Casă și grădinăGardul viu - un element de excepție al oricărei grădini. Cum se...

Gardul viu – un element de excepție al oricărei grădini. Cum se plantează acesta și cum trebuie îngrijit?

Il intalnim peste tot si indeplineste atat un rol estetic, cat si unul functional, fiind folosit in special pentru delimitarea unui anumit spatiu. Este vorba despre gardul viu, un nelipsit element al gradinilor pe care si dumneavoastra il puteti folosi pentru a va amenaja gradina exact asa cum va doriti.

Pe scurt, gardul viu nu este o planta in sine deoarece acesta poate fi realizat din mai multe specii despre care veti putea citi si in randurile de mai jos, de cele mai multe ori specii cu frunze verzi, lucioase si de foarte mici dimensiuni, care cad in sezonul rece si inmuguresc primavara pentru a oferi un interesant spectacol estetic. Conceptul de gard viu a aparut in special din dorinta de a delimita intr-un mod cat se poate de creativ si mai ales natural peisajul urban atat de incarcat.

In acest fel, gardul viu a inlocuit cu succes gardul traditional, confectionat fin din lemn, fie din metal, si s-a integat intr-o lume dominata de piatra si beton. Asadar, gardul viu a inceput treptat sa inconjoare toate blocurile si alte cladiri impunatoare, delimitand clar gradina blocului de strada sau trotuar, precum si parcurile de aglomaratia urbana. Insa, gardul viu poate fi utilizat si de catre cei care doresc sa isi organizeze cat mai placut gradina, sa isi delimiteze zonele in care doresc sa planteze florile preferate sau doresc sa cultive legume si plante aromatice si chiar sa incadreze frumos aleile.

Importanta folosirii gardului viu nu se reduce doar la lucrurile mentionate anterior. Gardul viu folosit in gradina are si rolul de a proteja partile delimitate de vant, praf, frunze uscate sau alte impuritati, iar prezenta gardului viu este, fara indoiala, sursa principala a unei cantitati considerabile de oxigen.

Care sunt plantele care pot indeplini functia de gard viu?

Dupa cum am mentionat si in randurile anterioare, gardul viu nu este o planta in adevaratul sens al cuvantului ci aceasta functie poate fi indeplinita de mai multe plante care, la randul lor, trebuie sa indeplineasca anumite functii.

Cele mai importante criterii pe care trebuie sa le indeplineasca plantele potrivite pentru gardul viu sunt rezistenta si capacitatea de adaptare la orice tip de sol, dar si la conditiile de clima.

Si, daca va intrebati care sunt speciile de plante care pot indeplini rolul de gard viu, puteti opta pentru speciile de foioase, acestea fiind cele mai populare deoarece ofera un spectacol inedit, dupa cum am mentionat si in randurile anterioare, ele pierzandu-si frunzele toamna si inflorind si inmugurind primavara. Speciile de foioase sunt mai apreciate deoarece sunt mai putin pretentioare decat speciile de conifere care vor rezista intregul an.

De asemenea, in cazul in care doriti un gard viu de dimensiuni mai mari, puteti opta pentu specii precum; Thuia (cea mai populara), Taxus baccata, Chamaecyparis lawsoniana, Cupresocyparis, toate acestea fiind niste rasinoase cu un aspect interesant care se pot integra armonios in orice peisaj. Aceste specii pot fi utilizate pentru delimitarea unor spatii pe care doriti oarecum sa le ascundeti.

Pe de alta parte, din categoria gardurilor vii de mici dimenisuni, Hibisus syriacus, Buxus sempervirens si Ligustrum ovalifolium sunt speciile cele mai potrivite care, datorita faptului ca se dezvolta mai rapid, au nvoie de o ingrijire mult mai atenta.

Si plante precum Hortensia si Rhododendronul pot indeplini functia de gard viu, insa acestea sunt foarte delicate, sensibile la schimbarile de temperatura, si au nevoie de o ingrijire mult mai atenta.

Plantarea gardului viu in gradina

gard natural

Pasul cel mai important este, fara indoiala, plantarea gardului viu. Dupa organizarea atenta a gradinii si realizarea unui plan a acesteia, puteti alege speciile potrivite pentru a reprezenta minunatul gard viu si, in functie de preferintele acestora, veti incepe plantarea.

Alegerea unui numar potrivit de plante este, de asemenea, un pas esential si va trebui sa tineti cont de faptul ca pe un metru liniar din gradina dumneavoastra veti avea nevoie de 2 – 5 plante. Asa ca, masurati lungimea gardului si inmultiti cifra finala cu numarul de plante pentru fiecare metru liniar.

Sapati un sant in locul in care gardul viu va urma sa fie plantat in asa fel incat radacinile sa aiba suficient spatiu pentru a se dezvolta. Udati pamantul si incercati sa distribuiti uniform plantele.

Nu uitati ca momentul cel mai potrivit pentru plantarea gardului viu este toamna. Pana la venirea primaverii, gardul viu va fi protejat de stratul de zapada iar radacinile vor avea suficient timp pentru a se dezvolta.

Cum intretineti gardul viu?

Avand in vedere impactul estetic pe care gardul viu il are asupra gradinii, intretinerea acestuia reprezinta un pas foarte important. Tunderea gardului viu reprezinta cea mai importanta etapa, atat pentru dezvoltarea plantei in sine, cat si pentru a crea forma perfecta care trebuie sa se afle in deplina concordanta cu gradina dumneavoastra.

Este indicat ca gardul viu sa fie taiat atat primavara, cat si la inceputul toamnei, aceste doua dati fiind suficiente. De asemenea, este important sa folositi un instrument potrivit, adica o foarfeca speciala si bine ascutita pentru ca taierea trebuie sa fie facuta cat mai corect cu putinta. Daca folositi un echipament electric, fiti foarte atenti deoarece ati putea strica aspectul gardului decorativ.

Pe langa taierea corespunzatoare, gardul viu trebuie sa fie si udat corect. Pe timp de vara, gardul viu trebuie sa fie udat o data la doua sau trei zile pentru ca frunzele plantelor sa ramana verzi pentru mai mult timp.

Daca va intrebati ce puteti face daca anumite plante din linia gardului viu s-au uscat, nu trebuie sa va faceti griji. Tot ce trebuie sa faceti este sa indepartati plantele uscate, sa curatati locul si sa plantati alte exemplare din aceeasi specie.

Pentru ca aceste plante sa se dezvolte corespunzator, primavara puteti folosi si un fertilizator. De asemenea, acordati o mare importanta si plantelor daunatoare care vor fi frecvent indepartate.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.