Chiar daca multi sunt de parere ca gradina intra intr-o perioada de repaos pe timp de iarna si nicio ingrijire nu mai este necesara, lucrurile nu stau tocmai asa. Protejarea gradinii de inghet reprezinta un pas foarte important pe care fiecare gradinar ar trebui sa il respecte. De ce? Pentru ca, desi nu exista o recolta propriu-zisa specifica sezonului rece, exista numeroase plante care trebuie sa treaca cu succes peste iarna pentru a va bucura de frumusetea si de roadele lor in primavara care va urma.
Care sunt plantele care au cel mai mult de suferit in urma frigului?
Plantele cele mai sensibile la frig sunt cele perene, dar si trandafirii si alti arbusti din gradina, precum si pomii fructiferi au de suferit. Radacinele perenelor, chiar daca sunt foarte rezistente, pot ingheta atunci cand temperaturile coboara cu mult sub 0º C. De fapt, apa din pamant inghetata, iar radacinile nu mai au de unde sa preia apa atat de necesara si ca rezultat acestea se vor usca.
Pomii fructiferi sunt si ei foarte sensibili la temperaturile scazute. Nu doar ca in urma diferentelor mari de temperatura dintre noapte si zi scoarta acestora poate sa crape, crapaturile reprezentand o poarta pentru microbii care isi vor face simtita prezenta imediat ce primavara va sosi, insa chiar si cand primavara a sosit, exista posibilitatea inghetului, iar florile pot ingheta.
Cum protejati gradina impotriva gerului?
Stratul de mulci este cea mai buna solutie pentru protejarea plantelor impotriva inghetului. Acesta, aplicat corespunzator, va proteja solul impotriva inghetului si in acelasi timp va asigura plantelor perene substantele nutritive atat de necesare pentru a putea rezista pe parcursul iernii.
Alaturi de mulci, paiele au si ele rolul de a proteja solul de inghet si de a oferi plantelor caldura necesara. Pentru ca paiele sa nu fie spulberate de vant, acestea pot fi acoperite la randul lor cu sarma impletita. De exemplu, paiele sunt ideale pentru culturile de iarna de ceapa si usturoi. Asazati un strat de paie peste aceste culturi, nu inainte de a fi adaugat si un strat de balegar care va asigura substantele nutritive necesare dezvoltarii plantelor de care va veti putea bucura la inceputul primaverii.
Plantele vesnic verzi, arbustii si coniferele din gradina, au si ele de suferit in urma gerului. Din cauza ca solul este inghetat, aceste plante nu isi mai pot lua cantitatea de apa necesara. Asa ca, imediat ce pericolul inghetului a trecut, udati solul din jurul acestor plante.
Plantele cataratoare pot avea si ele de suferit de pe urma nemilosului ger, iar frumusetea lor va fi cu siguranta stirbita. Plantele cataratoare sunt foarte sensibile, iar radacinile acestora nu sunt deloc puternice si daca nu sunt protejate corespunzator, gerul le va veni de hac. Pentru a va asigura ca plantele cataratoare isi vor relua traiectoria imediat ce caldura isi va face simtita prezenta, incercati sa ridicati solul deasupra tulpinii si sa protejati totul printr-un strat de mulci peste care puteti pune si un strat subtire de paie.
Arbustii din gradina, dar in special trandafirii, pot suferi din cauza gerului. Ca si in cazul plantelor cataratoare, dupa ce ati tuns trandafirii inca din timpul toamnei, ridicati solul in jurul tulpinilor cam la inaltimea de 25 – 30 cm, in asa fel incat radacinile sa nu ramana nici ele descoperite. Acoperiti totul cu un strat de paie si daca gerul este prea naprasnic puteti folosi o folie speciala pentru protejarea trandafirilor pe care o puteti gasi in cadrul magazinelor de gradinarit.
Anterior am mentionat ca pomii fructiferi sunt foarte sensibili in fata gerului. Pentru a le proteja scoarta de frig este indicat ca, inca din timpul toamnei, aceasta sa fie varuita. Tot pentru protejarea impotriva inghetului, trunchiul va fi invelit in panza foarte groasa. Doar asa pomii fructiferi nu vor fi afectati de inghet, iar in primavara ei vor inflori, si mai tarziu va veti putea bucura de roadele lor.