Dragoste și relațiiDeștepte și blonde - de unde provine stereotipul “blondei proaste”

Deștepte și blonde – de unde provine stereotipul “blondei proaste”

De unde se naste stereotipul „blondei proaste”, de ce este pentru unii atat de greu de crezut ca femeile pot fi bine-mersi destepte si blonde?… Bancuri cu blonde, filme si carti in care saraca blonda nu stie nici cum o cheama… Culoarea parului face ca o femeie sa fie deseori categorizata, iar in situatia in care se dovedeste ca o blonda e o femeie inteligenta de succes, parca si auzi „ei, ea este o exceptie” sau alte replici de tipul asta!

Culoarea parului este mostenita si determinata de niveluri scazute ale unui pigment – sau, bineinteles, de vopsirea sa; dar ce posibila legatura ar putea avea pigmentatia sau vopsirea cu nivelul de inteligenta – sau, in mare, cu felul de a fi al unei persoane? De ce cand auzim expresia „destepte si blonde”, ne asteptam la vreun banc?…

Stereotipul „blondelor proaste” – de ce nu „destepte si blonde”?

Parul blond a fost dintotdeauna considerat atractiv si o femeie blonda frumoasa – in mare parte si datorita raritatii sale (foarte putini oameni au parul blond natural – in special un blond deschis, auriu, considerat cel mai frumos). Astfel ca femeile si-au dorit plete aurii si au incercat prin diferite modalitati sa il deschida la culoare. Un fapt interesant ne spune ca femeile din trecut, pentru a obtine o culoare cat mai deschisa a parului, se foloseau de substante toxice atat de nocive, incat acestea le „prosteau” (probabil ca le dadea ceva timp o stare de confuzie)…

Parul blond este o trasatura extrem de atragatoare si datorita faptului ca simbolizeaza copilaria si tineretea (alaturi de pielea alba, obrajii bucalati si ochii albastri); cand sunt mici, multi copii au un par mai deschis la culoare, care insa des se intuneca cu varsta. Blondul simbolizeaza copilarie, copilaria inseamna naivitate si nestiinta… Trageti concluzia!

Culoarea blonda a parului a fost chiar considerata un mecanism natural de atragere a sexului opus! Oricat se neaga afirmatia ca barbatii sunt mai atrasi de blonde – acest fapt este adevarat! S-au facut destule studii interesante ce demonstreaza simplu ca barbatii sunt mai atrasi sexual de blonde! De exemplu, cand o femeie interactiona cu barbati fiind blonda, avea mult mai multe cuceriri decat cand incerca ca bruneta (si este vorba de aceeasi femeie)!

In schimb, ce este adevarat e ca, tot din cauza stereotipului blondei proaste, blondei neserioase, blondei usuratice, multi barbati vor prefera o bruneta daca doresc o relatie si nu sex! Insa ramane in picioare faptul ca blondele exercita in general o atractie sexuala mai mare…

Iar atractia sexuala este legata de frumusetea fizica; si ajungem simplu la inca un stereotip – si anume, cel al femeii frumoase si proaste si al femeii uratele si destepte! Pare ideal ca o femeie frumoasa sa fie si desteapta (si poate ca de multe ori, barbatii gasesc un avantaj in aceasta idee)! Oricum, de cand lumea, frumusetea si inteligenta unei femei pareau doua calitati ce nu pot fi alaturate – esti fie desteapta, fie frumoasa! Si pentru ca blondele sunt frumoase, cele destepte si blonde sunt parca o raritate!

De ce doar femeia? De ce, atunci cand auzim despre blonda proasta, stereotipul se aplica automat doar la femei? De ce barbatii au scapat si de ce nu exista bancuri cu blonzi (cel putin, nu multe)?! Simplu: de la inca un stereotip vechi de cand lumea – si anume, acela ca barbatii sunt oricum mai destepti decat femeile! In plus, din vechime, barbatul era judecat dupa ceea ce facea, in timp ce femeia era judecata dupa cum arata! Asadar, culoarea parului e importanta la o femeie, insa la barbat nu conteaza!

destepte si blonde

Blondul natural sau blondul obtinut prin colorare? Ironic este ca blondele care au personificat cel mai „talentat” personajul blondei proaste si usuratice sunt de fapt brunete/satene vopsite blond! Blondul este cea mai cautata nuanta a femeilor ce doresc sa isi schimbe culoarea parului. Iar vopsirea parului, schimbarea culorii sale naturale, atentia acordata aspectului  – toate denota un anumit grad de superficialitate… Asadar, „blonda proasta” este o idee care a prins avant din cauza femeilor care au pus atat accent pe lucruri superficiale – ironic, nu blondele naturale sunt cel mai des tinta glumelor… O femeie care pune accent pe aspectul fizic este des perceputa ca fiind interesata doar de acesta – si nu de dezvoltarea intelectului…

Blonda – femeie usoara. Stereotipul blondei, insa, nu se refera doar la inteligenta. Blondele au fost vazute ca fiind mai neserioase, mai usuratice, mai superficiale – „fete de distractie”! A fost chiar o culoare preferata de catre prostituate… Iar imaginea fetei usuratice ce vrea sa se distreze nu se potriveste deloc cu imaginea fetei inteligente si studioase (incercati, spontan, sa va imaginati o fata studiind in biblioteca – ce culoare a parului are ea?)… De aceea „destepte si blonde” suna ca o raritate…

„Blonda proasta si usuratica” a fost si este un stereotip promovat in mass-media cu priza la public. Iar multe actrite blonde nu au ajutat cu nimic imbunatatirea imaginii femeii blonde, comportandu-se exact asa cum se astepta de la o blonda usuratica si acceptand roluri la fel…

Femeia ideala, fata care naste pasiuni in inima barbatilor a fost dinaintea cinematografiei portretizata ca fiind o tanara cu ochi albastri si par auriu (pictura, literatura)… Insa acea fata era cantata si iubita pentru astfel de calitati: frumusete, puritate, naivitate, inocenta – nu se aude nici un cuvant despre desteptaciunea ei! Deoarece fata ideala pentru un barbat nu trebuia sa fie un geniu, ci o frumusete naiva…

„Blonda proasta” – oricat de ciudat poate suna, femeile se pot comporta conform asteptarilor celor din jur si se pot percepe si defini conform opiniilor celor din jur! In definirea ca persoana, asteptarile celor din jur au un rol semnificativ – te pot stimula sau te pot impotmoli. Daca din tinerete, auzi ca o blonda e mai proasta, daca toti se poarta usurel cu tine, luandu-te drept inceata la cap, daca toti se asteapta sa nu excelezi in numarul neuronilor – aceste asteptari sociale chiar influenteaza persoana!

Mai in gluma, mai in serios, chiar femeile ce se vopsesc blond spun „de acum, nu mai trebuie sa arat ca sunt desteapta”! A fi privita si tratata intr-un anumit mod declanseaza reactiile conforme: asadar, o blonda se poate chiar purta conform stereotipului „blondei proaste” – de multe ori, voit si constient, alteori inconstient (blondele ce au citit bancuri cu blonde in cadrul unui studiu au fost afectate in increderea in sine si au avut rezultate mai slabe decat cele care nu au fost expuse stereotipului)…

Iar asteptarile celor din jur – esti blonda, trebuie sa fii intr-un anumit fel – chiar influenteaza persoana; astfel ca, desi nu in mod fiziologic, ci intr-unul social, culoarea parului chiar poate contribui la modul in care se comporta si se percepe persoana! Insa nu intr-un mod atat de intens incat sa transforme o femeie desteapta intr-una proasta sau invers! Asadar, destepte si brunete, destepte si blonde: o femeie este cum este in mare datorita aptitudinilor innascute si a educatiei, nu a nuantei sale de par (desi aceasta o poate influenta)…

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.