Părinți și copiiPrincipala cauză a deceselor – Bolile cardiovasculare

Principala cauză a deceselor – Bolile cardiovasculare

Bolile cardiovasculare sunt cauza principală a decesului atât la femei, cât și la bărbați. Acestea includ toate bolile inimii și ale vaselor de sânge. Principalele boli cardiovasculare sunt bolile coronariene, infarctul miocardic, insuficiența cardiacă și cardiomiopatia, bolile cardiace congenitale, atacul vascular cerebral, reumatismul articular acut și bolile vasculare periferice.

Cauza principală pentru majoritatea bolilor cardiace este ateroscleroza, o acumulare anormală de substanțe grase și alte tipuri de substanțe care formează o placă pe interiorul arterelor. Ateroscleroza este foarte gravă atunci când duce la reducerea sau blocajul alimentării cu sânge a inimii (cauzând angină pectorală sau atac de cord) sau creierului (ducând la un accident vascular cerebral).

Boala coronariană numită și boală cardiacă ischemică este cea mai cunoscută formă de boală cardiovasculară. Există două forme clinice majore: infarctul miocardic și angina.
Un atac de cord apare atunci când un vas de sânge este blocat brusc, amenințând să deterioreze mușchiul inimii și funcțiile sale. Este o situație în care viața este pusă în pericol.

Angina este o afecțiune cronică atunci când o pierdere temporară a alimentării cu sânge a inimii cauzează periodic dureri în piept. Chiar dacă în mod obișnuit angina nu pune viața în pericol, oamenii ce au această boală sunt mai susceptibili să aibă un atac de cord. Debutul anginei poate fi instabil ducând la internare și în unele cazuri rare chiar la deces. Tratamentul se realizează similar ca în cazul infarctului miocardic.

Infarctul miocardic și cea mai serioasă formă de angină (angina instabilă) sunt considerate parte din categoria bolilor coronariene acute.

Accidentul vascular cerebral apare atunci când o arteră care furnizează creierului sânge se blochează brusc sau începe să sângereze. Acest lucru poate duce la leziuni ale creierului, ceea ce la rândul său poate duce la probleme bruște ale vorbirii, gândirii, mișcării și comunicării. De multe ori, accidentul vascular cerebral este fatal.

Există două tipuri principale de accident vascular cerebral: un cheag de sânge sau alte particule blochează un vas de sânge (accident vascular cerebral ischemic) sau ruperea și sângerarea unui vas de sânge (accident vascular cerebral hemoragic).

Accidentul vascular cerebral este cea mai comună formă de boală cerebrovasculară, care include tulburări ale vaselor de sânge care alimentează creierul sau membranelor care îl acoperă.

Insuficiența cardiacă este o afecțiune în care inima nu este în măsură să mențină un flux sanguin suficient de puternic. Aceasta poate duce la oboseală cronică, reducerea capacităților fizice și dificultăți în respiratie. Este o afecțiune ce pune viața în pericol și în cele mai multe cazuri nu poate fi tratată.

Insuficiența cardiacă poate rezulta de pe urma unei varietăți de boli și afecțiuni care afectează sau suprasolicită inima, în mod deosebit infarctul miocardic, hipertensiunea arterială, o valvă cardiacă deteriorată sau cardiomiopatia. La rândul său, cardiomiopatia este o afecțiune în care mușchiul cardiac de mărește, se îngroașă și devine mai rigid, astfel reducând eficacitatea inimii și cauzând insuficiență cardiacă.

Reumatismul articular acut este o afecțiune cauzată de o infecție cu o bacterie de tipul streptococcus netratată, care inițial afectează gâtul. Ea determină inflamație în tot corpul. În cazul în care apare sau este lăsată netratată, această boală poate deteriora permanent inima. Boala reumatică acută este o deteriorare permanentă a mușchiului inimii sau a valvelor inimii.

Boala vasculară periferică, una dintre cele mai comune boli, este cunoscută și sub numele de boala arterială periferică și se referă la obstrucționarea arterelor mari care conduc sângele către zonele periferice, excluzând organele centrale precum inima și creierul.

Această boală are două forme importante: ateroscleroza arterelor periferice și anevrismul aortic abdominal. În cazul aterosclerozei periferice, arterele care furnizează sânge picioarelor sunt îngustate, fapt ce poate duce la amputarea unui membru. Anevrismul aortic abdominal reprezintă lărgirea anormală a aortei și reprezintă o condiție ce pune viața în pericol. În unele cazuri este nevoie de chirurgie pentru îndreptarea problemei.

Într-o altă categorie a bolilor cardiovasculare intră bolile cardiace congenitale. Acestea reprezintă orice tulburare a inimii sau a vaselor de sânge centrale prezentă încă de la naștere. Aceasta este principala cauză de deces în primul an de viață al unui copil. Simptomele pot apărea încă de la naștere sau în unele cazuri după aceea. Ele includ lipsa de aer sau imposibilitatea de a obține o creștere și dezvoltare normală.

Cei mai mulți copii cu boli cardiace congenitale sunt tratați cu intervenții chirurgicale, cel mai des în primele luni de viață. Unele boli, precum Sindromul Down, sunt cunoscute ca fiind asociate cu probleme cardiace ce necesită operație.

Problemele cardiovasculare apar odată cu înaintarea în vârstă, cei mai bătrâni fiind mai predispuși la dezvoltarea acestor boli. Cu toate acestea, există foarte mulți factori ce influențează apariția acestui tip de boală. Printre cei mai importanți factori de risc putem enumera fumatul, hipertensiunea, colesterolul ridicat, sedentarismul, obezitatea, diabetul, moștenirea genetică, sexul (bărbații sunt predispuși să dezvolte aceste boli mai devreme decât femeile).

Modalitatea în care este gestionat stresul, cantitățile de alcool consumate, dar și tipul slujbei desfășurate pot și ele să influențeze apariția bolilor cardiovasculare. Cu cât numărul factorilor este mai mare, cu atât este mai mare și riscul apariției bolilor cardiovasculare. Chiar dacă nu se pot înlătura toți factorii de risc, cei mai mulți pot fi evitați fără prea multe probleme.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.