Toata lumea stie ca cei mai buni prieteni ai omului sunt cainii. Ei te fac sa zambesti atunci cand esti necajit, tot ei te fac sa nu te simiti singur chiar daca amicii nu ti-au mai facut o vizita de saptamani bune si tot ei te fac sa alergi in stanga si-n dreapta atunci cand sunt bolnavi si esti in stare sa dai si ultimii banuti din buzunar ca sa ii poti face bine, sa stii ca sunt fericiti.
Dar oricat am spune ca-i cunoastem, totusi, secretele prietenilor nostri raman cateodata nedivulgate, in ciuda faptului ca ne petrecem poate peste zece ore in compania lor. E si vorba aceea din popor care spune ca „mananci un sac de sare cu un om si tot nu ajungi sa-l cunosti”. Drept este, dar nici pe micutii patrupezi nu-i cunoastem pe deplin.
Necunoscutul e firesc
Secretele prietenilor nostri – cainii se refera atat la istoricul lor, la felul de a se comporta in diverse situatii, dand mereu dovada de imprevizibilitate, la slabiciunile unor rase, care din incapatanare sau orgoliu micutii nu vor sa le divulge si multe altele. Oricat am zice ca ne cunoastem animalul de companie, cu siguranta el inca va mai continua sa ne uimeasca din cand in cand, daca nu tot timpul.
Totodata exista multe lucruri fascinante despre caini pe care nu ne-am chinuit niciodata sa le aflam. Exista 450 de milioane de patrupede in aceasta lume, statistica ce ia in calcul atat maidanezii cat si cainii de rasa cu stapani deci putem spune cu certitudine ca exista cel putin 450 de milioane de secrete ce se numara printre secretele prietenilor nostri, patrupezii latratori.
Ce nu stim despre caini – lucruri generale
Elementele de baza pe care orice iubitor de animale ar trebui sa le stie macar atunci cand doreste sa achizitioneze unul, ar fi atat referitoare la sensibilitatea lor rasiala cat si referitoare la istoric. De exemplu, unul dintre secretele prietenilor nostri este faptul ca atunci cand se nasc, nu aud, nu vad si n-au nici dinti, dar se ghideaza dupa instinct pentru a ajunge la mama lor sa se hraneasca.
Ati vazut vreodata un pui care merge tremurand cu nasul inainte spre mama sa? Eh, tremuratul nasului era din cauza ca incerca sa simta, sa-si dezvolte mirosul, fortandu-si capacitatile; ochisorii lor sunt inchisi in primele trei-patru saptamani iar primii dinti le dau abia pe la varsta cuprinsa intre trei si sapte saptamani. Este destul de curios tinand seama de faptul ca un an din viata cainilor este echivalent cu 15 ani din viata unui om, deci daca ar fi sa facem un calcul, ar insemna ca abia pe la varsta de 4 ani le cresc dintii si incep sa perceapa lumea din jur.
Alt aspect general, destul de curios, inclus in secretele prietenilor nostri ar fi faptul ca au 321 de oase si 42 de dinti permanenti. Cel mai haios lucru este ca ei respira si transpira prin limba. Exact!!! Tocmai de aceea vedem multi caini pe timp de vara cu limba scoasa afara de-un metru si ne tot gandim daca nu cumva mor de cald cu blana aceea deasa pe ei. Dar nu, nu mor de cald, acesta fiind si motivul pentru care stau cu limba la vedere. Inima unui caine bate cu 50% mai repede fata de a unui om, un caine sanatos avand 120 de batai pe minut, motiv pentru care ei sunt si foarte energici.
Cu totii ne intrebam de ce cainii latra/urla atunci cand sunt furtuni sau pur si simplu se ascund sub masa si schiauna de acolo. Secretul este simplul fapt ca frecventele sonore ale fulgerelor le afecteaza auzul (urechile) iar teama pe care o arata in acele momente e doar o durere, o reactie la suferinta fizica. Inca unul din secretele prietenilor nostri este faptul ca ei percep lumea in culori, ca si noi, deci nu in alb si negru asa cum se vehicula la un moment dat, dar din pacate nu in nuante atat de diverse precum o pot percepe oamenii.
Un alt secret este faptul ca au amprenta nasului exact ca si cea digitala a omului doar ca de 100.000 de ori mai buna. Mirosul lor este mult mai dezvoltat, mult mai puternic si in plus ei percep fiecare aroma in parte. Asta inseamna ca daca ii dai unui caine ciorba el nu va simti mirosul acela de amestecaturi; el va simti aroma carnii, a verdeturilor, separat, a cepii si a celorlalte componente, fiecare individual.
Cainii traiesc in medie 15 ani (cei de la oras au viata mai lunga cu trei ani fata de cei de la sat), asta inseamna ca un caine ajunge sa traiasca pana la 100 si un pic de ani, tinand seama de faptul ca primul an din viata unui caine este echivalentul a 15, iar urmatorii echivaleaza 7 ani din viata unui om.
O alta curiozitate despre prietenii nostri este faptul ca cu cat au nasul mai lung cu atat se racoresc mai usor in sezonul cald, de aceea bichonii sunt mereu cu limba tremurand pe afara, transpira mai mult, desi sunt foarte micuti si sprinteni. Un alt aspect foarte important din secretele prietenilor nostri este faptul ca nu au voie sa manance ciocolata, desi sunt innebuniti dupa dulciuri.
O singura tableta le-ar putea cauza si moartea mai ales celor de talie mai mica, deoarece ciocolata contine o substanta, numita teobromina, similara cofeinei ce poate fi fatala. Un lucru amuzant este faptul ca desi cainii sunt cunoscuti ca fiind foarte buni inotatori, cei din rasa Basset nu pot inota. Unul dintre ultimele secrete din aceasta serie o reprezinta afectiunea cea mai des intalnita la patrupede si anume obezitatea.
Un aspect foarte important este capacitatea de a invata a cainilor. Ei pot percepe pana la 250 de cuvinte din limbajul omului iar cei dresati sa deprinda aceste cuvinte au inteligenta echivalenta cu cea a unui copil de doi ani. Cu siguranta lista secretelor prietenilor nostri cainii va fi completata cu timpul si de indata ce vor aparea noi descoperiri o vom mari cu siguranta. Pana atunci, lasati-va animalul de companie sa va uimeasca in continuare, nu va poate aduce decat clipe fericite.
Vai ce dragut e catelul din imagine …of imi doresc din ce in ce mai tare un catel insa vine timpul si unui copil si am auzit ca nu e asa bine sa ai prin preajma un catel , plus ca locuiesc si la bloc 🙁