Pentru a obține cele mai bune preparate culinare cu roșii umplute, trebuie să te asiguri în primul rând că folosești cele mai proaspete ingrediente, pentru o aromă optimă. Folosește roșii proaspete, care nu sunt alterate și nu sunt tratate cu pesticide.
Află în acest articol care sunt cele mai bune rețete de post cu roșii, recomandate în perioada de post și pentru dieta de primăvară.
Navigare rapidă în articol:
- Rețete culinare cu roșii umplute cu ciuperci
- Rețete culinare cu roșii și vinete
- Rețete culinare cu roșii umplute cu orez
- Rețete culinare cu roșii și usturoi, gătite la cuptor
- Rețete culinare cu roșii – Tocană cu roșii
1. Rețete culinare cu roșii umplute cu ciuperci
Se folosesc următoarele ingrediente: 12 roșii, o ceapă mare, 500 g de ciuperci Champignon, 1-2 linguri de orez, ulei de floarea-soarelui, margarină de post, o legătură de pătrunjel verde, sare și piper după gust.
Se prepară astfel:
- Se spală roșiile și se taie partea de deasupra, care va servi drept căpăcel, iar apoi se scobesc pentru a fi umplute ca ardeii grași
- Se curăța ceapa, se spală, se taie mărunt și se pune la undit în ulei încins
- Se spală ciupercile, se taie în cubulețe mici, iar apoi se adaugă peste ceapa călită
- Se adaugă sare și piper după gust și se lasă compoziția să fiarbă puțin
- Se spală orezul, iar apoi se adaugă peste ciuperci, se lasă la fiert la foc potrivit
- La final se adaugă și pătrunjelul tocat mărunt, pentru aromă
- Se umplu roșiile cu această compoziție, iar apoi se pun la cuptor, într-o tavă unsă cu margarină, adăugând și o cană cu apă și puțin zahăr; pe fiecare roșie se pune un vârf de cuțit de margarină
- Se lasă la copt 15-20 de minute, iar apoi se servesc calde cu pătrunjel verde tocat, presărat deasupra.
2. Rețete culinare cu roșii și vinete
Se folosesc următoarele ingrediente: 3 vinete, 6 roșii, o legătură de pătrunjel verde, puțin ulei de floarea-soarelui, sare și piper după gust.
Se prepară astfel:
- Se spală roșiile și se dau prin răzătoare, pentru a se obține o pastă groasă
- Se curăță vinetele de coajă, se taie în felii rotunde destul de groase, de aproximativ 1 cm
- Se prăjesc feliile de vinete în ulei încis, într-o tigaie, la foc mediu
- După ce sunt gata, se pun într-o tavă și se acoperă cu sosul de roșii
- Se lasă la copt timp de aproximativ 10 minute, apoi se servesc calde cu pătrunjel verde tocat, presărat deasupra.
3. Rețete culinare cu roșii umplute cu orez
Se folosesc următoarele ingrediente: 12 roșii, o ceașcă de orez alb, un morcov, o ceapă mare, un ardei gras, o legătură de pătrunjel verde, 3 linguri de ulei de floarea-soarelui, puțină margarină vegetală, sare și piper după gust.
Se prepară astfel:
- Se spală roșiile și se taie partea de deasupra, care va servi drept căpăcel, iar apoi se scobesc pentru a fi umplute ca ardeii grași
- Se spală orezul, se scurge de apă și se pune la fiert
- Se curăță ceapa și se taie mărunt
- Se curăță morcovul și ardeiul și se taie în bucățele mici
- Se adaugă aceste legume peste orez și se lasă să fiarbă în continuare
- Când orezul s-a umflat și este gata fiert se adaugă și pătrunjelul tocat, iar apoi sare și piper după gust
- Se umplu roșiile cu această compoziție, iar apoi se pun la cuptor, într-o tavă unsă cu margarină, adăugând și o cană cu apă și puțin zahăr; pe fiecare roșie se pune un vârf de cuțit de margarină
- Se lasă la copt 15-20 de minute, iar apoi se servesc calde cu pătrunjel verde tocat, deasupra.
4. Rețete culinare cu roșii și usturoi, gătite la cuptor
Această rețetă poate fi o garnitură deliciosă la alte preparate de post: la pilaf sau la cartofi prăjiți.
Se folosesc următoarele ingrediente: 12 roșii, 6 căței de usturoi, o legătură de pătrunjel verde, o legătură de mărar verde, 2-3 linguri de ulei de floarea-soarelui, sare și piper după gust.
Se prepară astfel:
- Se spală roșiile, se șterg de apă, apoi se pun într-o tavă de copt, unsă cu ulei
- Se curăță cățeii de usturoi, iar apoi se pun în tavă, printre roșii
- Se presară sare și piper după gust
- Se lasă la copt în cuptor, timp de aproximativ 20 de minute, sau până în momentul în care roșiile devin moi
- Se servesc calde cu verdeață tocată mărunt și presărată deasupra.
5. Rețete culinare cu roșii – Tocană cu roșii
Se folosesc următoarele ingrediente: 12 roșii, 6 cepe, o legătură de pătrunjel verde, o legătură de mărar verde, 2-3 linguri de ulei de floarea-soarelui, o lingură de făină de grâu, sare și piper după gust.
Se prepară astfel:
- Se curăță ceapa, se spală și se taie în solzișori, apoi se pune la călit în ulei încins, într-o tigaie, la foc mediu
- Se adaugă puțină apă, apoi se lasă încă puțin la fiert
- Se spală roșiile, se curăță de pieliță, se dau pe răzătoare și astfel se obține o pastă consistentă
- Se adaugă roșiile peste ceapă, se pune o lingură de făină de grâu, sare și piper după gust
- Se pune compoziția la cuptor timp de 10 minute
- La final se presară deasupra verdeața tocată (pătrunjel și mărar) și se servește cu mămăligă caldă.
Poftă bună!