Animale de companieCiobanescul Alb Elvetian - câinele care se înțelege de minune cu pisicile

Ciobanescul Alb Elvetian – câinele care se înțelege de minune cu pisicile

Cainele Ciobanesc Alb Elvetian este un urmas al Ciobanescului German si are o istorie foarte interesanta, care incepe inainte de anii 1900. Aceasta rasa a mai fost cunoscuta precum “Americano-canadiana” si apoi “canadiana”, iar acum este numita elvetiana. Desi aceasta rasa a fost prezenta la expozitiile germane din anii 1800, prin achizitionarea Cainelui Ciobanesc German, pe nume Hektor Linksrein, de catre capitanul Max von Stephanitz, in anul 1889, a inceput aparitia selectiei cainilor Ciobanesti Germani. Astfel, Cainii Ciobanesti Albi dispar aproape in totalitate din Europa, considerandu-se nepotrivita culoare alba pentru a fi apreciati ca si caini de rasa pura, desi blana alba este caracteristica principala a acestei rase.

O importanta deosebita pentru perpetuarea acestei rase de caini albi (care mai este numita lupi albi), o detine Ann Tracy, persoana care a format in Statele Unite prima Asociatie a Ciobanestilor Germani din America.

Nu este mentionat frecvent in informatiile referitoare la originile acestei rase de caini, dar cainele achizitionat de catre capitanul Max von Stephanitz isi are radacinile in cainii prezenti la expozitiile germane. Astfel, se poate afirma ca generatiile nascute dupa Hektor Linksreindetin au si gene ale cainilor albi, transmise de catre acest caine, considerat a fi atat parintele Ciobanestilor Germani, cat si a Ciobanestilor Albi.

Deoarece cainii lui Ann Tracy erau inruditi cu bunicii lui Hektor, printre primele generatii nascute in America se aflau si lupii albi, fapt ce duce, mai tarziu, la aparitia unui club al acestor caini. Lucrurile nu se opresc aici si un club al acestei rase albe nu apare doar in America, ci si in Canada.

In anii ’70 reprezentanti ai acestei rase sunt adusi in Europa, mai precis in Elvetia, urmand ca aceasta rasa sa de dezvolte si sa fie apreciata precum o rasa independenta de Ciobanescul German. In anul 1991 in Elvetia este recunoscuta rasa Ciobanescul Alb, iar in anul 2002 aceasta rasa este acceptata de catre Federatia Canina Internationala.

Prin dezvoltarea acestei rase canine, iubitorii patrupedelor latratoare se pot bucura de un caine prietenos si loial, care se intelege foarte bine atat cu cei mici, dar si cu alti caini sau cu pisicile. Se poate dresa cu usurinta, datorita inteligentei de care dispune, fiind total nerecomandate modalitatile mai dure de dresaj, deoarece ei sunt ascultatori si invata foarte repede.

Stapanii acestor caini nu au cum sa nu fie fericiti cu un asemenea prieten, care va incerca din rasputeri sa faca tot ce ii sta in putinta pentru a-i multumi. Cei care doresc sa achizitioneze un exemplar din aceasta rasa, dar locuiesc la bloc, nu trebuie sa se ingrijoreze, deoarece el se poate adapta foarte bine la conditiile de apartament, importanta fiind asigurarea exercitiilor de care acest caine are nevoie pentru a face miscare.

Ciobanescul Alb Elvetian
Ciobanescul Alb Elvetian

Daca Ciobanescul Alb Elvetian traieste intr-un apartament, este necesar sa fie plimbat cel putin de doua ori pe zi, datorita energiei de care dispune. De asemenea, este important ca exercitiile cu acest caine sa se realizeze zilnic, pentru a se mentine in forma. Datorita inteligentei lui, trebuie sa existe exercitii variate, pentru a nu se plictisi, insa nu trebuie sa depuna un efort fizic exagerat, fiind asemanator cu celelalte rase canine.

Singurul dezavantaj, daca ar locui la bloc, este faptul ca iubeste sa isi foloseasca talentele vocale, latrand des si uneori producand o gama diversificata de sunete, motiv pentru care sunt considerati caini zgomotosi.

Frumusetea cainilor Ciobanesti Albi Elvetieni este deosebita, iar blana lor de un alb pur contrasteaza cu ochii sai caprui inchisi-negri, oblici, oferindu-le si mai mult farmec. Desi au blana alba, aceasta se murdareste destul de greu si se curata usor. Este recomandat ca blana sa se intretina printr-un periaj zilnic, aceasta existand in doua straturi.

Primul strat de blana, sau stratul inferior, este un puf bogat, acoperit de par tare, cu fir drept. Pe gat si pe portiunea din spate a picioarelor parul acestora este mai lung, iar pe partea din fata a picioarelor, pe fata, pe urechi si pe bot se afla blana cu par mai subtire. Coada este stufoasa si un pic mai subtire catre varf.

Cainii Ciobanesti Albi Elvetieni sunt de marime medie, o femela are inaltimea cuprinsa intre 55- 61 de centimetri si aproximativ 25-30 de kilograme, iar un mascul masoara intre 60-66 de centimetri si cantareste intre 30-35 de kilograme. Muschii de la picioare sunt bine dezvoltati, motiv pentru care au membre puternice, cu care pot sa parcurga distante lungi, fara sa depuna un efort mare.

Spre deosebire de Ciobanescul German, este mult mai bland. Corpul sau este armonios, capul este bine proportionat cu restul corpului, nasul nu este nici prea mare nici prea mic si este negru, iar botul nu este foarte lung.

Din punct de vedere al hranei, Ciobanestii Albi Elvetieni nu sunt pretentiosi, este recomandata hrana uscata, datorita continutului de vitamine si minerale de care ei au nevoie, fiind necesare doua, trei mese pe zi. De regula este recunoscut pentru faptul ca mananca doar cat are nevoie, indiferent de cantitatea de hrana ramasa in vasul in care este hranit.

Poate atinge varsta de 12 ani si pe toata aceasta perioada, cei care au acest caine vor descoperi un animal minunat, protector, jucaus, sociabil si un prieten ideal pentru copii, fiind un caine perfect de familie.

Pui de lup alb elvetian, video:

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.