Sarcină & BebePrimii pași ai copilului, un moment emoționant pentru toți părinții

Primii pași ai copilului, un moment emoționant pentru toți părinții

Primii pasi ai copilului – un moment unic si pretios in viata fiecarui parinte, un moment de uimire, veselie, mandrie si chiar…tristete: micutul vostru va creste atat de repede si cat ati bate din palme, va fi independent… Insa pana atunci, mai sunt de trait multe clipe de fericire, dar si de ingrijorare, clipe in care realizati ce inseamna a fi parinte!

Cand?

O ingrijorare a multor parinti este ca micutul sa fie in pas cu alti copii, sa urmeze ceea ce unii numesc „un ritm normal al dezvoltarii”! Insa ca in atat de multe alte privinte, nu exista o anumita varsta stricta la care va puteti astepta la primii pasi ai copilului! Fiecare copilas isi urmeaza propriul drum si este unic.

In general, in primul sau an de viata, micutul se pregateste pentru acest pas important, intarindu-si musculatura si incepand sa aiba miscari din ce in ce mai bine coordonate; majoritatea micutilor reusesc sa se ridice in picioare si sa faca pasi la o varsta cuprinsa intre 9 si 12 luni, insa mersul fara nici un ajutor, fara sustinere si sigur apare cel mai adesea pe la un an si cateva luni – pe la 14-15 luni (dar unii micuti merg bine singuri de abia pe la 18 luni – ceea ce nu este nici un motiv de ingrijorare)! Insa de abia pe la 2 ani mersul copilului va fi bine coordonat, echilibrat si nu va necesita efort din partea sa.

Puteti preconiza primii pasi ai copilului?

Ei bine, de cele mai multe ori, inainte de a se ridica in doua picioare si de a face primii sai pasi, veti observa ca micutul devine din ce in ce mai curios si mai activ: va invata sa stea in fundulet; se va rostogoli si va merge pe burtica; va merge in patru labute; si la un moment dat, se va sustine de un suport si se va ridica ezitand in picioare; din acest moment, micutul va mai incerca si se va invata mai mult sau mai putin rapid cu pozitia, mergand  ajutandu-se de sustinere, de la o mobila la alta (se va tine cu mainile de mobile, de dumneavoastra); in scurt timp, va reusi sa stea in picioare tinandu-si singur echilibrul si va face primii sai pasi! Insa in nici un caz acesta nu este un tipar strict: exista copilasi care, fara a trece prin faza mersului in patru labute, se ridica direct in doua picioare!

Cum puteti ajuta?

Incurajandu-l! Cand incepe mersul in patru labute, muschii picioarelor sunt in plina dezvoltare si il puteti ajuta jucandu-va cu bebelusul – tinandu-l in brate, balansati-l de sus in jos, cu piciorusele sale proptite pe picioarele dumneavoastra. Primele dati, cand copilul se ridica sustinandu-se cu mainile de mobile, puteti sa ii veniti in ajutor sustinandu-l cu mainile pe sub brate – puteti sa faceti asta chiar inainte ca micutul sa se poata tina singur pe picioare. Apoi, tinandu-l de maini, parcurgeti impreuna distante din ce in ce mai mari.

Ii va fi destul de greu sa se ridice din fund in picioare si invers, sa se aseze, si il puteti ajuta si aici, aratandu-i cum sa indoaie genunchii. De la etapa mersului cu sustinere, de la un suport la altul, pot trece cateva zile, sau chiar cateva luni pana ce micutul isi face curaj si merge singurel (uneori, el are si etape de involutie, preferand sa mearga iarasi in patru labute – nu e motiv de ingrijorare, insa e bine sa il incurajati sa se ridice, fara, insa, sa il fortati).

Cand incepe sa se tina mai sigur pe picioare, lasati-l sa incerce singurel sa parcurga o distanta scurta – asezati-va la 2-3 metri distanta pe podea si incurajati-l sa vina spre voi (daca il ajutati prea mult si il sustineti mereu, intarziati invatarea)! Dupa ce reuseste sa mearga singur distante mici, dezvoltati-i aptitudinile jucandu-va – puneti cate o jucarie pe podea, la distante din ce in ce mai mari de copil si incurajati-l sa mearga sa o ia (astfel, va invata si sa se aplece).

Dupa ce merge pe propriile picioare singur, ii puteti achizitiona jucarioare speciale care ii ajuta dezvoltarea, precum cele cu roti care trebuie impinse (animalute pe rotile). Pe la 18-20 de luni, puteti sa ii mai stimulati dezvoltarea jucandu-va cu o minge – fotbal! Puteti exersa si urcatul si coboratul scarilor odata ce copilasul merge fara probleme – insa mereu tinandu-l de mana.

primii pasi ai bebelusului

Nu va ingrijorati ca micutul cade

Este bine sa cada si sa se ridice, oricat vi se rupe inima vazandu-l plangand! Trebuie sa tineti casa sigura si sa il incurajati, imediat ce face primii sai pasi fara suport, sa mearga de unul singur – o sa cada des, dar astfel va invata!

Exista motive de ingrijorare daca primii pasi ai copilului intarzie sa apara?

In general, nu! Fiecare micut are propriul ritm de dezvoltare. Insa in general, un copilas ar trebui sa fie capabil sa stea in picioare si sa faca pasi cu sustinere la 12 luni si sa mearga singur pe la 17-18 luni! Daca va ingrijorati, vorbiti cu medicul pediatru si nu uitati sa il incurajati pe micut sa se miste independent. Este bine sa stiti ca, de multe ori, un copilas va urma cam acelasi ritm de dezvoltare ca parintii si fratii sai – deci daca unul dintre parinti sau frati a intarziat cu mersul, se prea poate ca micutul sa ii calce pe urme!

Despre primii pasi ai copilului – reguli generale:

Incercati sa nu lasati singur copilul odata ce a inceput sa faca primii pasi decat in spatii sigure.

Atentie la: suprafete alunecoase; mobile cu colturi ascutite, in care micutul poate intra sau de care se poate lovi (depozitati pentru o perioada mobilele cu colt ascutit la care copilul ajunge precum masutele joase de cafea); obiecte pe podea de care se poate impiedica; scari – nu ii permiteti accesul la scari decat in prezenta voastra.

Nu folositi premergatoare – acestea nu ii dezvolta muschii picioarelor si vor intarzia dezvoltarea aptitudinilor motorii!

In schimb, jucariile pe roti care sunt impinse de micut sunt numai bune pentru a face din mers o experienta distractiva, dupa ce copilul merge destul de bine pe picioarele sale.

Nu il incaltati pe micut, lasati-l sa mearga descult, atat timp cat podeaua nu este prea rece (iar in acest caz, puneti-i sosete, dar nu pantofi, pana ce nu invata sa mearga).

Foarte curand, micutul va merge si va explora peste tot – inchideti usile in camerele unde se poate rani si securizati aparatele electrice.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.