Copii & adolescențiCopilul meu nu se înțelege cu alți copii! Află aici motivele și...

Copilul meu nu se înțelege cu alți copii! Află aici motivele și posibilele soluții

Copilul tau nu se intelege cu alti copii – este fie agresiv, fie pur si simplu nu se poate integra in grupul de joaca, fiind dat la o parte? In unele cazuri copiii, odata introdusi intr-un nou mediu – cresa, gradinita, scoala – au dificultati de adaptare. Acestea se pot manifesta prin izolare, retragere in sine sau, din contra, prin atitudini agresive indreptate spre alti copii.

De ce se intampla acest lucru, de ce uneori copilul nu se intelege cu alti copii? Exista diversi factori care aduc dupa sine aceasta situatie si cu cat te informezi si incerci sa iti dai seama care este problema, cu atat poti face primii pasi in a-l ajuta.

Rezistenta la schimbare

Chiar adultii se simt uneori tematori si nepregatiti pentru o schimbare majora in viata lor. Stabilitatea este ceva pe care o vrem toti. Asadar, copilul, odata ce intra intr-un mediu nou, ia contact cu mediul din cresa, gradinita sau scoala, poate simti teama si respingere. Asta cu atat mai mult cu cat este foarte legat de parinti si lipsa lor echivaleaza pentru el cu lipsa sigurantei si a stabilitatii. In plus, daca nu a socializat cu multi copii inainte, el va avea probleme de integrare.

Un mediu nou, lipsa parintilor, multi copii straini in jur, adulti straini – toate il pot face pe copil nesigur, speriat, chiar nervos. De aceea, este bine sa ii explici cu un timp inainte ce schimbare urmeaza, ca aceasta este buna, sa incerci sa il faci entuziasmat si sa ii arati ca nu are de ce sa se teama. Pentru a nu se simti parasit de parinti, trebuie sa te asiguri ca petreci timp cu el dupa orele de serviciu, ca ii arati ca nimic nu s-a schimbat.

Temperament

Unii copii sunt sociabili, deschisi, veseli si se integreaza rapid – insa altii sunt timizi, altii sunt colerici. Atunci cand copilul este pus in situatia de a-si petrece mult timp impreuna cu alti copii, aceste trasaturi influenteaza modul in care va interactiona. Un copil sociabil nu va avea in general probleme.

copil singuratic

Insa un copil timid nu va putea sa se integreze din prima, fiindu-i frica de ceilalti si devine usor o tinta a celorlalti. Iar un copil impulsiv, coleric, va avea reactii uneori agresive, interpretand gresit actiunile altor covarstnici. Comportamentul agresiv este normal pana la varsta de 3-4 ani, cand copilul inca nu poate comunica adecvat. Insa exista copii care il adopta chiar dupa aceasta varsta, neputand sa isi controleze reactiile impulsive.

De exemplu, daca  un copil se apropie de jucariile sale, un copil coleric ar putea crede ca intrusul doreste sa ia ce este al lui si va reactiona agresiv, lovind copilul. Asta se intampla atat din cauza temperamentului, cat si din cauza lipsei de socializare – cel mic a petrecut prea putin timp in jurul altor covarstnici.

Egocentrism

Toti copiii sunt egocentrici si se asteapta ca totul sa se faca dupa cum vor ei, doresc sa fie in centrul atentiei si sa le fie imediat indeplinite cerintele. Iar odata aflat intr-un grup mai mare de covarstnici, copilul nu se intelege cu alti copii, pentru ca ii priveste ca pe niste rivali in competitia pentru atentie din partea adultului. Cand nu doreste sa isi imparta jucariile, sa se joace impreuna cu altii si chiar reactioneaza agresiv daca un altul se apropie de lucrurile lui, cauza este egocentrismul. De aceea este atat de important sa il obisnuiesti de mic pe copil sa interactioneze cu altii, sa invete regulile.

Agresivitate

Legat direct de egocentrism este comportamentul agresiv. Daca copilul simte ca nu i se ofera destula atentie, ca altii au mai mult decat el, daca vrea ceea ce au altii, el poate adopta agresivitatea ca metoda de a obtine ceea ce isi doreste. Aceasta se intampla atunci cand copilul a fost expus la modele agresive: in familie, la televizor. Daca a observat ca o persoana care e suparata pe cineva sau care vrea ceva se poarta agresiv, el va imita ceea ce a vazut. In aceste situatii, vitale sunt modelul oferit in familie si modul in care reactionezi cand il observi actionand agresiv (trebuie sa intervii imediat, sa ii explici ca nu este acceptat).

Izolare, retragere

Chiar daca nu se comporta urat cu alti copii, micutul poate avea dificultati de integrare. Asta in special daca nu a facut pana acum parte dintr-un grup de joaca si daca este timid si nesigur pe sine. Increderea in sine a copilului este foarte importanta, il ajuta sa se impuna in grupul de covarstnici. Din pacate, oricat de dragalasi sunt, copiii adunati in grup au o mentalitate de haita: cauta pe cel mai slab si il fac tinta rautatilor. Nu este pentru ca sunt rai, ci pentru ca nu realizeaza inca consecintele actiunilor lor.

Asadar, copilul tau nu se intelege cu alti copii si daca este slab, nu are incredere in el si se lasa batjocorit. Daca iti spune ca nu vrea sa se mai intoarca la gradinita/scoala pentru ca ceilalti rad de el, trebuie sa ii explici ca asa sunt uneori copii, sa ii consolidezi increderea in sine si sa il inveti sa reactioneze – sa nu se lase invins, sa raspunda atacurilor (cu vorbe). Poti organiza ore de joaca cu alti copii (ai vecinilor, colegilor) acasa la tine, pentru a-l obisnui pe micut sa se integreze.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.