Animale de companieShar Pei - inconfundabilul câine cu blana cutata și rugoasă

Shar Pei – inconfundabilul câine cu blana cutata și rugoasă

Shar Pei-ul este o rasa inconfundabila datorita blanii sale si a pielii care prezinta cute. Chiar numele sau de „shar-pei” inseamna „blana rugoasa, cutata si nisipie”. Cutele pe care le prezinta cainii din aceasta rasa sunt mult mai evidentiate la pui iar la unele exemplare mature inca se pastreaza intr-o mai mare sau mai mica parte. Acest caine a fost creat pentru lupte, motiv pentru care are si acest aspect cutat, pielea sa mobila permitandu-i sa revina in timp util in lupta chiar si in urma unor atacuri grave.

Desi a avut o intrebuintare agresiva, Shar Pei-ul este acum un animal de casa foarte dragalas, iubit de crescatorii de patrupede si care la randul sau iubeste la fel de mult. Shar Pei-ul este printre cele mai vechi rase de caini, originar fiind din China, Kwan-Tung si considerat un descendent al Chow-Chow-ului cu care are in comun culoarea limbii – albastru/violet. Cainii din aceasta rasa, pe langa faptul ca se luptau ei mai erau folositi si la vanat, la pastorit si bineinteles pentru paza si protectie.

Blana sa, pe langa cutele pe care le prezinta, mai are si o asprime deosebita, o senzatie tepoasa la atingere. Dat fiind ca China a fost ocupata cu timpul de comunisti aceasta rasa dispare iar daca se gasea o persoana care detinea un exemplar, aceasta primea o pedeapsa mare. Dar datorita importarii unor caini din rasa Shar Pei in Taiwan si Hong Kong, s-a continuat inmultirea, perfectionand astfel si rasa, care apare prin 1966 si in Statele Unite ale Americii, acceptata fiind, cu cativa ani mai tarziu si in Clubul American Kennel, acesti caini fiind inclusi in grupa raselor non-sporting, adica a raselor de agrement.

Shar Pei-ul este in general un patruped sanatos insa prezinta cateva predispozitii de imbolnavire de urmatoarele afectiuni: entropionul (rasucirea pleoapelor spre interior), glaucomul (presiune intraoculara crescuta ce poate duce la pierderea vederii), atopia (alergii la nivelul pielii), hipotiroidismul, Febra Shar-Pei-ului, torsiunea (dilatatia) gastrica, displazia de sold, piodermita (infectii cutanate), demodecie (demodicoza), amiloidoza, displazie de cot si prolapsul pleoapei a III-a. Desi este predispus la boli grave, durata de viata a unui Shar Pei poate atinge si 12 ani.

Aspect fizic

Shar Pei-ul este un patruped ce nu poate fi confundat cu usurinta din cauza pielii sale total diferite ce prezinta cute. Sunt cunoscute doua tipuri din aceasta rasa, diferentiate in functie de aspectul blanii, dar care insa la ambele varietati este aspru si scurt. Culorile Shar Pei-ului sunt de regula cafeniu, crem, negru, roscat, argintiu si ciocolatiu. Pe langa blana specifica doar acestei rase, Shar Pei-ul mai are inca o caracteristica ce-l diferentiaza de alte patrupede, care insa il asociaza cu un caine la fel de special – Chow-Chow-ul, este limba de culoare albastra sau violet inchis.

Capul cainilor din aceasta rasa este lat, cu buze mari, care da aspectul unui hipopotam in miniatura si botul plat iar urechile sale sunt mici si cazute in parti. Coada, de marime medie, este incovoiata pe spate si formeaza o bucla dragalasa, fiind de marime medie. La maturitate un Shar Pei atinge inaltimea de 51 de centimetri si dobandeste greutatea maxima de 25 de kilograme. De regula masculii sunt mult mai dezvoltati si mai puternici fata de femele.

Cum ii place sa traiasca

shar pei

Shar Pei-ul este un caine cu un caracter dominant, cu personalitate bine conturata, necesitand un stapan cu personalitate la fel de puternica pentru a-i oferi o educatie pe masura, altfel poate cauza probleme. In cazul in care familia care il creste are mai multi membri Shar Pei-ul nu se va supune tuturor deoarece simte ca nu toti sunt la fel de „puternici” si in nici un caz nu va pleca capul in fata unui personaj „inferior lui”. Indicat este daca va achizitionati un Shar Pei sa nu-l tineti in cusca deoarece nu va aprecia deloc acest lucru.

Daca locuiti intr-un apartament nu va fi o problema prea mare pentru patruped atata timp cat il scoateti zilnic la exercitii fizice, iar daca il tineti la curte cu atat mai bine. In cazul in care mergeti cu el intr-o locatie prevazuta cu apa de inot, nu-l obligati sa intre, deoarece va face tot posibilul sa evite o apropiere cu apa, fiind un caine care uraste sa inoate sau sa fie ud. Desi nu prea isi manifesta afectiunea fata de familia care-l creste, Shar Pei-ul este un caine devotat si cu spirit protector fata de acestia, care va primi cu cea mai mare placere o educatie la domiciliu, deoarece invata foarte repede.

Este un caine dominant si independent asa ca indicat ar fi sa fie si singurul din familie, deoarece va face tot ce-i sta in putere „sa ramana doar el in picioare”. Daca aveti copii mici nu prea este indicat sa va achizitionati un Shar Pei, desi acesta este dragalas si comic, dar nu va fi prea tolerant cu mofturile lor. Daca ii ajutati sa faca suficienta miscare atunci nu aveti probleme cu ei in interiorul caminului, pot fi chiar inactivi iar cand este foarte cald afara, asigurati-le apa suficienta si un loc prevazut cu umbra.

Shar Pei-ul este un bun caine de paza, care cu timpul a fost invatat sa mai renunte la agresivitatea nativa, invata usor, daca vrea, poate fi agresiv cu strainii pe care-i considera dubiosi si nu prea are rabdare cu copiii. Doreste sa fie tratat ca si regele casei si are nevoie de o nutritie corepunzatoare deoarece creste foarte repede si atunci cand se face mare, indicat este sa-l scoateti la plimbare cu lesa pentru a evita conflictele cu alti caini. Periati-l periodic si faceti-i o baie saptamanala si aveti grija „sa-i mangaiati si orgoliul” din cand in cand.

Pui de Shar Pei, video:

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.