Ce oferim cainilor: mancarea gatita sau speciala? – Pentru a raspunde la aceasta intrebare este bine sa luam in considerare sfaturile medicilor veterinari privind alimentatia acestor animale de companie.
Unele persoane opteaza pentru mancarea gatita, insa altele inclina in favoarea hranei speciale pentru caini. Conform medicilor veterinari mancarea uscata reprezinta cea mai simpla optiune de a oferi cainelui o dieta sanatoasa si echilibrata. Exista o serie de alimente speciale pentru aceste animale foarte bine realizate, din care amintim Pedigree, Darling, Chappy, Pro Plan, Dog Chow, Hills, Eukanuba si altele.
Daca se combina alimentele uscate cu o dieta naturala, pot aparea de asemenea anumite probleme. Aceste diete sunt mult diferite si prin schimbarea lor foarte des se creeaza un stres la nivelul tractului gastro-intestinal si astfel se provoaca anumite inflamatii intestinale care pot favoriza aparitia gastritei cronice.
Oamenii obisnuiesc sa dea oase cainilor neluand in considerare la ce pericole isi expun animalele. Osul natural poate provoca foarte multe probleme din care fac parte: inteparea limbii, blocarea bucatilor de os in gat, perforarea stomacului, esofagului sau colonului, diaree, varsaturi, leziuni ale mucoasei gastro-intestinale.
Cateii mici care au inca dinti de lapte necesita o alimentatie mai speciala insa usor de realizat. La ei este indicat ca hrana uscata – granulele sa fie macinate si amestecate cu lapte sau apa calduta, sau pur si simplu sa fie inmuiate in lapte asa in stare nemacinata. Un catelus care are doar 2 luni trebuie sa i se administreze 5 mese pe zi, pentru ca sunt in crestere.
La aceasta varsta dieta trebuie sa contina lapte pentru ca lor le place gustul acestui produs, insa mai tarziu de la 3-4 luni laptele trebuie exclus din alimentatia cateilor. De la varsta de 6 luni se ajunge la un numar de 3 mese pe zi. La vasta adulta un caine trebuie sa consume 500-600 g hrana uscata pe zi, daca el are greutatea de 60 kg. Daca este de talie mai mica si are 22 kg va avea nevoie de 350 g hrana zilnica.
In general la caini pofta de mancare este redusa de stres, cand sufera de caldura sau anumite boli. In cazul in care sunt in crestere, stau la temperaturi scazute, sau se gasesc in situatia de a avea pui si a alapta pofta de mancare creste.
Cu ce alimente poate fi hranit cainele? – Carnea cruda sau fiarta: oragane si carne de pasare dezosata, de iepure, vita, peste fiert fara oase, lapte acru, iaurt, branza, zer, morcovi fierti, oua fierte sau galbenus crud de 3 ori pe saptamana, cereale si mai ales orez fiert.
Specialistii recomanda celor care au caini ca animale de companie sa le dea acestora hrana in functie de starea lor de sanatate, de varsta si greutatea corpului. Astazi exista multe informatii privind produsele alimentare pentru caini care au scopul de a lamuri ce caracteristi are un anumit tip de hrana si carui tip de animal se potriveste. De alegerea unei alimentatii corecte depinde sanatatea si viata cainelui.
Un lucru important este sa asiguram animalului o dieta echilibrata. Unii dintre noi credem ca daca am pregatit cu propriile maini o anumita mancare gatita pentru cainele nostru este si santoasa pentru el. Lucrurile nu stau tocmai in acest fel – de multe ori alimentele pregatite in casa nu asigura pe deplin o dieta echilibrata acestuia si in timp duce la aparitia unor boli si astfel ii reduce si durata de viata.
De multe ori mancarea gatita nu mai are vitaminele si elementele nutritive necesare deoarece acestea sunt distruse prin fierbere la temparatura inalta. De asemenea, mancarea gatita poate contine anumite ingrediente care nu sunt bune pentru caine – sare, grasimi, zahar, ceapa – si care pot favoriza aparitia unor boli grave. Un produs contraindicat pentru caine este ciocolata.