Casă și grădinăPlante de apartament decorative - Platycerium (Cornul cerbului), plantă cu aspect exotic

Plante de apartament decorative – Platycerium (Cornul cerbului), plantă cu aspect exotic

Planta de apartament – Platycerium (Cornul cerbului) este o epifita, probabil cea mai spectaculoasa dintre ferigi, care creste, in mod natural, pe trunchiul si pe ramurile copacilor din padurile tropicale si subtropicale din sudul Asiei, in Filipine, Indonezia, Australia, Madagascar, Africa si America de Sud. In momentul de fata, aceste plante sunt cultivate pe tot cuprinsul globului, datorita aspectului lor fascinant, de corn de cerb (gr “platis” – mare, larg, “koras”- “corn”). Frunzele sunt de doua feluri (bazale si foliare),  adica unele cresc la baza plantei si, daca au unde, se vor agata de orice suport, iar altele sunt mari, ramificate, precum coarnele cerbului.

Genul Platycerium cuprinde 18 specii, cu foarte multi hibrizi si specii semi-desertice, ca Veitchii si Quadridichotomum, care cresc natural pe stanci, si altele care sunt specii pentru climate umede sau desertice. Dintre toate aceste specii, Platycerium bifurcatum (alcicorne), originara din Australia si Noua Guinee, este cea mai populara, fiind prezenta constant in florarii. A fost adusa in Europa in secolul al XIX-lea. Face parte din familia Polypodiaceae si este o feriga epifita perena, avand ca principale caracteristici rata inceata de crestere (una-doua frunze pe an) si lipsa florilor.

Cultivare si ingrijire

Planta de apartament – Platycerium (Cornul cerbului) este unica prin forma sa si poate ajunge la 40-60 centimetri in inaltime. Este  usor de crescut, atat timp cat ii asiguri un mediu apropiat de habitatul sau natural, cu o temperatura medie in jur de 20 de grade Celsius (si nu mai mica de 10-12 grade, in timpul iernii). Din punctul de vedere al luminozitatii necesare, Cornul cerbului, fiind o planta tropicala, va tolera doar lumina filtrata, in niciun caz pe cea directa, dezvoltandu-se foarte bine, in gradina, la umbra copacilor, iar in interior, la lumina indirecta. Planta poate suporta doar soarele diminetii.

Soarele direct ii arde frunzele. Planta trebuie udata o data, maximum de doua ori pe saptamana, in timpul sezonului calduros, de preferat cu apa de ploaie. Intre perioadele de udare, pamantul de la suprafata ghiveciului se va lasa sa se usuce. Supraudarea poate duce la moartea plantei, prin putrezirea radacinilor sau prin cresterea susceptibilitatii la atacurile daunatorilor si ale bolilor.

Planta de apartament – Platycerium (Cornul cerbului) are nevoie, pentru a se dezvolta, de un sol poros, usor, cu o capacitate foarte mare de drenare, bogat in nutrienti, sol, de altfel, necesar pentru toate plantele epifite. In acest sol, pe care il poti cumpara gata preparat din magazinele de specialitate, se poate adauga si putin carbune, pentru o si mai buna filtrare.

Platycerium
Platycerium

Este important de retinut ca, pe langa apa si solul potrivite, planta mai are nevoie si de o buna ventilatie, de aceea nu va fi lasata sa stea inghesuita langa alte plante. Un fertilizator organic, diluat intr-o solutie de apa, o data pe luna, va sustine cresterea armonioasa.

In momentul in care ghiveciul devine prea mic pentru planta de apartament – Platycerium (Cornul cerbului), se indeparteaza vasul, se curata, cu grija, vechiul pamant de pe radacini, se indeparteaza radacinile uscate, putrezite sau care au urme de boala, se tamponeaza cu un fungicid zonele susceptibile de aparitia ciupercilor si a mucegaiului si se replanteaza in noul vas, mai mare. Dupa replantare, udarea va fi moderata.

Inflorire

Planta de apartament – Platycerium (Cornul cerbului) nu infloreste.

Inmultire

Inmultirea plantei de apartament – Platycerium (Cornul cerbului) se poate face prin spori, procedeu destul de dificil, foarte lent si impracticabil pentru majoritatea gradinarilor, sau prin butasi care se desprind din planta mama si se infig in pamant. Inmultirea prin diviziune presupune desprinderea din planta mama a catorva tije cu radacini care au produs si cateva frunze proprii, pentru ca rata de supravietuire sa fie mai mare. In momentul in care separi sistemul de radacini al plantei mama de cel al “puiului”, ai grija sa nu lezezi, din greseala, rizomul plantei centrale, practic rezervorul sau de viata.

Daunatori si erori de cultivare

Din punctul de vedere al daunatorilor, planta este destul de ferita de atacurile acestora, mai putin de cele ale paianjenilor rosii si ale paduchilor de plante, care se pot combate cu un insecticid (daca nu cedeaza la stergerea frunzelor cu un burete inmuiat in apa cu alcool, desi, in general, stergerea frunzelor nu este recomandata, deoarece se distruge “bruma” specifica acestor frunze, care serveste la respiratia plantei).

Planta de apartament – Platycerium (Cornul cerbului) poate fi crescuta cu usurinta si la exterior, daca vrei sa adaugi un plus de frumusete gradinii tale, dar nu va rezista decat o vara (daca nu o transplantezi, toamna, intr-un ghiveci, pentru a o muta in interior). Este excelenta pentru sere, interioare, esplanade, terase, in vase suspendate sau in cosulete cu suport pe care sa se agate frunzele bazale.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.