Cainii care fac parte din rasa Schnauzer sunt foarte popularidatorita agilitatii si energiei de care dau mereu dovada, dar si datorita curajului si devotamentului pe care il au fata de stapani.
Istoria rasei de caini Schnauzer
Rasa de caini Schnauzer este una dintre cele mai renumite rase de caini din Germania. Se spune ca aceasta rasa a aparut in jurul secolului al XVI-lea in sudul Germaniei, mai precis in Bavaria.
Dovezi ale existentei acestei rase inca din acea perioada stau anumite opere de arta, precum o statuie infatisand un vanator insotit de un caine din rasa Schnauzer; o statuie datand din anul 1620, aflata la Stuttgard si numita “The Night Watchman” infatiseaza un astfel de caine. Abilitatile de buni paznici ale acestor caini i-au determiant pe negustorii pe care ii insoteau sa ii foloseasca intr-un scop util, acela de a le pazi marfurile in timpul calatoriilor.
Cuvantul “schnauzer” a fost folosit in anul 1842 ca sinonim pentru Pinscher sarmos, iar in anul 1850 a fost recunoscuta individualitatea rasei, rasa de caini Schnauzer fiind numita rasa pura. Se considera ca Schnauzerul reprezinta o incrucisare intre mai multe rase de caini, precum Dog de Bologne, Spitz, Black Poodle German, Pincher si Wolf Spitz.
In timpul Primului Razboi mondial, popularitatea acestei rase a crescut considerabil, cainii care faceau parte din rasa Schnauzer fiind folositi de catre politie si nu numai. Erau folositi de catre echipajele de salvare din timpul razboiului pentru a-i cauta si gasi pe cei raniti.
De-a lungul timpului, cainii din rasa Schnauzer si-au dovedit valoroasele abilitati. Au fost importati in Statele Unite si in prezent sunt folositi si pentru depistarea de droguri sau alte substante periculoase.
Tipuri de Schnauzer si caracteristicile acestora
Cainii care fac parte din rasa Schnauzer pot avea diferite marimi. Asadar, se intalnesc Schnauzerul urias, Shnauzerul standard si Schnauzerul pitic.
Primul tip se Schnauzer, cel urias, mai este numit si Riesenschnauzer. Acesta era utilizat initial pentru manarea vitelor si pentru paza turmelor, insa cu timpul si-a dovedit adevaratele capacitati de lucru. Numele de Schnauzer inseamna “mustacios”, nume ales datorita aspectului botului si a mustatilor. Dupa cum spune si numele, Schnauzerul urias este cel mai mare dintre toate cele trei tipuri.
Are un aspect puternic, robust. Este bine proportioant si armonios dezvoltat, debordand prin eleganta si aglitate. Poate atinge 47-50 de kg, si o inaltime la greaban de 70 de cm. Craniul este puternic, urechile sunt de marime medie, cazute. Ochii sunt vioi, ovali si de culoare inchisa. Gatul este arcuit, puternic si musculos. Parul este des, sarmos si aspru, mai abundent pe corp decat pe membre si coada. Blana poate fi de culoare neagra sau sare si piper.
In ceea ce priveste comprtamentul si temperamentul acestor caini, desi domina prin dimensiunile lor impresionante, aceste exemplare sunt mult mai calme si mai rabdatoare decat cele din categoria Schnauzer standard sau pitic. Sunt foarte inteligenti si pot fi usor de dresat.
Pe langa faptul ca sunt foarte buni companioni, potriviti familiilor tinere si energice, acestia sunt paznici innascuti. Sunt foarte rapizi si reticenti cu cei straini sau cu cei care le incalca teritoriul. Se inteleg foarte bine cu cei mici, iubind sa stea in compania lor si sa se joace. Sunt foarte rezistenti la variatiile de temepratura si se pot adapta usor la diferitele conditii de mediu. Nu sufera de probleme mostenite genetic.
Cel de al doilea tip de Schnauzer este cel standard. In prezent este unul dintre cele mai populare animale de companie, chiar daca in trecut era folosit pentru prinderea rozatoarelor din grajdurile de cai. Sunt caini de talie medie, sunt robusti si bine proportionati. Au un corp elegant si atletic. Sunt asemanatori cu cei uriasi, fiind insa mai mici.
In ceea ce priveste comportamentul Schnauzerilor standard, acestia sunt la fel de inteligenti si activi. Asemenea “fratilor” mai mari sunt paznici iscusiti. Sunt foarte receptivi si pot fi dresati cu usurinta. Sunt foarte loiali si prietenosi. Sunt foarte increzatori in fortele proprii ceea ce ii face excelenti caini sportivi. Sunt jucausi, fiind potriviti pentru familiile care au copii. Se pot adapta foarte repede diferitelor conditii de mediu.
Cel mai mic exemplar al rasei de caini Schnauzer este cel pitic, numit in limba germana “Zwergschnauzer”. Istoria acestei rase este mult mai recenta, datand de la sfarsitul secolului al XIX-lea, fiind rezultat al incrucisarii Schnauzerului mijlociu cu Affenpinscher. Este un desavarsit animal de companie, si chiar daca este cel mai mic, abilitatile lui raman aceleasi.
Si caracteristicile sunt asemanatoare, insa proportiile sunt mai mici. Organele de simt ii sunt foarte bine dezvoltate, fapt pentru care il fac foarte curios si agil. Este loial si receptiv, invata foarte repede si este un prieten de joaca desavarsit pentru cei mici.
Indiferent daca este vorba despre cel urias, standard sau cel pitic, Schnauzerii sunt caini cu adevarat deosebiti care nu ezita sa isi exprime loialitatea si dragostea pe care o poarta stapanilor.
Schnauzer la joaca, video: