Cea mai frecventa complicatie urologica care poate pune viata pisicii in pericol este retentia urinara sau asa numita obstructie a uretrei. Astfel de probleme urinare la pisica reprezinta boli de tip inflamatoriu ale sistemului urinar din care fac parte cistita, uretrita, urolitiaza si mai rar tumorile. Toate ii provoaca stari foarte rele pisicii si in special problemele de urinare.
Principalele simptome care apar in cazul retentiei urinare sunt: pisica are dificultati de urinare, simte durere in zona respectiva, deseori urineaza foarte putin si des si in locuri diferite, urina eliberata contine mucus, saruri si sange, din cauza toxinelor care se acumuleaza in sange are stari de greata si varsaturi, este slabita, deshidratata si nu mananca datorita pierderii poftei de mancare.
De obicei retentia urinara aparea mai ales la motani si mai putin la femele. Ea este cauzata de blocarea uretrei cu mucus, mici pietre, nisip, cristale si cheaguri de sange.
La aparitia primelor simptome pisica trebuie dusa la o clinica veterinara pentru a fi vazuta de un medic. Acesta va tine cont de starile sau simptomele pe care le-a avut pisica acasa si pe care le va afla de la stapanul acesteia, despre istoricul ei medical – daca a suferit in trecut de anumite boli – va palpa abdomenul acesteia in zona vezicii urinare si va evalua rezultatul analizelor de urina in urma analizei in laborator.
In momentul acestei examinari medicale pisica va fi destul de ingrijorata, pentru ea acest lucru este destul de stresant si astfel va avea tendinta de a se opune pe cat posibil si de a rezista. Daca pisica nu a reusit sa urineze de o perioada de timp va avea la palpare vezica umflata ca un balon. In caz contrar cand are urina putina va da senzatia de ceva moale la palpare. Acest examen medical de palpare a abdomenului pisicii se poate face usor si de catre proprietar acasa.
El va putea foarte simplu sa evalueze umplerea vezicii urinare si daca aceasta pare tare si umflata cu siguranta va trebui sa duca pisica la medic. In caz contrar pot sa apara complicatii foarte grave. Nu trebuie uitat ca retinerea de urina este o boala destul de severa, mai ales daca ea dureaza de cateva zile deoarece poate duce la acumularea de toxine in sange si in final la moartea animalului.
Uneori astfel de blocaje se pot rezolva prin palparea de catre medic a vezicii urinare si exercitarea unei anumite presiuni usoare asupra vezicii, astfel incat sa se restabileasca fluxul normal de urina. In cazuri mai grave retentia urinara se rezolva prin aplicarea unui cateter urinar – o interventie mai complicata. In prealabil pentru instalarea cateterului este necesara sedarea animalului sau chiar anestezia lui generala, tinand cont ca operatia este dureroasa. Acest cateter se lasa cateva zile, iar in cazul in care nu este de ajutor se intervine pe cale chirurgicala.
Alaturi de aceste tratamente pisica sufera si de alte complicatii determinate de retentia urinara. Una dintre acestea este aritmia cardiaca care este cauzata de compozitia de electrolit din sange si care trebuie de asemenea tratata. Simptomele de greata si varsaturi trebuie si ele eliminate, deoarece acestea au fost determinate de acumularea de toxine din sange.
Prin tratament si medicamnete antibiotice se pot indeparta infectiile si aceste toxine. Cat priveste deshidratarea corpului si starea de slabiciune generala medicul aplica terapia cu perfuzie picatura cu picatura, sau injectarea de lichid intravenos sau subcutanat, in care introduce medicamente de calmare a durerii, de reducere a inflamatiei uretrei si vitamine pentru a intari organismul pisicii si al rehidrata.
Pisica va ramane in clinica veterinara pana ce va urina normal apoi isi va putea continua tratamentul recomandat de medic acasa. Hrana pisicii este importanta, aceasta trebuie sa fie speciala spre a preveni formarea de pietre si nisip la rinichi. Medicamentele antispastice pot fi administrate pisicii si acasa, ele vor ajuta muschii uretrei sa fie relaxati si astfel excretia de urina sa se faca mai usor.
Medicii recurg la interventia chirurgicala in momentul in care pisica sufera de mai multe ori de blocaj al uretrei. Acesta este un caz complicat si necesita deschiderea uretrei. De obicei astfel de complicatii apar mai ales la femele. Prin operatia chirurgicala se previne colmatarea uretrei dar nu se vindeca si bolile tractului urinar inferior. De aceea dupa operatie ele trebuie sa urmeze si tratamente de indepartare a inflamatiei, de prevenire a formarii sarurilor in urina si de calmare a durerilor deoarece in caz contrar ele vor continua.
Medicul are in vedere si anestezia, modul cum aceasta poate afecta pisica. Dupa operatie va prescrie pisicii antibiotice si calmante sub forma de injectii sau pastile care vor elimina infectiile, vor calma durerea si o va tine sub observatie timp de o saptamana. In aceasta perioada plaga va trebui sa se vindece complet, iar pisica sa urineze iar normal.