregatesti pentru marele eveniment? Informeaza-te! Acesta este unul dintre cele mai importante sfaturi pentru noile mamici. In epoca contemporana, exista o multime de surse de informatii. Viitoarea mamica se poate documenta despre sarcina, despre nastere si despre nou-nascut citind carti de specialitate, vizionand documentare, citind articole pe internet, reviste pentru mamici, intreband medicul ginecolog etc.
Insa cele mai bune sfaturi pentru noile mamici sunt cele date de persoanele experimentate, adica de acele persoane care au deja copii (ex: mama, bunica, matusa, sora, prietena). O viitoare mamica nici nu isi poate imagina cum se va schimba viata ei, decat atunci cand o va experimenta pe propria piele. In general, lucrurile vor fi diferite de cum mamica si-a imaginat ca vor fi. Lucrurile vor fi putin mai usoare pentru acele femei care au o sora/ prietena care are copil si cu care este in stransa legatura, deoarece sunt familiarizate cu anumite aspecte ale rolului de mama.
Cele mai importante sfaturi pentru noile mamici legate de perioada de sarcina
Informati-va care sunt cei mai buni ginecologi din maternitati si alegeti-va unul pe placul dumneavoastra. Este foarte important sa existe inca de la inceput o relatie buna intre dvs si ginecolog, tinand cont ca el va va fi alaturi atat pe parcursul sarcinii, cat si la nastere.
Faceti-va toate analizele necesare (atat pentru dvs., cat si pentru copil) pentru a fi sigura ca totul este in regula si sa nu “va treziti” cu vreo surpriza la nastere.
Luati-va vitaminele prescrise de medic in timpul sarcinii pentru ca nu puteti lua din alimentatie toate sursele de vitamine necesare atat pentru dvs., cat si pentru copil. Atunci cand sunteti insarcinata, vitaminele pe care le asimilati din alimente se duc la copil, de aceea este necesar un supliment de vitamine pentru a acoperi si necesitatile organismului dvs.
Nu mancati cat pentru doi! Acesta este un mit. Daca veti manca cat pentru doi, veti ajunge “cat doi”. Este important ca in timpul sarcinii sa mancati atat cat simtiti nevoia, ori de cate ori va este foame. Este recomandat sa mancati putin si des.
Incercati sa nu va ingrasati mai mult de 20 kg pe parcursul sarcinii! La nastere veti da jos doar vreo 5 kg, iar de celelalte puteti scapa usor in cateva luni. Insa daca va ingrasati prea mult, veti intampina dificultati in a mai ajunge la forma initiala, plus veti fi mama si nu veti mai avea timp sa faceti diete.
Cumparati-va inainte de a naste tot ceea ce aveti nevoie pentru bebelus! Incepand de la camera copilului,la hainute, scutece, biberoane si pana la bagajul pentru maternitate. Dupa ce veti naste nu veti mai avea timp de stat prin magazine sa faceti cumparaturi.
Aveti mare grija la emotiile pe care le traiti in timpul sarcinii! Copilul simte ceea ce simte si mama: daca mama rade – copilul e bucuros, daca mama e suparata – copilul e trist, daca mama e stresata – copilul e agitat. Cercetarile de specialitate au aratat ca stresul prenatal al mamei influenteaza temperamentul infantil la 6 luni, adica mamele care sunt stresate in timpul sarcinii vor avea bebelusi cu un temperament mai dificil (ex: plange, este agitat, adorme greu, este trist etc.).
Odihniti-va cat mai mult! Dupa ce veti naste, nu veti mai avea timp sa dormiti linistiti!
Cateva sfaturi pentru noile mamici legate de nastere
Faceti dinainte o vizita la maternitatea unde veti naste! Astfel va veti familiariza cu locul, veti sti ce sa va luati de acasa, si veti mai atenua din emotii.
Alegeti impreuna cu ginecologul dvs. modul in care vreti sa nasteti (natural, cezariana, in apa etc.).
Pregatiti-va bagajul pentru maternitate cu cel putin o saptamana inainte de data preconizata de ginecolog (pentru cazul in care nasteti inainte de termen).
Discutati cu ginecologul despre alaptare si pregatiti-va sanii pentru alaptat.
Sfaturi pentru noile mamici dupa ce se naste copilul
Sanii sunt deja pregatiti pentru alaptat, insa laptele matern vine abia atunci cand puneti copilul la san. Incercati sa va alaptati copilul cat mai repede cu putinta. Intrebati asistentele despre metodele de stoarcere a sanilor si nu aruncati cu bani cumparand pompe de sani pentru ca sunt cam scumpe si nu va vor ajuta prea mult.
Imediat dupa nastere, incepeti sa purtati o burtiera! Se gasesc in farmacii si nu sunt scumpe. Burtiera va va ajuta foarte mult sa scapati de “burtica” de dupa nastere. Este bine sa o purtati atat pe parcursul zilei, cat si pe parcursul noptii. Cu cat o purtati mai mult, cu atat veti scapa mai repede pe burtica. Dupa cele 6 saptamani de lehuzie puteti incepe sa faceti si sport, iar in doua luni de la nastere “burtica” nu va mai exista. Burtiera va ajuta, de asemenea, la atenuarea durerilor de spate ce apar dupa nastere.
Instinctul matern se formeaza dupa nastere. In scurt timp va veti obisnui cu bebelusul si veti intelege ce vrea atunci cand plange.
Nu va speriati daca incepe sa va cada parul! Acesta este un fenomen normal dupa nastere si va disparea in scurt timp.
Pastrati-va calmul! Copilul va trai emotiile pe care le traieste mama sa. Daca sunteti nervoasa, copilul va deveni agitat si va plange.
Aveti grija la alimentatia dvs! Daca alaptati trebuie sa va alimentati sanatos pentru ca tot ceea ce mancati ajunge la copil. Nu aveti voie sa mancati ceapa, varza, fasole, ciocolata (pentru ca contine cofeina). Evitati grasimile, prajelile si carnea de porc.
Nu beti cafea, sucuri cu acid, energizante sau bauturi alcoolice deoarece contin cofeina!
Nu fumati in timp ce alaptati pentru ca nicotina ajunge in laptele matern!!!
Cele mai importante sfaturi pentru noile mamici legate de viata de cuplu
Nu faceti sex in perioada de lehuzie! Cel mai bine este sa va reincepeti viata sexuala cam la 2-3 luni dupa nastere, atunci cand dvs. va simtiti pregatita.
Este normal ca dupa ce ati nascut sa nu mai aveti acelasi apetit sexual ca inainte deoarece hormonii materni i-au acaparat pe cei sexuali.
Nu va neglijati partenerul! Chiar daca acum copilul este in centrul atentiei dvs, incercati sa va faceti timp si pentru partener. Incercati sa va petreceti, in fiecare zi, si cate putin timp cu partenerul de cuplu (macar jumatate de ora).
Lasati-l si pe tatic sa se implice in cresterea copilului! Cuplurile in care ambii parteneri se ocupa de bebelus sunt mai fericite si mai stabile.
Nu va certati cu partenerul de cuplu in fata copilului! Copilul trebuie sa creasca in armonie si sa vada ca are o familie stabila si fericita. Conflictele dintre parinti pot afecta dezvoltarea limbajului la copil.
Nu va alarmati daca simtiti o scadere a fericirii in cuplu! Confrom cercetarilor de specialitate, fericirea maritala scade in etapa familie cu copii mici, si este un lucru normal, insa ea va creste inapoi odata cu cresterea copilului.
Pot fi date o multime de sfaturi pentru noile mamici, insa acestea sunt cele mai importante pe care ar trebui sa le stie orice viitoare mamica. Oricum, experienta este cea care te invata cel mai mult, deci … mult succes, viitoare mamica!!