Jocul de carti “Cruce” se numara printre cele mai apreciate jocuri de carti si are o istorie cat se poate de interesanta. Jocul de carti “Cruce” mai poarta numele “66” (Sixty-six) sau Schnapsen, in limba germana. Prima atestare a acestui joc de carti dateaza din anul 1718, atunci fiind denumit “Marigen-Spiel” si in prezent este recunoscut ca fiind jocul de carti national al Austriei, insa este foarte popular si in Germania si Ungaria.
Jocul de carti “Cruce” a fost adus pe teritoriul romanesc, mai precis in Transilvania, in timp ce aceasta regiune se afla sub stapanirea Imperiului Austriac, fiind si in prezent un joc de carti foarte popular in aceasta parte a tarii.
Regulile jocului nu sunt complicate. Acest joc poate fi jucat de 2, 3 sau 4 jucatori sau chiar si in perechi de cate 2. In cazul variantei originale, jocul “Cruce” presupune folosirea a 24 de carti – As, 10, Popa, Dama, Valet si 9. Alte variante ale jocului presupun folosirea cartilor de joc unguresti (Magyar Kartya).
Cartile sunt amestecate si, pe rand, fiecare jucator va extrage cate o carte, iar cel a carui carte este cea mai mica urmeaza sa amestece si sa imparta cartile inainte de inceperea jocului propriu zis. Cartile vor fi impartite in sensul acelor de ceasornic.
La inceputul jocului, fiecare jucator trebuie sa spuna care considera ca va fi scorul sau la finalul jocului. Jucatorul care acumuleaza cele mai multe puncte in timpul jocului este desemnat castigator.
Sunt impartite cate 4 carti si dupa ce fiecare dintre acestia a spus cate puncte considera ca va obtine, cel cu punctajul mai mare va da primul cartea jos. Tot cel care are cel mai mare punctaj este liber sa aleaga “tromful” adica poate alege categoria de carti pe care ceilalti jucatori vor fi nevoiti sa o respecte.
Valorile cartilor de joc sunt urmatoarele:
- As – 11 puncte
- Zece – 10 puncte
- Popa – 4 puncte
- Dama – 3 puncte
- Valet – 2 puncte
- Noua – 0 puncte
Regulile de joc sunt urmatoarele:
De fiecare data cand vine randul unui jucator, acesta poate spune “pas” – in cazul in care jucatorul considera ca nu poate acumula cel putin 33 de puncte, sau poate spune “una”, “doua”, “trei”, “patru”, “cinci’, in cazul in care este de parere ca va acumula 33, 66, 99, 132 respectiv 165 de puncte, in functie de cartile pe care le detine.
In cazul in care un jucator nu reuseste sa acumuleze scorul pentru care a optat, punctele vor fi in scadere. Dupa cum am spus si anterior, jocul de carti “Cruce” poate fi jucat si in perechi.Este un joc interesant si foarte antrenant, perfect pentru serile petrecute alaturi de prieteni.