Va prezentam in cele ce urmeaza cateva retete traditionale romanesti.
1. Reteta de sarmale stravechi reprezinta un preparat delicios pe care va recomandam sa il incercati. Va prezentam in cele ce urmeaza atat ingredientele necesare, cat si modul de pregatire pas cu pas.
Ingredientele necesare pentru sarmalele stravechi sunt urmatoarele:
- jumatate de kilogram de scaricica de porc;
- doua cepe;
- 200 grame orez;
- o varza murata;
- 100 grame costita afumata;
- un litru de zeama de varza;
- bulion;
- ulei;
- sare si piper.
Modul de pregatire pentru reteta de sarmale stravechi va este prezentat in cele ce urmeaza:
- Tocati carnea alaturi de ceapa, apoi amestecati-o cu orezul;
- Formati sarmalele si adaugati-le in oala deasupra unui strat de varza tocata marunt;
- Presarati costita afumata printre sarmale;
- Adaugati bulion dupa gust si zeama de varza pana cand sarmalele sunt acoperite;
- Lasati sarmalele sa fiarba pana cand bobul de orez este moale;
- Serviti-le cu smantana sau simple.
2. Reteta de sarmale cu hribi reprezinta un preparat delicios pe care va recomandam sa il incercati. Va prezentam in cele ce urmeaza atat ingredientele necesare, cat si modul de pregatire pas cu pas.
Ingredientele necesare pentru sarmalele cu hribi sunt urmatoarele:
- o varza;
- 50 grame orez;
- 250 grame hribi;
- o legatura de ceapa;
- jumatate de litru de bors;
- bulion;
- ulei;
- sare si piper.
Modul de pregatire pentru reteta de sarmale cu hribi va este prezentat in cele ce urmeaza:
- Amestecati ingredientele: orezul, hribile cubulete si ceapa;
- Inveliti compozitia in foi de varza;
- Fierbeti sarmalele in bors diluat cu apa pana cand bobul de orez se inmoaie bine;
- La final adaugati bulionul;
- Serviti sarmalele cu smantana sau simple.
3. Va prezentam in cele ce urmeaza atat ingredientele necesare, cat si modul de pregatire pas cu pas pentru reteta de cozonac cu traditie. Va recomandam sa incercati acest preparat cu proxima ocazia.
Timp de preparare: trei ore.
Ingredientele necesare pentru un cozonac de traditie sunt urmatoarele:
- jumatate de kilogram de faina alba superioara;
- opt oua;
- 20 grame drojdie proaspata;
- 125 grame zahar brun;
- un plic cu zahar vanilat;
- 250 ml lapte 3.5% grasime;
- 100 grame margarina pentru prajituri;
- sare.
Pentru umplutura:
- 150 grame nuca;
- 200 grame zahar pudra;
- trei albusuri;
- doua linguri cacao;
- 100 grame rahat;
- sare.
Pentru uns:
- un ou;
- sare.
Modul de pregatire pas cu pas pentru reteta de cozonac de traditie va este prezentat in cele ce urmeaza:
- Cerneti faina de doua – trei ori intr-un vas incapator. Faceti o adancitura in centrul fainii, in care adaugati drojdia proaspata. Pasati drojdia cu ajutorul unei furculite;
- Puneti pe foc intreaga cantitate de lapte, lasati laptele sa ajunga aproape de temperatura de fierbere;
- Dizolvati drojdia in doua linguri de lapte caldut. Amestecati pana la omogenizare, adaugati apoi o lingura de zahar si una de faina. Amestecati energic pentru a evita formarea de cocoloase. Acoperiti vasul in intregime cu un servet de bucatarie curat din panza si lasati maiaua formata sa creasca timp de jumatate de ora la loc ferit de curent si calduros;
- De retinut este ca atunci cand doriti sa preparati cozonacul, va trebuie ca cel putin pentru jumatate de ora ingredientele, dar si vasele in care veti pregati cozonacul sa stea la aceiasi temperatura. Deasemenea ferestrele si usile camerei in care pregatiti cozonacul trebuie sa fie inchise, iar temperatura din camera trebuie sa fie mai ridicata decat ar fi fost in mod normal;
- In timp ce maiaua creste, spargeti ouale, lasati-le sa se scurga sau stergeti-le cu o hartie absorbanta achizitionata din comert. Spargeti ouale, separati albusurile de galbenusuri. Bateti albusurile cu un praf de sare pana cand obtineti o spuma ferma ce nu coboara din vasul in care a fost preparata. Bateti galbenusurile bine pana cand se omogenizeaza, isi maresc volumul si capata o culoare albicioasa. Adaugati intreaga cantitate de zahar brun si zahar vanilat. Amestecati bine pana cand obtineti o crema omogena in care nu se mai simt cristalele de zahar. Inglobati treptat spuma de albus, amestecand de jos in sus in grija pentru a nu ii distruge in totalitate textura aerata a spumei, textura ce va conferi volum preparatului final;
- Taiati margarina in cubulete, puneti-o la topit pe baie de aburi. Cand s-a topit suficient, lasati margarina sa se raceasca, apoi adaugati-o peste crema de ou si zahar pregatita anterior. Amestecati pana la omogenizare;
- Cand maiaua a crescut suficient, adaugati laptele caldut si amestecati pana la omogenizare ingloband partial faina. Continuati cu crema pregatita asa cum v-am descris anterior. Amestecati in continuu, apoi adaugati treptat faina, framantati aluatul ce se va forma pana cand obtineti un aluat omogen, elastic, ce nu se lipeste de maini;
- Acoperiti din nou vasul in intregime cu un servet de bucatarie si lasati alautul sa creasca la loc calduros si ferit de curent timp de jumatate de ora sau pana cand isi dubleaza volumul;
- Intre timp pregatiti umplutura astfel: Bateti albusurile bine cu un praf de sare pana cand obtineti o spuma ferma ce nu coboara din vasul in care a fost preparata. Adaugati apoi zaharul pudra si amestecati pana cand obtineti o bezea uniforma in care nu se mai simt cristalele de zahar. Continuati cu cacaua si amestecati pana la uniformizare;
- Curatati nuca de partile rancede, apoi dati-o o singura data prin blender pentru a o macina mai mare. Adaugati nuca peste compozitia de ou, zahar si cacao pregatita anterior. Amestecati pana la omogenizare;
- Taiati rahatul in cubulete de dimensiuni egale;
- Pregatiti o tava de cozonac pe care o ungeti cu unt sau ulei si o tapetati cu faina;
- Cand cozonacul a crescut suficient, presarati masa de lucru cu putina faina. Scoateti aluatul din vas si framantati-l timp de cinci minute pe masa de lucru. Intindeti aluatul cu ajutorul mainilor pe masa de lucru, deasupra sa adaugati umplutura pregatita anterior. Distribuiti umplutura cat mai uniform, in asa fel incat ea sa acopere in intregime intr-un strat uniform intreaga foaie de aluat. Presarati rahatul sectionat in cubulete pe intreaga suprafata a cozonacului cat mai uniform. Rulati cozonacul cat mai strans, adaugati-l in tava pe care ati pregatit-o anterior si lasati preparatul sa creasca la loc ferit de curent si calduros pentru jumatate de ora;
- Incalziti cuptorul la foc iute de circa 200 de grade Celsius timp de jumatate de ora;
- Bateti oul pentru uns cu un praf de sare pana cand se omogenizeaza, capata o culoare albicioasa si isi mareste volumul;
- Cand cozonacul a crescut suficient, ungeti-l cu oul batut anterior cu un praf de sare cu ajutorul unei maturici. Incercati sa acoperiti aluatul in intregime, oul cu care il ungeti ii va da stralucire;
- Introduceti tava in cuptor de indata ce acesta s-a incins suficient. Coaceti cozonacul la foc iute de 200 de grade Celsius timp de un sfert de ora, reduceti apoi focul la mediu (160 de grade Celsius) si continuati coacere pentru inca o jumatate de ora. Variatia temperaturii este extrem de importanta, ea ii permite cozonacului sa isi mareasca volumul si sa se coaca uniform in acelasi timp, asadar va recomandam sa nu ignorati acest pas;
- Inainte de a opri focul introduceti o tepusa din lemn, cat mai adanc in centrul cozonacului. Extrageti tepusa si inspectati-i suprafata, daca aceasta prezinta urme de aluat, inseamna ca prajitura nu este gata si mai trebuie sa stea la copt, iar focul trebuie redus la minim pentru a evita arderea cozonacului;
- Opriti focul numai in momentul in care odata extrasa din preparat tepusa prezinta o suprafata uscata, fara nici cea mai mica urma de aluat;
- Cand cozonacul este gata, lasati-l sa se raceasca in cuptorul stins cu usa intredeschisa. In acest fel trecerea de la temperatura inalta necesara coacerii la cea din exterior se face in mod treptat, iar cozonacul nu are nici un motiv sa se lase sau sa se incruzeasca;
- Cand s-a racit suficient, scoateti cozonacul din cuptor, indepartati-i marginile de tava si extrageti-l din tava si lasati-l sa se raceasca la temperatura camerei;
- Sectionati cozonacul in felii de grosime medie de indata ce s-a racit suficient si serviti-l alaturi de o ceasca de cafea, o cana de ceai, o cana de vin rosu sau o cana de lapte indulcit cu miere in functie de preferinte;
- Pentru a pastra cozonacul proaspat pentru mai mult timp va recomandam sa il inveliti in totalitate in folie de plastic alimentara achizitionata din comert.
Cozonacul de traditie se prepara de foarte mult timp in tara noastra. Daca nu l-ati incercat inca va recomandam sa o faceti si va garantam ca acest desert va face parte din bucatele dumneavoastra de fiecare data cand aveti ocazia.
4. Va prezentam mai jos modul de preparare pas cu pas pentru reteta de pasca traditionala pentru Paste. Preparam acest desert cu ocazia sarbatoririi invierii Domnului, el reprezentand finalul unei mese copioase menite sa ne apropie si sa ne deschida sufletele.
Timp de preparare: doua ore si jumatate.
Ingredientele necesare pentru saisprezece portii de pasca traditionala pentru Paste:
- doua kilograme de faina pentru cozonac;
- 600 grame de branza de vaci;
- 60 grame de drojdie;
- 800 grame de zahar;
- sase oua;
- doisprezece galbenusuri;
- 400 ml lapte;
- 300 grame unt;
- 200 grame stafide;
- sase plicuri cu zahar vanilat;
- esenta de rom;
- coaja de lamaie;
- esenta de vanilie;
- sare.
Iata cum se prepara reteta de pasca traditionala pentru Paste:
- Cerneti faina intr-un vas incapator, faceti-i o adancitura in mijloc;
- Incalziti laptele pana la temperatura de fierbere, apoi lasati-l sa se raceasca;
- Dizolvati drojdia in adancitura formata in faina, cu doua linguri de lapte caldut si una de zahar. Amestecati bine si lasati drojdia sa creasca timp de jumatate de ora;
- Puneti branza de vaci la scurs;
- Bateti galbenusurile cu un praf de sare pana cand obtineti o consistenta cremoasa;
- Puneti stafidele la inmuiat intr-un vas cu ceai, inainte de a le adauga in preparat scoateti-le din ceai si lasati-le sa se scurga, apoi stropiti-le cu esenta de rom;
- Puneti untul la topit la bain marie sau la foc mic, apoi lasati-l sa se raceasca;
- Cand drojdia a crescut suficient, incepeti sa inglobati din faina adaugand pe rand untul topit caldut, 600 grame de zahar, coaja de lamaie, restul de lapte caldut, galbenusurile batute anterior si esenta de vanilie. Framantati bine aluatul pana cand toate ingredientele sunt inglobate in totalitate in coca si pana obtineti un aluat ce nu se lipeste. Presarati putina faina deasupra, acoperiti-l cu un servet de bucatarie curat si lasati-l sa creasca timp de o ora la loc caldut si ferit de curent. Trebuie sa retineti ca toate ingredientele pe care le veti folosi in prepararea aluatului trebuie sa aiba aceiasi temperatura, de preferat calduta, pentru a realiza acest lucru, ele trebuie sa stea la temperatura camerei in care preparati pasca timp de cel putin cinci ore. De aceasta depinde succesul preparatului dumneavoastra, asadar va recomandam sa nu ignorati acest aspect;
- Branza scursa, frecati-o bine la viteza mare cu ajutorul unui mixer pana cand capata o consistenta cremoasa, apoi adaugati restul de zahar, zaharul vanilat, coaja de lamaie, cele sase oua intregi (rand pe rand) si un praf de sare. Amestecati bine pana la omogenizare, apoi la final adaugati stafidele inmuiate, scurse si stropite cu esenta de rom. Amestecati cu grija pana cand si acestea sunt perfect inglobate in umplutura;
- Incalziti cuptorul la foc potrivit timp de jumatate de ora;
- Pregatiti o tava mare sau mai multe tavi de tarta de dimensiuni medii. Ungeti-le cu ulei si tapetati-le cu faina;
- Bateti separat doua galbenusuri cu un praf de sare pana se omogenizeaza;
- Cand aluatul este gata impartiti-l in mingiute de dimensiuni egale, pe care le crestati sub forma de cruce la suprafata. In crestatura pe care ati creat-o introduceti cantitati egale de umputura. Asezati preparatele in tava sau in tavi si ungeti-le cu ajutorul unei maturici cu galbenusul batut cu sare anterior;
- Cand cuptorul s-a incins suficient introduceti pasca la cuptor si lasati-o sa se coaca timp de patruzeci de minute, incepand cu un foc mic, pe care il veti creste pe parcurs. Avand in vedere ca aveti de-a face cu un preparat ce va creste in cuptor focul trebuie sa aiba mai multe etape, in prima etapa cand focul este mic, aluatul isi va incheia cresterea si se va coace usor, iar in cea de-a doua el va incepe coacerea uniforma;
- Inainte de a opri focul, testati daca pasca este complet facuta cu ajutorul unei scobitori pe care o introduceti in centrul sau. Daca in momentul in care scoateti scobitoarea suprafata sa este umeda, inseamna ca preparatul trebuie sa mai stea la cuptor, iar focul trebuie din nou redus pentru a evita arderea desertului;
- In momentul in care testul scobitoarei a iesit pozitiv, adica suprafata sa este uscata atunci cand o extrageti din preparat, opriti focul si lasati pasca sa se raceasca in cuptor cu usa deschisa. In acest fel trecerea de la temperatura mare necesara coacerii la cea din exterior se va face treptat, iar pasca nu va avea nici un motiv sa se lase sau sa se incruzeasca;
- Daca ati preparat mai multe prajiturele mici sub forma de pasca, le puteti servi ca atare, in caz contrar in momentul racirii pasca poate fi taiata in triunghiuri asemanatoare celor de tort sau de tarta.
Pasca traditionala de Paste are un aspect foarte placut si este extrem de delicioasa. Ea isi gaseste locul binemeritat pe masa ce sarbatoreste invierea Domnului, iar invitatii dumneavoastra o asteapata cu mare drag. Desi prepararea sa cere mai mult timp, efortul dumneavoastra va fi recompensat atat de un gust de invidiat, cat si de laudele musafirilor prezenti la masa.
5. Reteta de ciorba de burta reprezinta un preparat delicios pe care va recomandam sa il incercati. Va prezentam in cele ce urmeaza atat ingredientele necesare, cat si modul de pregatire pas cu pas.
Ingredientele necesare pentru ciorba de burta sunt urmatoarele:
- 300 grame burta de vita;
- 150 grame oase de vita;
- o ceapa;
- un morcov;
- albitura;
- un galbenus;
- 100 ml iaurt;
- doi catei de usturoi;
- otet;
- ulei;
- sare si piper.
Modul de pregatire pentru reteta de ciorba de burta va este prezentat in cele ce urmeaza:
- Fierbeti burta, spumati;
- Continuati cu legumele sectionate in cubulete;
- Fierbeti pana cand legumele sunt gata;
- Dregeti supa cu un amestec de galbenus, iaurt si usturoi pisat bine cu un praf de sare;
- Condimentati, adaugati ulei si otet dupa gust;
- Dati in doua – trei clocote;
- Serviti supa calda.
6. Reteta de mamaliga cu branza de burduf reprezinta un preparat delicios pe care va recomandam sa il incercati. Va prezentam in cele ce urmeaza atat ingredientele necesare, cat si modul de pregatire pas cu pas.
Ingredientele necesare pentru mamaliga cu branza de burduf sunt urmatoarele:
- jumatate de kilogram de malai;
- 200 grame branza de burduf;
- 50 grame cas;
- 200 ml iaurt;
- sare.
Modul de pregatire pentru reteta de mamaliga cu branza de burduf va este prezentat in cele ce urmeaza:
- Pregatiti mamaliga, distribuiti-o pe farfurii intinse;
- Adaugati deasupra mamaligii amestecul de branza de burduf, cas si iaurt;
- Serviti preparatul cald.
7. Reteta de bulz cu branza de burduf reprezinta un preparat delicios pe care va recomandam sa il incercati. Va prezentam in cele ce urmeaza atat ingredientele necesare, cat si modul de pregatire pas cu pas.
Ingredientele necesare pentru bulzul cu branza de burduf sunt urmatoarele:
- 200 grame branza de burduf;
- 300 grame mamaliga proaspata;
- unt;
- 200 grame iaurt;
- sare.
Modul de pregatire pentru reteta de bulz cu branza de burduf va este prezentat in cele ce urmeaza:
- Intindeti mamaliga, sectionati-o in patratele;
- Asezati branza de burduf peste cuburi;
- Formati bile pastrand branza in interior;
- Serviti bulzul cu iaurt.
8. Reteta de tocanita de cartofi reprezinta un preparat delicios pe care va recomandam sa il incercati. Va prezentam in cele ce urmeaza atat ingredientele necesare, cat si modul de pregatire pas cu pas.
Ingredientele necesare pentru tocanita de cartofi sunt urmatoarele:
- jumatate de kilogram de cartofi;
- o ceapa;
- un morcov;
- bulion;
- ulei;
- sare si piper.
Modul de pregatire pentru reteta de tocanita de cartofi va este prezentat in cele ce urmeaza:
- Caliti ceapa, apoi adaugati cartofii si morcovul, continuati calirea timp de un sfert de ora, apoi adaugati supa si lasati preparatul sa fiarba;
- Cand legumele s-au fiert suficient, adaugati bulion dupa gust si lasati tocanita sa scada;
- Serviti-o calda de indata ce este gata.
9. Reteta de ciorba de perisoare din carne de vita reprezinta un preparat delicios pe care va recomandam sa il incercati. Va prezentam in cele ce urmeaza atat ingredientele necesare, cat si modul de pregatire pas cu pas.
Ingredientele necesare pentru ciorba de perisoare din carne de vita sunt urmatoarele:
- 100 grame carne tocata de vita;
- o ceapa;
- un ou;
- doi cartofi;
- un morcov;
- 200 ml bors;
- doua linguri orez;
- o legatura leustean;
- ulei;
- sare si piper.
Modul de pregatire pentru reteta de ciorba de perisoare din carne de vita va este prezentat in cele ce urmeaza:
- Amestecati carnea tocata cu ceapa tocata marunt si orezul pana la omogenizare, continuati cu oul batut bine cu un praf de sare;
- Puneti la fiert legumele timp de douazeci de minute;
- Cand ciorba clocoteste adaugati perisoare si continuati fierberea ciorbei pana cand orezul din perisoare este fiert;
- La dinal adaugati borsul si mai dati in doua – trei clocote;
- Opriti focul, presarati leusteanul tocat marunt deasupra ciorbei;
- Serviti ciorba calda.
10. Reteta de bors de crap reprezinta un preparat delicios pe care va recomandam sa il incercati. Va prezentam in cele ce urmeaza atat ingredientele necesare, cat si modul de pregatire pas cu pas.
Timp de preparare: patruzeci de minute.
Timp de fierbere: cincizeci de minute.
Cost estimativ pentru o portie: cinci lei.
Ingredientele necesare pentru doua portii de bors de crap sunt urmatoarele:
- jumatate de kilogram de crap;
- jumatate de litru de apa;
- 250 ml bors;
- o ceapa;
- o radacina de patrunjel
- un ardei capia;
- o rosie;
- o legatura de leustean;
- ulei de floarea soarelui;
- sare si piper.
Modul de pregatire pas cu pas pentru reteta de bors cu crap va este prezentat in cele ce urmeaza:
- Caliti ceapa alaturi de radacina de patrunjel, ardeiul capia si rosia;
- Puneti la fiert pestele sectionat in formele dorite alaturi de legumele calite anterior;
- Cand ingredientele sunt fierte adaugati borsul, apoi condimentati cu sare si piper dupa gust;
- Dati borsul in doua – trei clocote, apoi opriti focul si presarati leusteanul tocat marunt;
- Serviti borsul de indata ce este gata.
Va dorim: Pofta buna!