Casă și grădinăȚi-ai luat toate măsurile de precauție pentru evitarea incediilor în locuința ta?

Ți-ai luat toate măsurile de precauție pentru evitarea incediilor în locuința ta?

Se pare ca focul si apa reprezinta inamicii numarul unu al locuintelor, indiferent daca este vorba despre case sau apartamente. Inundatiile produse de viiturile puternice pot distruge gosopdarii sau sate intregi, iar atunci cand se petrec in interiorul blocurilor cauzeaza adevarate ravagii.

Daca apa pare sa fie mai prietenoasa, focul mistuitor este alimentat de fiecare bula de oxigen, acesta distrugand complet locuinte si chiar si vietii. Si cum prevenirea este mai importanta decat tratarea, in randurile care vor urma va vom prezenta cateva sfaturi utile de care trebuie sa tineti cont pentru evitarea incendiilor in locuinte.

Cauza principala a celor mai multe incendii aparute in locuintele din Romania, si nu numai, o reprezinta aragazul nesupravegheat. Fie ca mancarea este uitata pe foc, butelia este lasata aprinsa, un foc este aprins si langa sursa se afla o perdea sau carpa de bucatarie, toti acesti factori pot duce la incendii dezastruoase asa ca atunci cand stati prin bucatarie si gatiti nu uitat sa supravegheati in permanenta sursa de foc. De asemenea, copiii mici nu vor fi niciodata lasati nesupravegheati in bucatarie si mai ales in jurul focului si este indicat ca parintii sa se ocupe atent de educatia lor in aceasta privinta.

Si grasimea depusa pe aragaza sau mai degraba in cuptor poate provoca un mic incendiu in bucatarie asa ca incercati sa pastrati curatenia in aceasta arie asa cum este normal sa o pastrati in intreaga locuinta.

Pentru a evita incendiile este indicat ca reviziile la conductele de gaza sa fie realizate cat mai frecvent cu putinta.

De multe ori, incendiile au izbucnit din cauza unor mucuri de tigara nestinse. Daca locuiti intr-o casa din lemn si fumati la mansarda sau intr-un loc in care focul se poate rasdpandi cu usurinta, aveti mare grija unde aruncati tigarile stinse si mai ales asigurati-va ca le-ati stins foarte bine. Aceeasi regula este valabila si in cazul in care stingeti tigarile in scrumiera, chistocurile urmand sa fie aruncate in cosul de gunoi. Un sigur chistoc de tigara nestins poate provoca un incendiu de proportii. De asemenea, evitati sa atingeti cu tigarile materialele textile deoarece acestea vor lua foc extrem de repede.

stingator

O alta cauza frecventa a izbucnirii incendiilor in locuinte este scurtcircuitul de aceea este indicat sa se foloseasca prize cu impamantare si in momentul in care aparatele electornice si electrocasnice nu sunt folosite sa fie scoase din prize.

De asemenea, trebuie sa acordati o mare atentie cablurilor si stecherelor, fiind foarte important ca acestea sa fie in perfecta stare de functionare.

De alte ori, incendiile sunt cauzate de radiatoarele uitate sau asezate necorespunzator in locuinta. Daca folositi un radiator electric incercati sa il amplasati departe de perdele sau de alte obiecte de mobilier din locuinta. Si, foarte important, nu il lasati nesupravegheat.

Daca folositi prelugitoare, incercati sa nu folositi in acelasi timp obiecte care se alimenteaza din acelasi loc.

Nu folositi sub nicio forma electronicele sau electrocansicele care au intrat in contact cu apa (ex. fohn, epilator). Daca acestea au intrat in contact cu apa vor fi scoase din prize, sterse si lasate sa se usuce.

Fierul de calcat este unul dintre aparatele cele mai poblematice. Atunci cand calcati setati temperatura ideala pentru materialul potrivit si dupa ce ati calcat scoateti fierul din priza. De asemenea, incercati sa nu lasati fierul de calcat nesupravegheat cat timp este in priza.

Aprinderea lumanarilor parfumate in cadrul unor scurte sedinte de aromaterapie in propria locuinta sau simpla aprindere a unei candele intr-o zi de sarbatoare sau in timpul unei cine romantice sunt doua activitati ce pot duce la izbucnirea unui incendiu. De aceea este indicat ca atunci cand aprindeti lumanari in locuinta acestea sa fie foarte bine supravegheate. Lumanarile nu vor fi asezate pe suprafete din plastic sau pe hartii. De asemenea, ele nu vor fi aprinse in apropierea materialelor textile.

Bradul de Craciun poate lua si el foc din cauza unei instalatii defecte. Asa ca atunci cand aprindeti instalatia pomului de Craciun nu o lasati nesupravegheata.

Noaptea, inainte de a merge la culcare, scoateti din priza electronicele si electrocasnicele pe care nu le utilizati.

In cazul in care locuiti la casa trebuie sa acordati o foarte mare atentie sobelor. Nici aceste nu vor fi lasate nesupravegheate pentru ca portiuni din lemnele aprinse sa nu cad ape podea sau covor. De asemenea, nu este indicat ca soba sa fie supraincalzita deoarece poate aprinde obiecte din jur.

Este indicat ca in locuinta sa existe un stingator de incendii pentru ca, daca izbucneste un incendiu in locuinta dumneavoastra, acesta poate fi oprit inca din faza incipienta. Nu incercati sa stingeti focul cu apa. De asemenea, indicat ar mai fi ca locuintele sa fie prevazute si cu detectoare de fum.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.