Majoritatea incepatorilor in acvaristica subestimeaza adesea importanta iluminarii acvariului si trec peste faptul ca acesta este un detaliu vital pentru stimularea unui mediu acvatic sanatos, dar si placut din punct de vedere vizual. Cele mai multe plante, dar si pestii au nevoie de lumina pentru digestie, crestere, reproducere si hranire. Pentru ca in acvariul tau plantele sa se dezvolte frumos, este nevoie de o strategie de iluminare pentru a maximiza procesele fotobiologice, motiv pentru care este indicata folosirea unor spectre de rosu si albastru, pentru ca plantele au nevoie de aceste stimulente.
Este foarte important de stiut ca iluminarea suplimentara, combinata cu lumina zilei, in cazul in care acvariul este pozitionat in apropierea unei ferestre, va duce la inmultirea algelor din acvariu. Becurile tricromatice sunt cele care ofera cea mai buna iluminare a acvariului pentru ca asigura cea mai buna amplificare a luminii de zi, unele fiind capabile de emisii de tip UVA albastre care stimuleaza hranirea si comportamentul sexual al pestilor tai. Un minimum necesar este alcatuit din doua surse de lumina fluorescente care trebuie pozitionate la nivelul acvariului si pe care sa le poti muta in functie de necesitati. Un prim pas consta in stabilirea cantitatii de lumina necesara acvariului tau, care poate fi realizata fie prin incercari, fie printr-o documentare prealabila.
In momentul de fata exista foarte multe ghiduri de specialitate si forumuri de discutii in ceea ce priveste iluminarea acvariului. Pe langa aceste surse, din ce in ce mai multi producatori de echipamente de acvaristica dezvolta acvarii care vin cu foarte multe date tehnice pentru ca tu sa stii ce trebuie sa alegi pentru dezvoltarea propice a mediului acvatic. Indiferent daca achizitionezi un acvariu nou sau second-hand, majoritatea au incorporate un suport de lumina fix si asigura si posibilitatea montarii de noi becuri, care pot fi de diferite forme si dimensiuni.
Din punctul de vedere al surselor de lumina, cele mai folosite sunt cele fluorescente, de tip obisnuit, compact sau cu output mare (HO) sau foarte mare (VHO). Mai exista, in prezent, pe piata de profil, si cele de tip LED si alte cateva forme mai obscure. Pentru iluminareaacvariului, cu cat becul are o capacitate mai mare de emitere a luminii, cu atat costurile de inlocuire sunt mai mari. Dupa ce ai ales care va fi designul becului, urmatorul pas este sa stabilesti voltajul care va fi necesar pentru asigurarea unei iluminari propice. Acest voltaj se refera la numarul de wati necesari pentru un litru de apa, pentru majoritatea acvariilor fiind valabila regula 1-2 wati pentru 4 litri de apa.
Daca acvariul tau contine si plante, atunci este important de stiut ca este nevoie de 2-5 wati pentru 4 litri de apa. Cu cat sursa de lumina are de penetrat o adancime mai mare, cu atat puterea sa va slabi, 6 watti la suprafata apei se vor transforma in maximum 1 watt pana atinge baza acvariului. Urmatoarea unitate de masura pe care trebuie sa o iei in considerare in iluminarea acvariului este Kelvin (K), care reprezinta scala de masurare a temperaturii luminoase color, fiind util doar pentru a determina cum se vor vedea pestii tai sub o anumita lumina.
Aceasta se va modifica in functie de temperatura luminii – becurile care ajung pana la 3000 de grade vor emite o lumina placuta, de culoare galbena, in timp ce becurile care ajung pana la 6700 de grade vor crea o atmosfera de de dupa-amiaza, sub un cer azur. Un spectru foarte bun este cel care variaza intre 3000 si 7800 de grade, becuri pe care le vei inlocui, in medie, la fiecare 12 luni, sau la 6 luni, daca acvariul tau contine si plante.
Este foarte important sa nu astepti ca becurile fluorescente sa se arda complet si sa verifici daca intensitatea luminoasa scade pe parcurs. In aceeasi masura, in vederea iluminarii acvariului in conditii optime,este important sa nu supraluminezi, pentru ca vei reusi sa inmultesti algele care vor arata destul de urat si nu vei face decat sa modifici balanta pH, temperatura si evaporarea apei. Daca explicatiile de mai sus par prea complicate, poti retine urmatoarea schema:
Kelvin = Culoare
Wattage = Luminozitate
Intrebarea evidenta care urmeaza este cat de mult trebuie lasata lumina aprinsa in acvariu. Regula de baza presupune ca sursa de lumina sa functioneze intre 8 si 10 ore pe zi, pentru acvariile care contin doar pesti, si intre 10 si 14 ore, in cazul celor care contin si plante. Aceasta nu este o regula fixa, motiv pentru care va trebui sa experimentezi pentru a stabili, cu ajutorul propriei experiente, care este durata perfecta pentru binele plantelor si al pestilor tai. Poti tine lumina aprinsa in timpul zilei si sa o stingi seara la culcare, pentru a nu fi nevoit sa te trezesti la patru dimineata ca sa opresti lumina acvariului.
In timp, pe masura ce vei invata sa “explorezi” universul mic al acvariului, va deveni chiar pasionant si usor sa constati cat si cum au crescut plantele si cat de “multumiti” sunt pestii, iar reglajele fine – lumina, temperatura – se vor impune de la sine.