Orice viitoare mamica trebuie sa se informeze si sa stie cum isi poate da seama ca a venit momentul atat de asteptat – si asta recunoscand anumite semne prevestitoare nasterii. Din nefericire, bebe nu prea asculta de calculele medicului si ale tale privind termenul si nu isi face aparitia cand este asteptat – de multe ori, prefera sa mai stea o saptamana, doua in prima sa casa…
Asa ca, deoarece medicul nu va fi mereu cu tine inainte de termen, trebuie sa stii care sunt si cum se manifesta semnele prevestitoare nasterii. Daca ai ajuns la termen, insa travaliul nu s-a declansat, mai poti avea chiar doua saptamani de asteptat si trebuie sa fii extrem de atenta la orice semn. Dupa 39 de saptamani, vei experimenta mai des si falsele contractii, de aceea trebuie sa stii sa urmaresti si alte semne si sa recunosti diferenta atunci cand vei experimenta contractiile travaliului.
Ce semne prevestitoare nasterii sunt frecvente cu cateva zile – doua saptamani inainte:
Bebe coboara
Cu cateva saptamani inainte de nastere in general, bebelusul coboara in zona pelviana, pozitionandu-se pentru nastere – aceasta coborare este denumita „angajare” (la prima nastere, angajarea are loc cu cateva saptamani inainte, insa la a doua, a treia etc. nastere, doar cu cateva zile inainte). Aceasta coborare va avea efecte vizibile: vei respira mai usor deoarece se reduce presiunea de pe diafragma, insa bebe va presa acum vezica urinara – deci vei simti nevoia frecventa la toaleta si chiar crampe in aceasta zona. Durerile se pot manifesta in zona pelviana, dar si la spate, in partea inferioara.
Oboseala
Inainte cu ceva timp de nastere, se poate sa te simti mai obosita si sa ai probleme cu somnul.
Contractii false
Cu cat se apropie termenul, cu atat aceste contractii false pot deveni mai lungi (1 -2 minute) si chiar dureroase, desi la inceput nu dureau. Pentru a recunoaste daca este vorba de contractii false sau de cele ale travaliului poti sa: iti schimbi pozitia, sa te plimbi putin si iei o gustare – in general, cele false vor disparea. Poti sa incerci sa vezi de unde pornesc: contractiile false se simt in partea de fata, in timp ce cele autentice incep din spate si se muta inspre fata, de sus in jos.
Contractiile false sunt neregulate si nu cresc treptat in intensitate, in timp ce contractiile autentice se vor succede la un interval regulat, devenind mai intense si mai lungi ca durata. Cele autentice nu vor disparea daca te misti sau iti schimbi pozitia. Contractiile false dureroase se vor manifesta cam cu doua saptamani inaintea celor autentice (dar nu e o regula). Daca nu iti dai seama daca e vorba de travaliu autentic sau nu, nu este nici o problema sa mergi, din precautie, la spital – medicul va observa daca esti dilatata si daca s-a rupt apa fara sa iti dai seama (uneori este doar o scurgere trecuta neobservata).
Pierdere in greutate
Nu este un lucru rau, ci unul dintre semnele prevestitoare nasterii – multe femei insarcinate pierd in jur de jumatate de kilogram sau chiar un kilogram inainte de nastere.
Scurgeri vaginale
Inaintea nasterii, scurgerile vaginale sunt mai bogate si poti observa urme de sange sau un mucus rozaliu – acesta este unul din semnele prevestitoare nasterii care iti arata ca nu mai ai mult.
Pierderea dopului gelatinos
Dopul gelatinos ce protejeaza uterul va fi eliminat cu ceva timp inainte de nastere – poate fi vorba de cateva zile, insa si de in jur de doua saptamani.
Semne prevestitoare nasterii iminente:
Ruperea apei
Ruperea apei este un semn ca in curand trebuie sa mergi spre spital. Se prea poate ca apa sa se rupa, insa contractiile sa se lase asteptate. Insa problema este ca ruperea apei poate fi neobservata daca se petrece in somn sau la toaleta – ea nu este mereu un suvoi, ci poate fi doar o prelingere de lichid inodor si clar. Daca insa observi ruperea apei, suna-ti medicul. Pentru ca lichidul amniotic nu mai protejeaza fatul, daca dupa ruperea apei nu se instaleaza curand contractiile, ele poti fi provocate de catre medic.
Diaree
Cu putin timp inaintea nasterii, vei avea asemenea probleme pentru ca organismul se pregateste pentru nastere golind intestinele. Daca nu iti este foame, evita sa mai mananci odata ce incep si contractiile, insa bea lichide.
Dilatarea colului uterin
Cand se manifesta dilatarea colului uterin, trebuie in general sa te pregatesti pentru momentul cel mare. Insa pentru femeile care au mai nascut, se prea poate ca dilatarea sa se manifeste cu cateva zile inainte, insa este vorba de o dilatare mica (1-2 centimetri) care nu avanseaza rapid. Inainte de nastere, dilatarea devine progresiv mai mare.
Contractii autentice
Dupa cum s-a spus, poate fi greu sa distingi. Insa cu putina atentie si rabdare, daca cronometrezi intervalul dintre contractii si vezi ca acesta este regulat si daca ele devin mai lungi si mai intense, poate fi vorba de travaliu (in special daca ai observat unul din semnele precedente). Atunci cand contractiile tale sunt lungi (peste un minut) si regulate, la o perioada de cateva minute, este mai mult ca sigur vorba despre travaliu.
Energie
Cu aproximativ doua saptamani inaintea nasterii te simti mai obosita, epuizata, ai probleme cu somnul (nu este o regula universala). Insa putin inaintea nasterii, este foarte posibil sa simti deodata un val de energie care te acapareaza. Acest val subit de energie poate fi unul dintre semnele prevestitoare nasterii – daca il simti, trebuie sa urmaresti foarte atenta alte semne.