Despre bebe…
In saptamana 36 de sarcina, bebe are in jur de 48 de centimetri de la crestet si pana la talpi si cantareste cam 2, 7 kilograme. Depozitarea de grasime continua, caci aceasta il va ajuta sa isi mentina temperatura corporala odata cu iesirea din uter. Creierul este inca in dezvoltare si i se intaresc maxilarele si gingiile – cu care va suge laptele. La sfarsitul acestei saptamani, in caz ca se naste inainte de termenul calculat, bebe este dezvoltat si nu se va confrunta cu mari probleme.
…si viitoarea mamica:
In saptamana 36 de sarcina, compresia anumitor nervi iti cauzeaza sciatica – dureri intense in zona inferioara a spatelui si la picioare. Este posibil ca in aceasta saptamana sa iti pierzi dopul gelatinos, ce a protejat colul uterin. Iti este din ce in ce mai greu sa te misti si sa iti mentii echilibrul (ai acel mers leganat ca de ratusca!).
Se pot intensifica anumite mancarimi ale pielii, de aceea este bine sa utilizezi o crema hidratanta. Inca te confrunti cu arsuri stomacale, indigestii, nevoia frecventa de a urina. Isi pot face aparitia si hemoroizii, daca pana acum ai scapat de acestia (baile caldute de sezut si unguentul recomandat de catre medic te pot ajuta).
Mai ai intre doua si patru saptamani pana la termen si incheierea acestui drum lung – dar poti naste fie mai devreme, fie dupa termenul stabilit. Important este sa nu te impacientezi si sa nu intri in panica. Epuizarea, nerabdarea, somnul intrerupt si dificil iti pot da o stare generala de anxietate, de aceea este esential sa te odihnesti si sa iti ocupi timpul placut.
Masaj
Pentru ca durerile de spate, dar si ale picioarelor si incheieturilor pot fi extrem de neplacute, nu uita de masaj! Daca va permiteti, apeleaza la un terapeut specialist care iti va oferi relaxarea necesara. Daca, nu, ocupa-te singura de masarea zonelor accesibile si roaga-ti sotul sa se ocupe de spate. Intinde-te pe partea stanga si roaga-ti partenerul sa te maseze usor cu o crema hidratanta pe spate si gat.
De picioare si maini te poti ocupa si singura. Poti sa masezi si abdomenul, dar cu atingeri extrem de usoare. Evitati unele puncte sensibile, care se pare ca pot declansa contractii: interiorul gambei, deasupra gleznei, talpa, zona dintre index si degetul mare, zona dintre gat si articulatii.
Timpul liber
Bucura-te, cat mai poti, de timpul liber pe care il ai! In curand, nu vei mai putea nici macar citi o revista in liniste sau face o baie lunga… Asadar, in loc sa astepti nerabdatoare momentul nasterii, in loc sa iti faci diverse ganduri si sa te stresezi, bucura-te de faptul ca ai timp si citeste, uita-te la filme, cheama-ti prietenele in vizita…
Serviciu
Inca nu ti-ai luat concediul de maternitate? Este timpul sa te gandesti sa il incepi. Termina fara a te obosi in exces proiectul la care lucrezi; nu uita sa stabilesti clar si in scris conditiile si durata concediului cu superiorii ierarhici si ia-ti adio de la colegi.
Petrecerea pentru bebe
Daca iti doresti sa sarbatoresti venirea lui bebe pe lume cu prietenele apropiate, acum este momentul! Din saptamana 36 de sarcina, travaliul se poate declansa oricand, deci nu mai intarzia! Iar dupa nastere, numai de petreceri nu vei avea timp. Fa singura o lista cu invitatii – doar prietene adevarate si rude apropiate. Altfel, te poti astepta la comentarii de genul: “face petrecere ca sa primeasca cadouri”.
Ofera-i lista prietenei tale cele mai bune care va organiza totul sau ia aceasta sarcina in mainile tale – iti vei ocupa placut timpul si vei uita putin de nerabdare. Cat despre daruri, poti lasa invitatele sa iti ofere ceea ce vor sau poti da o lista cu sugestii; sigur la sedintele de shopping ai vazut multe lucruri adorabile pentru bebe si voi nu va permiteti sa le cumparati pe toate!
Pregatirea
Gata, nu mai ai voie sa fii lenesa: pregateste-ti bagajul pentru cand va trebui sa mergeti la maternitate. Faceti un plan, asa incat sotul sau o alta persoana apropiata sa poata veni acasa imediat ce suni, stabiliti un traseu usor spre spital si alte detalii – de exemplu, cine va sta in sala de nasteri cu tine.
Ce iti iei cu tine?
Pune din timp intr-o valiza cateva lucruri care iti vor fi necesare. Nu astepta sa inceapa travaliul pentru asta, caci numai la bagaj nu iti va sta mintea! Ce sa iei: asigurarea de sanatate si alte acte necesare, un capot si papuci, sutien pentru alaptat, obiectele de toaleta (perie de par, periuta si pasta ta de dinti, deodorantul, lotiunea hidratanta), lenjerie de corp, un set de haine de schimb pentru cand vei parasi maternitatea, haine pentru bebe.
Poti pune si anumite obiecte nu atat utile, ci care te ajuta sa te relaxezi inainte si dupa nastere: MP3 player cu muzica care te relaxeaza, camera video pentru primele poze ale lui bebe, telefonul mobil, un caiet si pix – poti simti nevoia dupa nastere sa iti descarci toate emotiile, este sanatos si bine sa scrii ceea ce simti si va fi o amintire pretioasa. Poti pune si un set de schimb pentru partener, caci nu se stie cat veti astepta! Pregateste si niste gustari care sa dureze: biscuiti, sticks, crackers, caci dupa ce nasti si iti revii, vei avea o foame de lup!