Rețete de mâncare de post – Chiftele de post

0
2

Chiftelele de post sunt delicioase și se pot servi ca aperitiv sau garnitură la alte preparate culinare în Postul Crăciunului. Există mai multe rețete de chiftele de post, care sunt ușor de realizat acasă și foarte gustoase. Dacă vă plac legumele și vreți să faceți rețete de post, vă recomandăm câteva rețete de chiftele din legume pe care le puteți gusta acum, la final de an, în perioada de post.

Navigare rapidă în articol:

  1. Chiftele de post cu fasole
  2. Chiftele de post cu dovlecei și cartofi
  3. Chiftele de post cu ciuperci
  4. Chiftele de cartofi de post
  5. Chiftele de post cu legume

1. Chiftele de post cu fasole

Se folosesc următoarele ingrediente: 2 căni de fasole, 3 cepe, 3 felii de pâine, 100 g orez, 3 căței de usturoi, un morcov, un păstârnac, 3 foi de dafin, o linguriță de cimbru, o legătură de mărar verde, o legătură de pătrunjel verde, 100 ml ulei de floarea-soarelui, sare și piper după gust.

Se prepară astfel:

  • Se spală fasolea, se pune la fiert într-o oală cu puțină sare
  • Când a dat un clocot se schimbă apa de la fasole și se pune iar la fiert
  • Se repetă acest procedeu de schimbare a apei de 3 ori, apoi la fasole se adaugă foile de dafin, morcovul, pătrunjelul și se fierbe foarte bine
  • La final se scurge de apă și compoziția se dă prin mașina de tocat carne
  • Separat se fierbe orezul în apa de la fasole, apoi se scurge excesul de apă
  • Se amestecă orezul cu fasolea bătută
  • Se adaugă și 3 felii de pâine, care au fost înmuiate în apa de la fasole și apoi stoarse bine și date și ele prin mașina de tocat carne
  • Se spală mărarul și pătrunjelul verde și se taie mărunt
  • Se taie ceapa mărunt și se undește în puțin ulei
  • Se adaugă mărarul, pătrunjelul și ceapa la fasolea cu orez
  • Se condimentează cu puțină sare și piper și apoi compoziția se frământă și se formează chifteluțe mici, rotunde, care se dau prin făină și apoi se rumenesc în ulei încins.

2. Chiftele de post cu dovlecei și cartofi

Se folosesc următoarele ingrediente: 3 cartofi, un dovlecel, 2 cepe, o linguriță de bulion, 3 căței de usturoi, o legătură de mărar verde, 100 ml ulei de floarea-soarelui, făină, sare și piper după gust.

Se prepară astfel:

  • Se spală cartofii și apoi se pun la fiert într-o oală cu apă, cu tot cu coajă
  • După ce au fiert cartofii, se curăță de coajă și apoi se pisează cu furculița
  • Se curăță ceapa, se spală și se taie mărunt, apoi se undește în puțin ulei
  • Se fierbe dovlecelul, se curăță și se pisează și el cu furculița, sau cu blenderul
  • Se amestecă cartofii, dovlecelul, ceapa undită, bulionul, mărarul, sarea și piperul și se obține o compoziție omogenă
  • Se adaugă și 2 linguri de făină albă și apoi din compoziție se fac chifteluțe rotunde, care se dau prin făină și se prăjesc în ulei încins.
Citește și:  Cartofi cu ceapă și kaizer - o mâncărică rustică, ușoară și rapidă

3. Chiftele de post cu ciuperci

Se folosesc următoarele ingrediente: 1 kg de ciuperci (ex. hribi), 3 cartofi, 3 căței de usturoi, 2 morcovi, 200 ml ulei de floarea-soarelui, o legătură de mărar verde, o legătură de pătrunjel verde, sare și piper după gust, pesmet și făină.

Se prepară astfel:

  • Se spală ciupercile, se fierb în apă și se pun la scurs
  • Se spală cartofii, se fierb întregi, apoi se curăță de coajă
  • Se curăță morcovul, se taie felii
  • Se curăță și se spală usturoiul
  • Se curăță ceapa, se taie mărunt și se călește în puțin ulei
  • Se spală mărarul și pătrunjelul și se taie mărunt
  • Se dau legumele (ciupercile, cartofii, morcovul, usturoiul) prin mașina de tocat carne
  • Se adaugă sare, piper, 2 linguri de făină albă și verdeața
  • Se fac chifteluțe din compoziția obținută, care apoi se dau prin pesmet, făină și se rumenesc în ulei încins.

4. Chiftele de cartofi de post

Se folosesc următoarele ingrediente: 6 cartofi, 3 căței de usturoi, o legătură de mărar, o legătură de pătrunjel, sare și piper după gust.

Se prepară astfel:

  • Se curăță cartofii de coajă, se spală și se dau prin răzătoare
  • Se spală mărarul și pătrunjelul și se taie mărunt
  • Se adaugă peste cartofi sare, piper, 2 linguri de făină albă și verdeața
  • Se fac chifteluțe mari și turtite din compoziția obținută, care se dau prin pesmet, făină și se rumenesc în ulei încins.

5. Chiftele de post cu legume

Se folosesc următoarele ingrediente: 250 g cartofi, 200 g varză albă, 100 g fasole verde, 200 g conopidă, 100 g spanac, 2 cepe, 200 g praz, o legătură de pătrunjel verde, o legătură de mărar verde, 200 g miez de pâine albă, 200 ml ulei de floarea-soarelui, pesmet și făină.

Se prepară astfel:

  • Se curăță legumele, se fierb și se scurg de apă
  • Se curăță ceapa, se spală, se taie mărunt și se călește în puțin ulei
  • Se înmoaie miezul de pâine în puțină apă, apoi se stoarce bine
  • Se curăță usturoiul și se spală cu apă
  • Se spală mărarul și pătrunjelul verde și se taie mărunt
  • Se dau legumele, pâinea și usturoiul prin mașina de tocat carne
  • Se adaugă ceapa undită, sarea, piperul, 2 linguri de făină albă și verdeața și se amestecă bine, astfel se obține o compoziție omogenă
  • Se fac chiftele mici și rotunde, care se dau prin pesmet, făină și apoi iar prin pesmet
  • Se rumenesc în ulei încins și se servesc călduțe, ca aperitiv.

Poftă bună!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.