Una dintre bolile care provoaca durere la pisici este hamatomul auricular. Boala apare datorita unor leziuni diferite, o simpla mancarime in zona urechii poate face pisica sa se scarpine cu labuta si astfel sa duca la ruperea unui vas de sange si la formarea unui hematom sau la acumularea de sange amestecat cu fluide in zona de sub piele si cartilajul urechii. Prin ruperea vasului sangele curge si impinge tesutul din jur, iar rezultatul este formarea unei cavitati umplute cu acest lichid.
Cel mai frecvent, hematomul auricular se formeaza pe partea interioara a urechii, pot fi mai multe nu doar unul singur si provoaca senzatie de durere puternica pisicii in zona respectiva. Intotdeauna la scurt timp de la ruperea unui vas de sange se formeaza o astfel de tumoare numita hematom auricular.
Principalele simptome care apar in caz de hemtom auricular sunt: durere in zona respectiva, umflaturi vizibile pe urechea pisicii, acumulare de lichid in ureche, umflarea zonei afectate, cicatrizarea ei si crearea unui aspect desfigurat al tesutului.
Cauzele ce determina aparitia hematoamelor urechii tin de leziunile provocate de infectile cronice de care sufera animalul si care sunt create de alergii, paraziti, bacterii mai mult sau mai putin grave. Astfel de probleme duc la ruperea vaselor de sange deoarece patrupedul isi agita capul, este ingrijorat, se scarpina pentru a-si ameliora senzatia de mancarime si durere.
Pentru tratamentul unei astfel de boli pisica trebuie dusa la un medic veterinar. Acesta ii va stabili un diagnostic si o metoda de tratament adecvata. In functie de marimea si cat de grav este acest hematom se stabileste si tratamentul. In cele mai multe cazuri se opteaza pentru metoda chirurgicala – se face o incizie mica la baza urechii, se elimina prin ea sangele de sub piele, apoi se inchide aceasta incizie si se bandajeaza zona respectiva pentru a lasa urechea sa se vindece.
In cazul in care hematomul este cauzat de infectiile cu acarieni sau alte boli infectioase trebuie obligatoriu indepartati si acesti factori, pisica necesita ingrijiri speciale si tratamente cu medicamente pentru recuperarea starii de sanatate. In situatia in care pisica are un hematom de dimensiune mica se poate folosi o seringa pentru indepartarea lichidului de sub piele. Uneori hematomul este indepartat complet, alteori el poate sa reapara si metoda trebuie repetata.
Pentru prevenirea hematomului auricular pisica trebuie observata mai des, cu atentie, tratata la timp de anumite boli infectioase, dusa la medicul veterinar la primele semne cand se scarpina excesiv si isi schimba comportamentul.
Hematomul nu este o tumoare.
Buna ziua
Am un labrador mascul cu o astfel de problema. S-a intervenit chirurgical, s-a drenat lichidul. Ranile s-au inchis deja, au trecut 3 saptamani de la interventie si urechea produce in continuare lichid.
Ce se mai poate face? Multumesc!