Realizarea dioramelor pote fi un hobby foarte interesant pentru oricine. Dioramele reprezinta acele modele in miniatura realizate in format tridimensional. Cu siguranta la un moment dat ati deschis o carte si in momentul acela a luat nastere o casuta foarte interesanta sau personajele parca au prins viata. Ei bine, aceste diorama sunt realizate din hartie, insa realizarea dioramelor este o activitate mult mai complexa. Realizarea dioramelor reprezinta o activitate strans legata de modelism.
Din punct de veder etimologic, cuvantul “diorama” provine din limba greaca si poate fi tradus ca “prin care se vede”. Mai pe intelesul tuturor, dupa cum am spus si anterior, diorama reprezinta crearea in format tridimensioanal a unui colt din natura, a unui peisaj, a unor persoanje.
Pentru foarte multi dintre dumneavoastra, dioramele reprezinta adevarate lumi de poveste deoarece ele sunt caracteristice celor mai multe carti de povesti pentru copii, acestea fiind folosite pentru redarea unei scene in miniature; diorama este desemnata in acest fel un element cu o stransa legatura fata de teatru. Realizarea dioramelor reprezinta o arta in adevaratul sens al cuvantului insa, dupa cum veti vedea si in randurile care urmeaza, realizarea dioramelor reprezentand si o pasiune indragita de catre numeroase persoane.
Scurta istorie a dioramelor
Diorama a fost inventata de catre Louis-Jacques-Mandé Daguerre si Charles Marie Bouton, primul model fiind expus in Londra, pe data de 25 septembrie 1823. Cu toate acestea, arta crearii obiectelor in miniatura dateaza inca din cele mai vechi timpuri, oamenii fiind intotdeauna interesati in realizarea unor obiecte de mici dimensiuni. De asemenea, numeroase culturi au prezentat inters si pentru realizarea de peisaje in miniatura, una dintre cele mai interesante arte de acest gen apartinand culturii japoneze. Ea poarta numele de “Bonkei” si se presupune ca a luat nastere in secolul al XVI-lea.
In secolul al XVII-lea a luat nastere in Japonia o noua arta – Tatebanko, arta care presupune realizarea dioramelor din hartie. Aceste diorame erau foarte populare, mai ales ca ele infatisau scene din frumoasele povestiri si legende japoneze. In secolul al XVIII-lea apare o alta metoda de realizare a dioramelor – Zinnifiguren; aceasta presupune realizarea figurinelor care infatiseaza mici animale, persoanje de legenda sau alte obiecte. De cele mai multe ori aceste diorame erau plate, insa puteau fi reliefate in asa fel incat sa prinda volum.
La sfarsitul secolului al XIX, dioramele au inceput sa devina atat de populare incat reprezentau cele mai inedite subiecte ale expozitiilor.
In secolul XX, o figura importanta pentru aceasta arta a fost Otto Gottstein. Cunoscutul si instaritul confectioner de imbracaminte din blana colectiona micile figurine prezentate anterior. Pasiunea sa pentru diorame a fost atat de mare incat a organziat o echipa de 15 artisti care au realizat 15 diorame inspirate din scene impresionante din istoria Marii Britanii. Unele piese din cele 15 opere de arta au fost pierdute, iar altele inca s-au pastrat. Un adevarat artist care a realizat diorame fascinante pentru diferite muzee in perioada 1956-1957 a fost Dennt Stokes. Dioramele realizate de el infatisau diferite scene istorice, cele mai multe dintre ele avand tema militara. Pe langa temele si subiectele istorice si militare, dioramele infatisau si frumoase peisaje.
Cu timpul, acest mijloc de exprimare artistica a devenit foarte popular in lumea intreaga, realizarea peisajelor in miniatura, devenind in acest fel o activitate apreciata si practicata de catre foarte multe persoane.
Dioramele realizate in primele secole de la aparitia acestei arte deosebite sunt considerate adevarate comori si sunt gazduite de mari muzee de istorie din lumea intreaga. Tehnicile dezvoltate treptat au dus la perfectionarea modelelor in miniatura, iar cei care doresc sa imbratiseze aceasta activitate deosebita se pot documenta si pot studia numeroasele carti de specialitate sau revistele foarte utile.
Realizarea dioramelor a devenit in timpurile mai moderne si o activitate foarte utila pentru arhitecti si chiar pentru regizorii de film. Arhitectii creeaza diorame atunci cand vine vorba despre conceperea la scara foarte mica a unui intreg complex, fie el comercial sau rezidential. Regizorii de film folosesc si ei dioramele pentru a filma diferite scene, una dintre cele mai populare scene filmate intr-un cadru in miniatura fiind cea din celebrul film “Titanic” in care vaporul este inundat. Foarte multe muzee gazduiesc si diorame in marime naturala. Acestea sunt mult mai complexe si bineinteles mai greu de realizat.
Un hobby de poveste
Realizarea dioramelor poate fi un hobby foarte interesant pentru oricine, fiind potrivit tuturor persoanelor indiferent de varsta. Este un hobby foarte interesant si migalos, deoarece realizarea peisajelor in miniatura poate dura chiar si saptamani sau luni. Insa aceasta activitate este una plina de beneficii, pe care o puteti practica in intimitatea caminului dumneavoastra si chiar alaturi de familie deoarece si cei mici sunt foarte interesati in realizarea micilor figurine.
Dupa cum am spus si anterior, realizarea dioramelor reprezinta o arta in adevaratul sens al cuvantului, asa ca imaginatia si creativitatea sunt cuvintele cheie. Spre deosebire de alte arte, scopul dioramelor nu este strict acela de a deborda de frumusete. Nicidecum. Orice dioarama trebuie sa spuna o poveste, iar temele alese de pasionati pot fi care mai de care mai diferite.
Alegerea materialelor depinde, de asemenea, de preferintele fiecaruia, dar si de complexitatea dioramei care urmeaza sa fie realizata. De cele mai multe ori, incepatorii aleg sa realizeze primele diorame din hartie sau carton. Acestea sunt mult mai usor de realizat si sunt folosite, dupa cum am spus si in randurile de inceput ale articolului, si in cartile de povesti destinate celor mici.
Un alt avantaj al acestui hobby il reprezinta posbilitatea de a va face noi prieteni, deoarece va puteti inscrie in cluburile special destinate acestei activitati, puteti participa la expozitii si chiar la cursuri in asa fel incat veti putea face schimb de idei cu cei care impartasesc aceeasi pasiune.
Realizarea dioramelor reprezinta o activitate foarte interesanta si educativa si pentru cei mici, acestia preferand fara indoiala scenele interesante de poveste pe care incearca sa le redea intr-un mod cat se poate de inedit. Pasionatii care deja au o mai mare experienta pot realiza adevarate peisaje in miniatura, scene de poveste, de film sau chiar pot alege sa imortalizeze intr-un mod cat se poate de inedit diferite momente.
Cum sa realizati o diorama?
• Primul pas pe care trebuie sa il urmati in momentul in care decideti sa realizati o diorama este alegerea subiectului si a scalei. In functie de subiect va fi aleasa scala in asa fel incat obiectele realizate in miniatura sa para cat mai reale.
• Urmatorul pas il reprezinta strangerea tuturor materialelor necesare.
• Background-ul este un element important al oricarei diorame si acesta trebuie sa fie ales in functie de scena care va fi reprezentata ulterior.
• Alegerea locului in care va fi creata diorama este, de asemenea, un pas important. Puteti alege o cutie de plastic sau un acvariu, in special in cazul in care sunteti experimentat si doriti ca diorama dumneavoastra sa fie intr-adevar o opera de arta.
• Dioramele sunt construite incepand din spate pentru ca scena sa fie cat se poate de reala. Dupa cum am spus si anterior, alegeti inainte de toate fundalul incercand sa creati cerul, linia orizontului in functie de scena aleasa. Obiectele de mari dimensiuni vor fi realizate mai in spate, pe cand cele de mici dimensiuni vor fi amplasate in fata.