Timp liberPungi și saci solubili pentru pescuit - ce avantaje oferă

Pungi și saci solubili pentru pescuit – ce avantaje oferă

Pungile si sacii solubili sunt destul de utilizati in pescuit, in special la crap. Ele prezinta o serie de avantaje, dar si dezavantaje, in functie de model, de tipul de apa pe care se vor folosi, dar si din alte puncte de vedere. In cadrul acestui articol ne vom referi pe larg la toate aceste subiecte.

Pungile solubile

Pungile solubile sunt elemente care nu au voie sa lipseasca din trusa pescarilor de crap, intrucat reprezinta niste accesorii care se folosesc la nadit, cu rezultate excelente. De altfel, ele prind bine si la noi in tara, unde tot mai multi pescari le aleg si sunt multumiti de ele.

Care sunt avantajele pungilor solubile?

Pungile solubile au cateva avantaje foarte importante in ceea ce priveste pescuitul la crap. Astfel, ele permit crearea unei zone nadite pe langa momeala. Legate in mod corect, pungile nu vor lasa montura sa se incurce. Mai mult decat atat, ele vor feri varful carligului de obstacolele din apa. Pentru un plus de aerodinamicitate, se pot pune atat montura, cat si plumbul in pungile solubile. De altfel, aceasta este si tactica utilizata pentru lansari la distanta.

Un alt lucru pozitiv in legatura cu pungile solubile este acela ca pot proteja foarte bine monturile. In cazul in care se pescuieste in zoen cu vegetatie, precum tufisuri si arbusti, este foaret greu sa se arunce printre acestea. Monturile care nu sunt asezate in pungi solubile s-ar agata in mod sigur si s-ar rupe, in timp ce se incearca recuperarea lor. Daca e protejata de punga, montura va putea fi strecurata mult mai usor printre obstacole si va ajunge unde se doreste.

Pungile solubile sunt ideale pentru pescuitul in vegetatia abundenta. Cum la crap pescarii sunt nevoiti, de multe ori, sa faca asta, utilitatea accesoriului la care facem referire este foarte mare. Pe timpul zilei, crapii isi petrec multe ore in aceste zone, hranindu-se, iar doar noaptea au obiceiul sa le paraseasca. Astfel, aruncarile trebuie facute in acele zone din apa, pentru a avea orice sansa de a prinde ceva. Cu toate ca acest pescuit nu este nici pe departe usor, dupa ceva vreme te poti obisnui.

Cum facem o punga solubila?

Daca va intrebati cum anume se poate face o punga solubila, raspunsul este destul de simplu de oferit. Trebuie sa incepeti prin adaugarea de nada pe fundul pungii, dupa care e momentul sa se puna plumbul, de obicei inline. Pescarii trebuie sa se asigure ca acesta se asaza pe centrul pungii. Mai departe, se va completa cu inca putina nada si se va pozitiona forfacul, exact asa cum se doreste.

In fine, se adauga ultimul start de nada si se lasa ultimii centimetri din punga sa fie liberi. De retinut faptul ca nada este indicat sa fie plasata in punga intr-un mod compact, intrucat in caz contrar nu se vor putea efectua lansari de distanta. Varful pungii se va strange prin miscari de rasucire, dupa care se va lipi. Colturile pungii trebuie si ele neaparat umezite si lipite foarte bine inainte ca accesoriul sa fie gata pentru aruncare.

Modalitati alternative de prezentare a pungilor solubile

Se spune ca umplerea pungilor solubile nu este foarte dificil de realizat, depinzand de felul in care se doreste plasarea monturii, fie in interior, fie in exterior. In continuare va vom prezenta o modalitate facila prin care puteti face asta.

Pentru inceput deschideti punga si taiati-o la circa cinci centimetri in lungime. Introduceti montura si plumbul, fiind foarte atenti la rig. Acesta nu trebuie sa se incurce. Umpleti punga cu nada si inchideti-o utilizand bucatile taiate si folosind un nod dublu. Tubul anti-tangle ori cel de leadcore trebuie sa fie plasata chiar in centrul nodului. In cele din urma, gauriti punga in cateva locuri pentru a grabi scufundarea acesteia. In unele situatii, pungile sunt gata perforate. Daca adaugati atractanti, nu mai este nevoie de facut acele gauri.

La momentul aparitiei primelor pungi solubile pe piata, gurile lor se legau cu fir solubil. Totusi, unele companii produceau pungi care isi pierdeau foarte mult din nivelul de solubilitate in momentul in care se innodau. De aceea, dupa cum am mai spus deja, este indicat sa folositi putina saliva ori apa atunci cand se lipesc pungile. In prezent, pungile solubile care se gasesc pe piata sunt mult mai rezistente. In plus, producatorii adauga si indicatii referitoare la felul in care este bine sa se lege pungile. Mai mult decat atat, unele modele sunt hidrosolubile, beneficiind de un fir folosit pentru inchiderea lor. Pentru pescarii ce prefera sigilarea pungii cu apa, exista cateva alternative foarte bune, care nu au cum sa fie ignorate.

Pentru situatiile in care se prefera folosirea nadei constituite din boilies-uri, este indicat sa se puna putina spuma pe carlig, dintr-un element numit polivinil alcool. Astfel, se va inlatura orice posibilitate ca varful carligului se se toceasca in cazul boilies-urilor care duc lipsa de apa. Golurile de aer se umplu cu ajutorul unui aditiv lichid, insa trebuie avuta mare girja sa nu se dizolve punga. Ceea ce ramane se va scoate afara cu paiul obisnuit, din acela care se gaseste in magazine. Cu toate ca procesul nu este chiar usor de facut, nada rezultata este de o calitate excelenta.

Pentru pescuitul pe ape cu adancimi de sase sau mai multi metri, montura se dizolva undeva pe la jumatatea apei. Pentru a preveni acest lucru sa se intample, plasati plumbul nu in interiorul, ci in exteriorul pungii. In acest mod, aceasta se va scufunda mai rapid.

Ce montura si ce nade sunt indicate pentru pescuitul cu pungi solubile?

Se spune ca printre cele mai bune si mai eficiente monturi pentru pungile solubile sunt cele flotante. Acestea trebuie reglate astfel incat sa fie plasate chiar pe nada, de indata ce pungile se topesc. Forfacul nu trebuie sa fie prea lung,  iar marimea carligului de asemenea. Inainte de a o folosi, cel mai bine este sa se testeze montura pe mal, pentru un plus de siguranta. In situatia in care aceasta este ridicata exagerat de mult, atunci trasaturile nu vor fi deloc dese, ci din contra.

In ceea ce priveste nada recomandata pentru pungile de pescuit, multi pescari nu au preferinte clare, ei optand pentru o mare varietate de nade, de la pelete, la boilies-uri, seminte, pasturi s.a.m.d. De asemenea, dipurile de boilies si uleiurile de peste (cum ar fi somonul) pot da rezultate excelente. Efectul foarte rapid al atractantului face adevarate minuni.

Sacii solubili

Sacii solubili sunt foarte buni atunci cand se doreste sa se atraga crapii mai timizi, in special in anotimpurile reci, adica toamna si primavara. De asemeena, acest stil de pescuit este ideal pentru partidele mai scurte, ori atunci cand nadirea nu poate fi efectuata prea mult timp.

Momeala pe fundul apei este prezentata foarte bine cu ajutorul sacilor solubili. Dupa topirea lor, in apa va ramane nada foarte apreciata de catre pesti. Semnalul de hranire pe care aceasta il emana este unul pe care pestii nu-l pot refuza.

Cum atasam sacii solubili de montura?

Sacii solubili se pot atasa de montura in doua modalitati diferite: fie ii puteti agata de carlig, fie utilizati o montura folosind o agrafa. Pentru a doua metoda, trebuie sa scoateti forfacul de pe firul principal, dupa care trageti de sac si montati din nou. Dupa cum am mai spus deja, sacii solubili sunt ideali pentru pescuitul crapului si sunt utilizati relativ frecvent in multe locuri chiar si din tara noastra.

Care sunt avantajele sacilor solubili?

Sacii solubili dau oportunitatea pescarilor de a nadi in locurile in care momeala se afla pe carlig. De asemenea, acestia ofera sansa de a utiliza tot felul de varietati de nade, inclusiv boilies-uri, pelete sau seminte. Nu in ultimul rand, carligul si momeala vor fi camuflate ideal, iar monturile se pot lansa si in zonele cu multa vegetatie din apa.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.