Timp liberMetode ușoare și sigure de a depista crapul, indiferent de tipul de...

Metode ușoare și sigure de a depista crapul, indiferent de tipul de apă sau locul în care pescuim

Cu toate ca acest peste la care ne referim, crapul, este unul foarte comun in multe dintre apele din Romania, nu este tocmai usor de depistat, atunci cand se iau in calcul diversele balti, rauri sau lacuri unde se doreste pescuitul sau problemele care pot aparea in ceea ce priveste conditiile meteo. In acest articol vom raspunde la intrebarile unde si cum depistam crapul.

Metode de localizare a crapilor indiferent de tipul apei

Localizarea crapului este una dintre cele mai dificile misiuni ale unui pescar. Acesta trebuie sa stie ce semne urmareste si referitor la crap si cum poate sa ajunga in apropierea acestuia. O parte dintre pescarii mai neexperimentati prefera sa pescuiasca in acele zone unde au auzit ca se prinde foarte bine crapul sau unde au avut succes cu putin timp in urma. Cu toate acestea, dupa cum fiecare pescar ar trebui sa stie, pestii nu vor mai iesi prea curand in locurile in care se simt amenintati, asa ca tactica mai sus numita va da cu siguranta gres.Acelasi lucru este valabil si pentru crapi. Acestia asociaza pericolul cu locurile unde multi dintre semenii lor au murit, asa ca sansele ca ei sa mai fie vazuti pe acolo sunt foarte reduse, cel putin pe termen scurt.

Este indicat pentru orice pescar sa urmareasca o perioada apa de indata ce ajunge in locul unde doreste sa prinda crapii. Astfel, el se va putea concentra pe observarea urmelor pestilor, fie inotand, fie hranindu-se. Bulele de aer de la suprafata apei sunt semnele evidente ale prezentei pestilor, chiar daca nu neaparat ale crapilor. Cu toate astea, este cert ca alte specii sunt prezente in acele zone si se hranesc pe fundul apei. Deci, in mod inevitabil, crapii se vor autoinvita la ospat, chiar daca doar din curiozitate. Daca aveti la indemana un binoclu, il puteti folosi, intrucat va va ajuta cu siguranta sa observati lucruile care nu pot fi vazute cu ochiul liber.

Desi unii pescari sunt de parere ca acesti pesti, crapii, nu se pot hrani atunci cand sunt observati sarind din apa. Totusi, se pare ca tocmai in aceste momente crapii sunt foarte activi in ceea ce priveste mancarea, pentru ca le convin conditiile apei, hrana si pur si simplu se simt foarte bine. De aceea, fiti foarte atenti si cautati cu mare grija locurile unde observati pestii ca sar, chiar daca vorbim despre mijlocul lacului sau acele zone ignorate de mai toti pescarii. De asemenea, structurile subacvatice creeaza un mediu propice pentru crapi, facandu-i pe acestia sa se simta si mai in siguranta.

Este total contraindicat sa pescuiti in locurile unde se afla foarte multi alti pescari, deoarece acolo crapii mai mult decat sigur vor incerca sa evite zonele. De aceea,orientati-ve spre locurile linistite, unde ceilalti pescari nu se aventureaza. In situatia in care nu aveti incotro (din diverse motive) si va vedeti obligati sa pescuiti alaturi de gloata, atunci incercati sa efectuati lansari la o distanta mai mare fata de ceilalti. Astfel, sunetul plumbilor la contactul cu apa va da de stire crapilor ca acolo se afla o sursa de hrana, atragandu-i. Totusi, acest lucru nu este valabil oricand. Cateodata, pestii se vor speria si se vor retrage in larg, la adapost.

Exista posibilitatea ca tot ce am spus pana acum sa nu fie de ajuns, iar crapii inca sa nu se hotarasca sa iasa din adancuri. Atunci poate este momentul sa vorbim putin despre conditiile meteorologice. Pescarii cu mai multa experienta iau in calcul si temperaturile sau presiunea atmosferica din zilele precedente, nu doar din ziua pescuitului.

Spre exemplu, daca afara temperatura a fost ridicata, atunci pestii se vor duce in apele mai putin adanci, pentru ca acestea sunt foarte calde. de aceea, cu precadere in diminetile cu temperaturi scazute, crapii se pot cauta in apele cu adancime mica. Acolo, pestii se pot depista cu usurinta daca pescarii sunt atenti la acele elemente particulare care tradeaza prezenta crapilor. Stiut este faptul ca acesti pesti prefera apele cu stufaris, plauri, agataturi si in general orice fel de vegetatie subacvatica. In plus, dupa cum am spus deja, ei prefera apele mici, in condiile la care am facut referire.

Pe langa acestea, crapii adora insulele pentru ca au o mai mare siguranta in ceea ce priveste hranirea, mai ales ca sunt prezenti foarte multi copaci care au un rol protector suplimentar. Totusi, pe acele insule frecventate mai des de catre pescari, crapii nu vor fi vazuti, pentru ca factorul siguranta dispare. Pescarii pot incerca s fie ceva mai discreti atunci cand stabilesc sa mearga sa prinda crapi pe insule. Cu cat numarul lor este mai redus, cu atat vor creste sansele unor capturi importante. In plus, avand dimensiuni relativ reduse, nu este chiar atat de greu de ales locurile potrivite pentru a incerca prinderea pestilor. De altfel, se spune ca insulele sunt markere naturale.

Locurile cu vegetatie subacvatica sunt ideale pentru crapi, dupa cum deja am spus mai devreme. Cu toate acestea, zonele mentionate sunt foarte problematice, pentru ca echipamentul pescaresc este predispus agataturilor, momeala se prezinta cu mare greutate, iar daca se prinde un peste este un adevarat cosmar sa fie scos la suprafata. Totusi, daca nu aveti alta alternativa, incercati-va norocul si in aceste zone.

In locurile cu vegetatie subacvatica, este indicat sa folositi o montura cu plumb pierdut. Aceasta este ideala pentru pescuitul la distanta, deoarece are avantajul de a impiedica forfacul sa se incurce in momentul lansarii. De asemenea, ea poate fi utilizata chiar si la plantatul din barca, nu doar la pescuitul la distanta. Montura cu plumb pierdut se poate folosi cu un segment de tub leadcore sau anti-tangle.

In zonele cu foarte multi nuferi, care incurca foarte mult pescarii, crapii se vor aduna intr-un numar mare. Aici, pestii isi petrec o parte din zi, de obicei hranindu-se. De aceea, pescarii pot incerca diverse momeli scufundatoare, pentru ca rata de succes este destul de ridicata. Cu toate astea, pe langa maluri, in cazul pescuitului din apropiere, nu este deloc indicat sa faceti vreun zgomot, intrucat pestii se pot speria foarte usor.

pescuit de crap

De regula, unde exista mult stufaris exista si crapi. Totusi, aveti mare grija. Exista riscul ca pestilor sa le fie teama sa se apropie de mal, tocmai pentru ca ei simt foarte bine daca exista vreun pericol pentru viata lor. Cu toate astea, aveti sanse bune sa prindeti ceva peste, daca stiti cum sa pescuiti.

Acolo unde exista multi copaci care atarna pe apa se poate spune ca reprezinta locurile unde crapii se simt cel mai bine. Nivelul de siguranta al acestora este foarte ridicat, asta deoarece crengile de la suprafata ii protejeaza. De aceea, monturile pescarilor pot avea succes, chiar daca gradul lor de camuflare nu este impecabil. Totodata, in aceste zone crapii se hranesc intens, fara nicio problema si crezandu-se in perfecat siguranta.

Pentru ca o mare parte dintre pescari nu considera foarte sigure aceste zone, optand sa pescuiasca in larg ori pe insule, este sansa dumneavoastra de a prinde pestele vizat. Totusi, aveti nevoie de foarte mare precizie la aruncari, extrem de multa rabdare, dar si de experienta. Daac dispuneti de toate aceste calitati, atunci chiar veti avea o sansa buna sa capturati crapii. Una peste alta, riscul este de luat.

Agataturile sau diferite alte obstacole de pe apa favorizeaza prezenta crapilor in aceste zone. In plus, pentru pescarii cu experienta, aici se pot obtine rezultate excelente, mai ales ca nu multa lume prefera sa pescuiasca in aceste locuri. Mare atentie insa! Liniile trebuie sa fie intinse, franele stranse si monturile foarte apropiate de agataturi! Astfel, va veti spori sansele la o captura buna. Riscurile sunt si ele deloc de neglijat.

De regula, unii pesti, printre care si crapii, urmaresc directia vantului, intrucat hrana este impinsa de catre acesta, fiind agitata pe fundul apei. Mai mult decat atat, se spune ca vantul impinge straturile cu ape calda, adica exact acelea pe care crapii le adora. De aceea, in zilele mai reci, pestii vor putea fi gasiti in apele cu o adancime mica, pentru ca razele soarelui au o actiune foarte rapida asupra acestora, incalzind repede apa. Dupa cum am spus in acest articol, va puteti incerca norocul si in aceste circumstante.

Metode de localizare a crapilor in apele curgatoare (rauri)

Pe apele curgatoare, crapii se pot localiza foarte usor daca sunteti atenti. Pestii efectueaza de obicei multe sarituri in apa, la fel ca si cei de pe apele statatoare, din lacuri. Totusi, pe ape statatoare, daca un pescar observa mai multi crapi sarind in apa, atunci mai mult ca sigur in acea zona exista un numar semnificativ de pesti, lucru care nu este valabil pentru rauri.

De regula, crapii nu agreeaza curentii puternici si de aceea incearca sa se refugieze in locurile unde acestia nu au o intensitate mare. Gropile reprezinta locuri excelente unde acesti pesti se pot adaposti, mai ales ca si curentii sunt mai slabi aici, iar hrana se aduna din cauza contracurentilor. Asadar, incercati-va sansa!

Barcile sunt recomandate, mai ales pentru identificarea structurilor, dar si la prinderea pestilor. Sonarul este si el bun pentru ca va ajuta sa localizati gropile si sa gasiti agataturile din apa. Totusi, daca nu dispuneti de o barca, atunci puteti sa ramaneti pe mal si puteti verifica substratul cu lanseta, cu pluta si cu plumbul. Ca sa faceti asta, tot ceea ce este nevoie este sa lasati plumbul sa se tarasca usor pe fundul apei. De indata ce observati pluta ca incepe sa se miste, atunci va veti da seama ca plumbul numai poate ajunge pe fundul apei, deci apa este adanca. Astfel, trebuie sa ridicati pluta, sa aruncati lanseta in amonte. Faceti acest lucru de cate ori este necar pana cand va dati seama de cat de adanca este apa cu adevarat.

In timpul primaverii, crapii obisnuiesc sa se apropie relativ mult de mal, asta deoarece apa mai mica permite pastrarea hranei naturale. In aceste zone se pot gasi cu usurinta larve, melci sau chiar raci. Pentru ca apa se incalzeste ceva mai rapid, pescarii pot prinde crapii cu momeli ceva mai mici.

Dupa cum am spus deja, curentii mai putin puternici favorizeaza prezenta crapilor in numar mare. De aceea, pescarii trebuie sa se orienteze pentru aceste regiuni. Golfurile, coturile sau diversele zone cu vegetatie subacvatica sunt ideale. De indata ce aveti parte de trasaturi din ce in ce mai multe, atunci este cel mai bun moment pentru a se folosi momeli ceva mai mari. Pe unele ape curgatoare, momelile mici nu au nicio sansa de izbanda la crap, pentru ca atrag pesti mai mici, precum carasul ori alte exemplare de pesti.

In functie de schimbarile de temperatura, de nivelul apei sau de intensitatea curentului, exista mai multe metode prin care puteti prinde crapii. Cu toate astea, trebuie sa aveti o experienta destul de bogata pentru a fi capabili sa va adaptati la toate aceste conditii, mai ales primavara. De aceea, este indicat sa mergeti vara pe ape curgatoare daca doriti sa dati la crap. Atunci, nivelul apei este mai stabil.

Concluzii

Una peste alta, un pescar trebuie sa fie foarte atent la toate semnele care se ivesc in apa atunci cand doreste sa depisteze crapii. Bulele de apa care ies la suprafata, sariturile pestilor sau vartejurile reprezinta exemple perfecte in acest sens. Daca identificati prezenta crapilor aici, monturile pe care le folositi in aceste zone au sanse mari sa va aduca unele capturi foarte importante.

In timpul primaverii, vegetatia de pe balti sau lacuri contine foarte multa hrana naturala si este agreata de catre crapi. De obicei, pestii se ascund pe marginile acestor zone, unde se simt foarte bine si in mare siguranta. De remarcat faptul ca atunci cand afara temperatura este mare, vegetatia va ajunge mai lejer pe substratul apei, favorizand aparitia crapilor.

Luand in calcul toate elementele mentionate in cadrul acestui articol, cu siguranta ca va veti mari sansele de a depista crapii, daca sunteti suficient de vigilent, de atent si daca sunteti dispus sa asteptati poate si o perioada mai lunga de timp.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.