Animale de companieAfla care sunt principalele boli ale pisicilor și prin ce simptome se...

Afla care sunt principalele boli ale pisicilor și prin ce simptome se manifestă

Principalele boli ale pisicilor se clasifica dupa mai multe criterii. Astfel in functie de localizarea bolilor, acestea pot fi: interne sau externe. Dupa cauzele si factorii ce influenteaza aparitia lor, bolile pot fi: interne (sau neinfectioase), viroze, boli nutritionale, parazitoze, bacterioze, boli ereditare, chirurgicale si boli toxice (sau otraviri).

Principalele boli interne ale pisicilor – Boli ale aparatului digestiv:

  • Gingivite, stomatite – Sunt inflamatii la nivelul mucoasei bucale. Apar datorita unor abcese sau neregularitati dentare, datorita unor substante chimice, unor carente de vitamine, sau prezentei unor carii dentare. Pentru diagnostic si tratament se apeleaza la medicul veterinar.
  • Tartrul dentar – Este o pelicula calcaroasa, de culoare maro, care se depune pe suprafata dintilor pisicilor. Acesta apare din cauza unor microorganisme care precipita sarurile minerale din saliva si resturile alimentare. La inceput, tartrul ingalbeneste dintii, pentru indepartarea lui se recomanda perierea dintilor cu putin bicarbonat de sodiu. Mai tarziu apare tartrul masiv, care se indeparteaza de catre un cadru medical. Proprietarul pisicii trebuie sa examineze dintii pisicii in mod regulat. In cazuri grave, apar carii dureroase care vor face ca pisica sa mestece cu greu alimentele, iar problema se va rezolva doar prin extractii dentare.
  • Abcesul dentar – Este o afectiune destul de frecventa, care deformeaza dintele si maxilarul pisicii si se trateaza prin antibiotice.
  • Paradontoza – Dintii se imbolnavesc pe rand, apar retractii ale gingiei, precum si ulcere profunde si grave ale mucoasei bucale si ale gingiilor.
  • Faringita – Este o inflamatie grava a mucoasei faringiene. Pisica nu mai poate mieuna, saliveaza des, nu poate inghiti si respira cu greutate. Aceasta boala apare de multe ori datorita unor alimente prea reci sau congelate, din frigider, sau prea fierbinti.
  • Parotidita – Reprezinta inflamatia glandei parotide si apare datorita unor traumatisme sau a infundarii canalelor prin care se scurge saliva. Regiunea este inflamata, pisica nu poate mesteca si inghiti normal. Medicul veterinar recomanda antibiotice, iar in cazuri mai grave se intervine chirurgical.
  • Gastrita – Inflamatia mucoasei gastrice, cu sangerarea acesteia. Apare datorita unor alimente prea reci sau prea fierbinti, oaselor sau alimentelor care se digera foarte greu. Tratamentul consta in: dieta, pansamente gastrice si antispastice. Uneori este necesara extragerea corpilor straini din stomac de catre medic, intr-o clinica veterinara.
  • Ocluzia intestinala – Apare la pisoi tineri, care fac frecvent limbrici. Aceasta afectiune se caracterizeaza prin oprirea tranzitului intestinal si se rezolva pe cale chirurgicala de catre medicul veterinar.
  • Enterita – Reprezinta inflamatia mucoasei intestinale, datorita unor alimente care fermenteaza (lapte, ficat, splina fiarta). La pisicile tinere, enterita este urmata de constipatie si scaun cu sange. La pisicile batrane, enterita produce diaree si deshidratari serioase ale tesuturilor. Sunt recomandate ceaiuri de menta, injectii cu vitamine (B, C), solutii nutritive si medicamente contra diareei.
  • Constipatia – Apare in general la pisicile mai batrane, sedentare sau diabetice, este urmata si de infectii ale glandelor perianale. Sunt indicate laxactive slabe (ex. ulei de parfaina), in cazuri grave se apeleaza la medicul veterinar. La pisicile care au varsta peste 10 ani, poate fi vorba de un ,,intestin lenes” si se recomanda anumite diete (morcov ras in pasta alimentara).
  • Inflamatia glandelor perianale – Apare la pisicile care consuma tacamuri de pasare si au varsta peste 10 ani. Fistulele perianale sunt mai greu de tratat, sunt recomandate anumite unguente.
  • Eczemele – Apar datorita unor disfunctii hepatice sau tulburari ale metabolismului. Tratamentul se face cu viatamina A, anumite medicamente si vaccinuri.
  • Acneea cozii – Apare mai ales la motanii batrani si se manifesta prin caderea parului la baza cozii. Pielea este perforata de dintii pisicii care se spala mereu si se musca datorita mancarimilor. Tratamentul este de lunga durata si destul de dificil, se face cu unguente speciale si vitamina A.
raceala pisici
raceala pisici

Principalele viroze care apar la pisici:

  • Turbarea sau rabia – Este o boala ce se manifesta prin tulburari nervoase, urmate de agresivitate, paralizie si moarte. Pisica miauna strident, musca, zgaraie, are pupilele dilatate. Pana in prezent nu se cunoaste un tratament specific acestei boli. Prevenirea bolii se face prin vaccinarea pisicii.
  • Boala lui Aujeszky sau pseudoturbarea – Este o viroza foarte grava care debuteaza brusc, determinand anumite stari la pisica infectata: apatie, lipsa poftei de mancare, temperatura de 40ºC, miorlait gros, salivatie abundenta. In anumite zone, pe gat si cap, apar mancarimi ceea ce face ca pisica sa se scarpine foarte des. Nu exista un tratament pentru vindecare in cazul acestei boli. Pentru prevenirea bolii se recomanda vaccinarea pisicii.
  • Panleucopenia sau enterita virala – Aceasta boala apare mai ales la pisoi. Boala afecteaza tractul digestiv, cauzand leziuni grave la nivelul intestinului subtire. Virusul se transmite de la animalele bolnave prin saliva, varsaturi, urina si fecale. Pisica bolnava are febra, temperatura de 41ºC, stari de voma, diaree, isi pierde pofta de mancare, slabeste, devine anemica. Tratamentul consta in administrarea de medicamente antidiareice, antibiotice si vitamina C. In clinici veterinare se fac si perfuzii cu sange, cu substante nutritive si antibiotice.

Viroze grave la pisici:

  • Imunodeficienta felina virala (FIV) sau sida pisicii – Virusul reuseste sa distruga sistemul imunitar al pisicii. Aceasta boala nu se trasmite la om. Pisica slabeste, este anemica, are diaree, febra mare, prezinta diferite eczeme si gingivite cu ulceratii ale mucoasei bucale. In cazul acestei boli nu exista tratament pentru vindecare pisicii.
  • Anemia infectioasa felina – Virusul acestei boli afecteaza globulele rosii si se trasmite prin: purici, intepaturi de insecte, zgarieturi sau muscaturi de pisici infectate. Pisica isi pierde pofta de mancare, face icter, este anemica, are mucoasele palide, puls slab si neregulat. Isi pierde din acuitatea vizuala si auditiva. Nu exista un tratament pentru vindecarea pisicii, boala poate fi doar ameliorata prin preparate pe baza de fier.
  • Peritonita infectioasa – Virusul afecteaza peritoneul, se transmite de la o pisica la alta. Animalul are varsaturi si diaree, febra de 41ºC, slabeste, isi pierde pofta de mancare, are abdomenul mult marit. Nu exista tratament si nici vaccin pentru aceasta boala.
  • Gripa felina – Este o viroza respiratorie care apare la pisici in sezonul rece. Se transmite prin stranut, secretii, prin folosirea unor vase de hrana sau culcusuri contaminate. Tratamentul consta in antibiotice, vitamina C, caldura si odihna. Boala este de multe ori mortala la pisicile tinere. Trebuie facuta o dezinfectie riguroasa in locurile unde a stat pisica bolnava.
  • Sindromul Key-Gaskell – Este o boala care da stari de nervozitate la pisici. De asemenea animalul isi pierde mobilitatea si pofta de mancare, are stari de voma cu sange, ochii devin uscati si mati, pupilele sunt dilatate inegal. Boala este mortala, pisicile care totusi supravietuiesc vor ramane cu leziuni nervoase pe tot restul vietii.

Principalele bacterioze la pisici:

  • Tuberculoza – Aceasta boala apare destul de rar la pisici si se produce cu bacili de tip bovin, pe cale digestiva. Cand boala apare in forma generalizata, pisica slabeste mult, are stari febrile, probleme digestive, respiratorii sau cutanate. Cand boala apare in forma locala, pisica prezinta anumite formatiuni nodulare pe gat, cap, torace si alte regiuni de pe corp. Pisica trebuie spitalizata intr-o sectie veterinara de boli infectioase, iar tratamentul consta in administrarea unor medicamente doar de catre medicul veterinar.
  • Campilobacterioza – Este o boala bacteriana care determina diaree si stari nervoase la pisici. Tratamentul se face cu antibiotice.
  • Salmoneloza – Apare la pisoi mici datorita consumului de produse din carne sau peste infectate. Pisoii devin apatici, au temperatura de 40ºC, au scaune diareice cu sange si respira greoi. Tratamentul consta in medicamente antibiotice si diete: ceaiuri de musetel, supa de morcovi, zeama de orez si altele.
boala pisici
boala pisici

Principalele parazitoze la pisici: 

  • Ascaridioza – Limbricii sunt lungi, rotunzi si apar in scaun. Pisica nu mai are pofta de mancare, slabeste, vomita, este anemica, face crize de epilepsie, are abdomenul marit, parul devine urat, fara luciu, mat. Tratamentul consta in administrarea anumitor medicamente recomandate de medicul veterinar. Tavita cu nisip in care pisica isi lasa fecalele trebuie oparita zilnica, astfel ea nu se va reinfecta.
  • Otita parazitara – La nivelul canalelor auditive externe se dezvolta niste paraziti care determina inflamatii si abcese locale. Se formeaza niste cruste maronii care dau mancarimi, ceea ce face ca pisica sa scuture mereu din cap si sa se scarpine cu ghearele, uneori si pana la sange. Este o boala molipsitoare, care se transmite de la o pisica la alta si se trateaza cu anumite solutii medicamentoase sau unguente. Inainte de aplicarea medicamentelor se curata bine crustele maronii din urechi.
  • Otomicoza conductului auditiv extern – Este o otita cronica, ce apare datorita lipsei igienei urechilor la o pisica care are deja otita parazitara. Se trateaza prin antibiotice.
  • Capusele – Traiesc pe scanduri, plante si tufisuri. Capusa suge sangele pisicii, se umfla ca o cireasa, apoi cade pe sol si isi reia ciclul evolutiv. Pentru indepartarea capusei de pe piele, aceasta se tamponeaza cu alcool, astfel ea cade singura, apoi trebuie distrusa.
  • Paduchii – Apar mai ales in pavilioanele urechilor la pisici, unde isi depun ouale. Paduchii inteapa pielea pisicii si ii sug sangele. Sunt recomandate anumite solutii pentru deparazitari externe.
  • Puricii – Apar la pisici pe tot timpul anului, dar mai ales in perioadele calduroase. Picica se spala si se scarpina mereu, prinde puricii cu gura, slabeste, este nervoasa, iar numarul puricilor creste pe zi ce trece. Este recomandat un colier antiparazitar, care in scurt timp va duce la distrugerea puricilor, astfel pisica va deveni calma si linistita.

Boli toxice sau otraviri la pisici

Substantele toxice pot patrunde in organismul animalului pe cale respiratorie, cutanata sau digestiva. Pisica saliveaza abundent, are scaune moi cu sange, este anemica, respira greu, devine agresiva, are privirea bizara, cu pupilele inegale, are pulsul slab si neregulat. Tratamentul consta in administrarea de vomitive de catre medicul veterinar, medicamente hemostatice, eventual a antidotului cand se cunoaste toxicul.Indiferent de tipul bolii, proprietarul trebuie sa-si duca pisica la un medic veterinar, pentru un diagnostic corect si un tratament adecvat.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

2 COMENTARII

  1. Am un motan de curte. Îi curg ochii de circa 3 – 4 săptămani. La unul din ochi are și o scurgere gălbuie. Nu i-a afectat posta de mancare și nici stilul de viata. Cateodată parcă strănută. Ce îmi recomandați?

  2. am un motan de un an si 2 luni Ii cade parul foarte mult si a slabit de i se vad coastele, desi mananca ESTE apatic si somnoros

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.