Oricat de mica ar fi o gradina ea se poate transforma cu putin efort intr-un adevarat paradis verde in interiorul caruia va puteti incarca bateriile dupa o lunga si obositoare zi, unde puteti servi delicioasa cafea in fiecare dimineata sau unde puteti petrece cateva momente deosebite in compania familiei sau a prietenilor dragi. Insa amenajarea unui spatiu mic este mult mai dificila decat amenajarea unui generos, asa ca in randurile car vor urma va vom oferi cateva sfaturi pentru amenajarea unei curti mici.
Nu trebuie sa va intristati ca aveti o curte foarte mica. Din contra, aceasta are chiar mai multe avantaje decat o curta mare:
– Poate fi intretinuta mai usor si cu cheltuieli mai mici
– Este mult mai intima
– Puteti ingriji cu atentie fiecare planta in parte
– Curtea se va putea bucura de o mai mare atentie indiferent de anotimp.
Realizati un plan al curtii! Indiferent care sunt dimensiunile gradinii dumneavoastra, punerea la punct a unui plan reprezinta primul pas pentru a avea gradina de vis. Tineti cont de spatiul de care dispuneti si incercati sa impartiti gradina intr-un mod cat se poate de armonios.
Spatiul pe care il aveti la dispozitie va influenta alegerea plantelor, precum si organizarea acestora. Tineti cont de paleta cromatica pe care doriti sa o atribuiti gradinii dumneavoastra cu ajutorul florilor pentru ca prin combinatii inedite de culori veti putea transforma pe deplin spatiul. Insa, nu va indreptati atentia catre culori puternice pentru ca acestea vor micsora spatiul ci incercati sa imbinati creativ culoarea cu textura.
Spatiul de socializare este cel in jurul caruia se vor invarti restul elementelor asa ca atunci cand va aflati in procesul de crearea al planului, nu uitati sa alegeti locul potrivit pentru spatiul de socializare. Spatiul destinat socializarii nu trebuie sa ocupe intreaga curte si nu este indicat nici sa se gaseasca in apropierea gardului ci in apropierea casei pentru a oferi sentimentul de intimitate.
Alegeti plante de mici dimensiuni pentru a va amenaja curtea insa nu le plantati inainte de realizarea aleilor si de plantarea gazonului. In afara plantelor plantate direct in pamant, puteti opta si pentru ghivece pe care sa le suspendati pentru a crea un gard viu sau pe care sa le integratiin intregul peisaj.
Delimitati spatiul folosind arbusti de mici dimensiuni.
Pentru spatiul de socializare alegeti mobilier de mici dimensiuni, din lemn sau fier forjat.
Desi curtea este mica si implicit mult mai intima, nu ezitati sa o accesorizati prin cateva elemente de efect cum ar fi lampioanele din hartie, felinarele suspendate realizate din borcane, lumanari decorative sau aranjamente florale.