De cate ori nu vi s-a intamplat sa va simtiti atrasi de o anumita persoana in mod inexplicabil? Doar sa o priviti in ochi, sa ii observati o expresie corporala, sau apartinand mimicii si sa afirmati ca simtiti ca o cunoasteti de o viata cand de fapt e prima data cand interactionati ce aceasta persoana? Raspunsurile la aceste neclaritati ce vi se pare cateodata ca va intuneca justa judecata sunt oferite de catre atractia interpersonala. Astfel, in cadrul atractiei interpersonale concura un numar mai mare de factori ce, in functie de situatia in care va veti regasi, vor fi mai mult sau mai putin semnificativi pentru dumneavoastra.
Un prim factor al atractiei interpersonale este proximitatea, referindu-se aici la apropierea fizica dintre doua persoane. Deci, fie ca sunteti colegi de birou, fie ca obisnuiti sa cumparati alimente de la acelasi magazin, fie ca mergeti in fiecare dimineata cu acelasi tramvai, autobuz sau metrou la locul de munca, proximitatea este cea care defineste toate aceste actiuni. Proximitatea poate fi divizata la randul ei in mai multi subfactori, si anume: accesibilitatea, anticiparea actiunii, precum si simpla expunere. In ceea ce priveste accesibilitatea, aceasta consta in frecventa cu care aceste asa-zise intalniri au loc.
Daca interactionati in mod constant cu o persoana, si asta nu in mod voit, inevitabil exista sanse sa se dezvolte o relatie mai profunda intre dumneavostra, fie ea de prietenie, sau chiar dragoste. Potrivit sociologilor care au studiat acest fenomen, anticiparea actiunii consta in faptul ca atunci cand intervine obisnuita si astfel va asteptati sa regasiti aceeasi figura placuta in tramvaiul de dimineata, este mult mai usor sa o priviti cu simpatie si chiar cu o oarecare familiaritate. Iar simpla expunere, asa cum am descris si fenomenul anterior, consta in faptul ca captarea in aria dumneavoastra vizuala a aceluiasi lucru, in acest caz persoana duce treptat la recunosterea si simpatizarea sa.
Un alt factor important al atractiei interpersonale este acela denumit “similaritate”. Similaritatea este un factor definitoriu in evolutia unei relatii sau nu. Daca pana acum exista doar jocul de priviri, zambetele discrete aruncate intamplator, recunoasterea instantanee si cresterea gradului de familiarizare numai prin intermediul prezentei fizice, acum similaritatea reprezinta un nivel mai profund.
Asadar, dupa cateva saptamani in care proximitatea isi incepe jocul, intervine acest al doilea factor, ce explica faptul ca ii veti urmari reactiile, comportamentul celeilalte persoane pentru a observa daca aveti atitudini similare. Cu cat va veti recunoaste propriile gesturi in comportamentul celeilalte persoane, cu atat este mai posibil ca relatia sa evolueze. Este exact cum spune proverbul din batrani “Cine se aseamana, se aduna!”. Opusa similaritatii este nevoia de complementaritate, ce sustine ca atractia interpersonala se bazeaza pe diferentele dintre doua persoane, urmand zicala “extremele se atrag”.
Este adevarat ca daca sunteti o femeie independenta va doriti un barbat ce va poate oferi libertatea necesara, in detrimentul unui posesiv, gelos, precum si a unuia submisiv, insa totusi, aceasta nevoie de complementaritate se imbina armonic cu similaritatea, deoarece in orice relatie trebuie sa exista atitudini, pasiuni, obiceiuri comune ale persoanelor implicate, insa este absolut necesar sa exista si anumite diferenta pentru ca relatia sa poata evolua, pentru ca partenerii sa detina ocazia de a invata unul de la celalalt.
Un alt factor important al atractiei interpersonale este reciprocitatea. Astfel, probabil ca ati simtit cu totii asta la un moment dat pe pielea dumneavostra, ca in cazul in care o persoana oarecare va antipatizeaza, inevitabil sentimentele dumneavostra vis-à-vis de acesta vor fi identice si viceversa. dar aceasta reciprocitate depinde insa de situatia in care se intampla interactiunea, precum si stima de sine a fiecaruia dintre participantii la respective interactiune.
In acest sens, spre exemplificare, poate ca nu va simtiti tocmai in largul dumneavostra atunci cand circulati cu un mijloc de transport in comun, pentru ca aglomeratia, mai ales la ora de varf marcata de dimineata, va ofera senzatia ca va este violate intimitatea, fapt ce desigur, se va imbiba pe expresia dumneavostra, atat cea faciala cat si corporala. Aceasta expresie, la randul ei, le poate induce celorlati calatori sentimentul de inaccesibilitate, transmis de dumneavostra.
Si nu in ultimul rand, unul dintre secretele atractiei interpersonale este insasi atractia fizica. Asa cum preconizati toti cei ce cititi acest articol, in timp ce barbatii apreciaza calitatile fizice ale unei femei in primul rand, pentru acestea sunt importante si alte aspecte precum statutul social, respectiv cel economic, personalitatea, ce reiese deseori din vestimentatie si modul in care sunt ingrijite unghiile, mainile, parul, etc.
Ceea ce nu stiati este ca, totusi, studiile din acest domeniu au aratat faptul ca barbatii, desi aparent apreciaza femeile atragatoare, acestia nu ar opta pentru o femeie cu un grad mult mai ridicat de atractivitate fata de al lor, pentru ca simt ca nu ii pot acoperi toate nevoile. In ceea ce priveste atractivitatea unei persoane, este demonstrat faptul ca aceasta este data de catre simetria fetei, precum si de cea corporala, si incadrarea persoanei respective in medie, in sensul ca particularitatile deosebite nu sunt atat de representative pentru estimarea atractivitatii precum se crede.
Probabil ca nu erati constienti/te de toate aceste aspecte ce impreuna alcatuiesc atractia interpersonala si modalitatea in care incepeti sa relationati cu cei din jurul dumneavostra, insa v-ati regasit cu siguranta in scurta prezentare realizata in cadrul acestui articol. De acum sigur veti sti sa va urmariti reactiile si gandurile si va va fi mult mai usor sa rationalizati comportamentul dumneavostra, catalogat deseori drept inexplicabil!