Casă și grădinăCum putem proteja mai bine grădina împotriva insectelor dăunătoare

Cum putem proteja mai bine grădina împotriva insectelor dăunătoare

Protejarea gradinii impotriva insectelor reprezinta un pas foarte important pentru toti gradinarii, fie ei amatori, fie cu o experienta bogata.

De indata ce primavara soseste si natura revine la viata, iar gradinile incep sa fie plantate de catre gradinarii iscusiti, insectele daunatoare nu ezita sa isi faca rapid aparitia pentru a distruge viitoarele recolte. Orice gradinar, indiferent de experienta pe care o detine, trebuie sa se documenteze temeinic asupra necesitatilor tuturor plantelor, asupra factorilor care pot dauna gradinii inclusiv asupra insectelor care pot reprezenta un adevarat pericol pentru plantele care se gasesc in gradina. Nu toate insectele sunt daunatoare; unele dintre ele pot fi chiar folositoare.

Toate persoanele care detin un mic lot de pamant pe care sa il poata cultiva dupa bunul plac doresc sa profite la maximum de minunatele roade ale gradinii si ar trebui sa isi ia toate masurile de precautie pentru a preveni eventualele neplaceri produse fie de aparitia unor boli specifice plantelor, fie din cauza unor insecte daunatoare.

Insecte benefice pentru gradina

Dupa cum am mentionat si in randurile anterioare, insectele nu pot lipsi cu desavarsire dintr-o gradina iar unele dintre acestea sunt folositoare. De exemplu unele insecte care au un rol benefic pentru gradina pot fi polenizatoare sau pradatoare. Albinele si buburuzele se numara printre insectele care au rol benefic atat pentru gradinile cu flori, cat si pentru gradinile de legume sau mixte.

Albinele, dupa cum bine stiti, au un deosebit rol polenizator. Buburuzele sunt, de asemenea, insecte folositoare deoarece protejeaza plantele din gradina de alte insecte daunatoare cum ar fi acarienii si afidele. Buburuzele sunt atrase de plante cu pastai si de marar si morcovi. Si libelule se incadreaza in categoria insectelor pradatoare benefice. Cu toate acestea, chiar daca insectele prezentate anterior sunt benefice, in unele cazuri numarul exagerat al acestora ar putea avea consecinte negative. De accea este bine ca un gradinar sa cunoasca modul in care comportamentul acestor insect evolueaza.

Insecte daunatoare pentru gradina

Trecand peste insectele cu rol benefic pentru gradina, exista si o latura mai putin placuta, cea a insectelor daunatoare, care pot distruge munca si pasiunea gradinarilor.

Inainte de toate, gradinarii trebuie sa isi cunoasca principalii inamici si sa gaseasca metoda potrivita pentru a le veni de hac inainte ca roadele gradinii lor sa fie de-a dreptul distruse. Documentarea asupra insectelor daunatoare pentru gradini este un pas esential. Printre cele mai daunatoare si in acelasi timp raspandite insecte din gradina se numara afidele.

Acestea au dimensiuni foarte mici si traiesc in colonii semnificative; in ceea ce priveste coloritul, de cele mai multe ori afidele sunt verzi, dar pot exista si exceptii, afidele putand fi negre, maro sau rosii. Se hranesc cu seva plantelor; initial cresterea acestora este incetinita, dupa care urmeaza ca planta sa se usuce. Pe langa faptul ca afidele distrug planta, ele pot transmite virusi periculosi care se pot raspandi cu rapiditate la intreaga cultura.

Pe langa afide, cele mai multe dintre plantele din gradina sunt atacate de catre musculitele albe. Aceste mici insect se numara printre cele mai periculoase insecte de gradina. Au aspectul unor fluturi si traiesc in mari colonii. Ca si in cazul afidelor, musculitele albe se hranesc tot cu seva plantelor si pot transmite numeroase boli. Se localizeaza in partea de jos a frunzelor si principala problema pe care o ridica aceste insecte este adaptabilitatea rapida la substantele folosite pentru inlaturarea lor.

Plantele din gradina sunt foarte des atacate si de catre acarieni. Aceste insecte sunt de-a dreptul problematice deoarece sunt foarte greu de observat avand dimensiuni foarte mici. Se localizeaza tot in partea de jos a frunzelor iar gradinarul isi poate da seama de existenta lor daca observa mici puncte albe pe frunze. Si acarienii sunt rezistenti la insecticide.

O adevarata problema pentru gradinari este existenta larvelor de insecte in interiorul frunzelor. Acestea macina efectiv frunzele, distrugand tesutul si planta in sine. Pot fi foarte greu eliminate avand in vedere ca sunt protejate de frunzele plantelor in sine.

daunatori

Acestea sunt doar cateva dintre insectele cele mai des intalnite in gradini, iar despre modurile in care puteti proteja gradina impotriva lor puteti citi in randurile care urmeaza.

Protejarea gradinii impotriva insectelor

Specialistii sunt de parere ca cea mai eficienta cale de a proteja gradinile impotriva insectelor daunatoare este cea naturala, lasand insecticidele sa ocupe cea de a doua pozitie. Insa, pentru ca insectele sa fie inlaturate pe cale naturala este necesara o documentare acerba si o organizare stricta a gradinii.

Plantele care vor fi cultivate in gadina se vor influenta reciproc, unele vor atrage un anumit tip de insecte, pe cand altele le vor respinge, de aceea gradinarii trebuie sa realizeze un plan corect al gradinii in asa fel incat sa se creeze o diversitate.
Se spune ca gradinile mixte sunt cele mai ferite de invazia insectelor daunatoare. Este bine ca in gradina dumneavoastra sa plantati atat legume, cat si flori care prin proprietatile lor sa le protejeze pe cele dintai impotriva insectelor daunatoare.

Cultivarea plantelor companion reprezinta o metoda inedita pentru a evita aparitia insectelor daunatoare in gradina dumneavoastra. Printre plantele care ajuta la distrugerea insectelor dauantoare se numara salvia, levantica, cimbrul si limba mielului. Usturoiul este, de asemenea, o planta companion deosebita care ajuta in inlaturarea numeroaselor insecte daunatoare gradinii dumneavoastra.

Dupa cum am mentionat si in paragraful dedicat insectelor benefice, buburuzele sunt considerate adevarati gardieni ai gradinii, deoarece ajuta la distrugerea insectelor daunatoare. Pentru ca buburuzele sa nu intarzie sa isi faca aparitia in gradina dumneavoastra nu uitati sa le oferiti plantele pe care le iubesc cel mai mult: patrunjel, marar si chiar si coriandru.

In unele cazuri, daca numarul insectelor daunatoare nu este foarte mare, acestea pot fi inlaturate si prin stropirea frunzelor cu apa.

In afara de metodele naturale, gradinarii pot apela si la pesticide. Mare atentie insa deoarece, daca nu sunt folosite corespunzator, insecticidele pot produce adevarate pagube. Nu se recomanda folosirea substantelor chimice decat in situatii foarte grave, cand insectele daunatoare nu pot fi inlaturate pe cale naturala. Aceste substante pot fi achizitonate din magazinele de specialitate, insa gradinarii amatori au acces doar la acele pesticide cu un grad redus de toxicitate.

Asadar, pentru a va bucura de beneficiile unei gradini sanatoase trebuie sa va asigurati ca insectele daunatoare nu o vor invada si distruge. Gradina in intreg ansamblul sau reprezinta un adevarat sistem si fiecare planta are o influenta aparte asupra celorlalte. Daca sunteti un gradinar amator, incercati sa patrundeti treptat in tainele gradinaritului, invatand despre nevoile fiecarei plante in sine, despre intregul sistem creat, dar si despre factorii care pot dauna acestuia.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.