Persoanele care sunt vegane sau vegetariene consumă drojdie inactivă pentru că este o sursă bună de nutrienți, de vitamine, minerale și aminoacizi esențiali. Care sunt beneficiile drojdiei inactive și cum se introduce în alimentație?
Navigare rapidă în articol:
1. Care este doza zilnică de drojdie inactivă
Drojdia inactivă se obține din ciuperca Saccharomyces cerevisiae și este utilizată ca produs alimentar. Ciuperca se cultivă pe un mediu bogat în zahăr, pe melasa ce se obține din fabricarea zahărului din sfeclă și trestie de zahăr.
Drojdia inactivă este diferită de drojdia de brutărie pentru pâine, sau de drojdia de bere.
Fulgii de drojdie inactivă au numeroase vitamine și minerale.
Inițial, doza zilnică este de 1-2 linguri pe zi, pentru că acest produs ar trebui introdus în alimentație în mod treptat. Experții recomandă creșterea în timp a cantității de fulgi de drojdie pentru că acest produs are multe fibre vegetale și porțiile trebuie ajustate în funcție de organism. În plus trebuie asigurat și un aport bun de lichide.
2. Drojdia inactivă – beneficii
Aceasta este numită și drojdie nutritivă și are numeroase beneficii pentru organism, precum:
- Are proteine vegetale complete (cam 9 g de proteine la o porție de 30 g drojdie)
- Oferă corpului 9 aminoacizi care nu sunt produși în organism
- Are un indice glicemic scăzut, deci poate fi consumată și de persoanele cu diabet de tip 2
- Conține minerale care ajută în metabolism și imunitate, are magneziu, cupru, mangan, zinc
- Are aminoacizi – precum selenometionină și glutation – care protejează celulele de atacul nociv al radiclilor liberi și ajută la detoxifierea organismului
- Are acid folic ce previne malformațiile congenitale și este recomandat la femeile gravide
- Fier – care ajută în producția de globule roșii
- Seleniu – care repară leziunile celulare
- Zinc – ce ajută la vindecarea rănilor și repararea țesuturilor
- Vitamine din grupul B, minerale și aminoacizi care mențin sănătatea organismului
- Are carbohidrați ce reduc inflamația, nivelul de colesterol și riscul de infecție cu bacterii E.coli și Salmonella
- Conține vitamine B (B1, B2, B3, B5, folat, B6, B12) foarte importante pentru sănătate
- Oferă vitamina B12 corpului, ajută la absorbția acestei vitamine în organism și previne deficitul de vitamina B12.
3. Rețete cu drojdie inactivă
Fulgii de drojdie inactivă se pot combina cu floricele de porumb, paste, spaghete, salate, găluște din carne și varză, preparate din orez, năut. Aceștia se folosesc la pizza, în supe și sosuri, în mâncăruri din legume fierte și prăjite, precum sunt: cartofi, conopidă, sparanghel și altele. Fulgii se adaugă și în cocktail-uri ca agent de îngroșare, la brioșe pentru a îmbunătăți gustul produselor de patiserie, la tarte cu legume, pateuri de legume și carne și altele.
Prăjiturile, fursecurile și chiflele din drojdie sunt apreciate de gurmanzi. Fulgii de drojdie seamănă puțin cu pesmetul, au un gust caracteristic, sunt un bun înlocuitor al brânzei și pot fi adăugați în preparate culinare, în porții mici.
O lingură de fulgi de drojdie inactivă este un bun supliment alimentar și se poate servi în combinație cu iaurt natural. Fulgii de drojdie se pot servi la micul dejun, în amestec cu muesli și lapte, în sandvici, la paste, etc.
Rețetă de tagliatelle cu fulgi de drojdie
Se folosesc următoarele ingrediente: un pachet de tagliatelle, un pahar de mazăre, 2 căței de usturoi, un dovlecel mic, o mână de spanac proaspăt, puțină smântână, 3-4 linguri de fulgi de drojdie uscată, o ceapă, ulei de măsline, puțină nucșoară măcinată, sare și piper după gust.
Se prepară astfel:
- Se curăță ceapa și usturoiul
- Se spală dovlecelul, se curăță de coajă și se taie cubulețe
- Se pune puțin ulei de măsline în tigaie, se adaugă ceapa și se undește la foc mic
- După ce s-a călit ceapa se pune și usturoiul și puțină sare
- Se adaugă dovlecelul, măzărea și se gătește 10 minute
- Se pun și frunzele de spanac tăiate mărunt și se condimentează cu sare, nucșoară și piper
- Apoi se adaugă puțină smâtână
- Separat în apă se fierb pastele și la final se scurg de apă
- Se amestecă pastele cu sosul și se adaugă și 3-4 linguri de fulgi de drojdie uscată.
Rețetă de unt pentru sandwich
Se folosesc următoarele ingrediente: 100-150 ml lapte de soia, o lingură de fulgi de drojdie inactivă, o cească de ulei de măsline, o lingură zeamă de lămâie, sare după gust.
Se prepară astfel:
- Se pune laptele, uleiul, zeama de lămâie și sarea în blender
- Se amestecă la blender și astfel se obține consistența brânzei topite
- Se pune la rece la frigider.
Rețetă de pate cu ciuperci, linte și fulgi de drojdie
Se folosesc următoarele ingrediente: 500 g linte verde, 100 g făină de porumb, 30 g ciuperci, 3 morcovi, o legătură de pătrunjel, câteva boabe de ienibahar, puțin ulei, 4 linguri de fulgi de drojdie uscată, sare și piper după gust.
Se prepară astfel:
- Se fierbe lintea în 750 ml apă și se adaugă și ienibahar
- Se macină lintea și ciupercile
- Se curăță morcovii și se dau pe răzătoare
- Se spală pătrunjelul și se taie mărunt
- Se undește morcovul în ulei timp de 4 minute
- Se amestecă toate ingredientele cu fulgii de drojdie și se condimentează cu sare și piper.
Poftă bună!