Conspiratii guvernamentale, accidente si comportamente bizare, toate acestea se leaga de inceputurile rasei Ragdoll, una dintre cele mai noi si mai interesante la momentul actual. Atractive, cu o personalitate facuta sa se plieze pe a stapanului si parca lipsite de instinct de conservare, aceste mogaldete de puf se pot dovedi companioni foarte placuti, mai ales pentru cei care atunci cand ajung de la lucru nu mai au energia sa fuga prin casa cu ele. Se multumesc sa leneveasca in bratele stapanului cat timp acesta se uita la un film. Conteaza doar sa fie acolo.
Rasa Ragdoll a aparut in 1965 printr-o intamplare
O persana gestanta dupa ce se imperechease cu un motan birmanez a fost lovita de o masina. Desi pisica nu a patit nimic serios, atunci cand a fost adusa acasa, proprietara s-a panicat intrucat felina era incinta si mult mai linistita. Puii nascuti aveau sa se dovedeasca la fel de linistiti, lasandu-se moi ca niste bucati de carpa atunci cand erau luati in brate. Astfel, viitoarea rasa omologata avea sa isi primeasca si numele: Ragdoll, adica papusa de carpa, tocmai datorita acestui comportament curios.
Zvonurile s-au raspandit, proprietara considerand ca pisicile erau astfel din cauza accidentului, sau poate chiar un experiment guvernamental este cel care a dus la crearea unor pisici palcide, aproape imune la durere. Aceasta insa este o legenda, simplul fapt ca aceste pisici vocalizeaza mai putin neinsemnand ca rasa Ragdoll are vreo superputere.
Pisicile au fost inmultite cu mult interes, obtinandu-se astfel o noua rasa, extrem de placuta pentru cei care le poseda,astfel incat s-a raspandit in SUA si Europa imediat. Aceste pisici au dimensiuni mari, un mascul mai viguros putand ajunge la 12 kilograme in greutate, deloc neglijabil pentru o pisica. Femelele sunt ceva mai mici, insa nu semnificativ. Corpul lor este acoperit de o blana destul de lunga, foarta placuta la atingere, variind in ceea ce priveste culoarea.
Astfel, pisicile din rasa Ragdoll pot avea labutele albe, sau pot avea extremitatile colorate in alta nuanta. In alte cazuri, pur si simplu culorile se imbina pe intregul corp. Puii sunt albi la nastere, dar se schimba mai apoi, dobandind si alte culori. Au ochii mari, luminosi si mereu curiosi, aceasta fiind al randul ei o caracteristica foarte placuta a acestei rase.
Din punct de vedere al personalitatii ar face orice sa faca pe plac proprietarilor, fiind mereu lipicioase si afectuoase. Pot sa stea ore bune in fata usii asteptand intoarcerea proprietarului de la serviciu, dar pentru a le trece timpul mai usor se recomanda achizitionarea unei alte pisici sau chiar a unui caine. Pisicile din rasa Ragdoll apreciaza orice partener de joaca, atat timp cat acesta nu este agresiv sau prea autoritar. Nu sunt o rasa foarte activa, adorand sa leneveasca.
Insa pot fi invatate sa aduca jucarii aruncate, ajungand sa savureze aceste mici jocuri. In rest, trebuie ferite pe cat posibil de pericole, fiind foarte curioase si naive atunci cand se arunca intr-o noua aventura. Nu sunt deloc circumspecte la aparitia unui strain, intampinand cu veselie orice musafir.
Din pacate asta permite si hotilor sa le fure extrem de usor, neintampinand nicio dificultate. De asemenea, unele pisici din rasa Ragdoll au avut parte de necazuri dupa ce s-au dus fara grija in preajma unor caini mai agresivi ori s-au aventurat pe sosele circulate. Din fericire, se adapteaza foarte bine la viata de apartament, cat timp li se acorda atentia pe care o doresc.
Din punct de vedere al ingrijirii, pisicile din rasa Ragdoll au nevoi mai putine decat alte pisici cu par lung. In primul rand, pierd mult mai putin par, reducand astfel cosmarul perierii covorului. In schimb, ele trebuie periate de cateva ori pe saptamana pentru a li se curata blana. O data pe luna trebuie si imbaiate, lucru pe care il vor accepta cu usurinta daca vor fi invatate asa de mici.
In plus, se recomanda urmarirea atenta a comportamentului pisicii, in cazul in care oboseste prea repede, acesta fiind un posibil semn al cardiomiopatiei, singura boala serioasa care afecteaza aceasta rasa. Insa observarea va dura ceva timp, stilul lent de viata al acestor feline ingreunand formularea unei concluzii clare. Alte semne ingrijoratoare mai pot fi legate de lipsa poftei de mancare sau de joaca.
In oricare din aceste cazuri o vizita la veterinar este binevenita, o pisica din aceasta rasa neavand niciodata obiceiul sa se planga in mod galagios daca nu se simte bine. Insa ingrijite corect, pot atinge chiar 25 de ani, fiind printre cele mai longevive rase. In rest, nu va manifesta pretentii de niciun fel, cu exceptia portiei de afectiune zilnica, pe care o vor savura cu cea mai mare placere. Indiferent de tipul interactiunii dintre stapan si pisica din rasa Ragdoll, este important ca acesta sa existe, altfel aceasta lipsa urmand sa fie resimtita de felina.
Din cate se pare, o pisica din acesta rasa pare a fi animalul de casa perfect. Insa exista un impediment care ii opreste pe multi din a-si achizitiona un exemplar, pretul putand sa se situeze intre 500 si 1000 de dolari pentru un pisoi, suma de loc neglijabila.
Insa cine vrea cu adevarat un astfel de exemplar poate uza de un truc; astfel, se poate contacta un crescator pentru a cumpara un pui de pisica ce nu respecta standardele de expozitie in privinta culorii, fiind mai ieftin. Desi culoarea nu este cea “ca la carte”, acest lucru e putin relevant, personalitatea deosebita a pisicilor fiind aceeasi indiferent de nuanta blanitei.
Video – Pisica Ragdoll: