Timp liberPompa de apă și filtrul de aer, dispozitive necesare pentru întreținerea acvariului

Pompa de apă și filtrul de aer, dispozitive necesare pentru întreținerea acvariului

Pompa de apa pentru acvariu este de fapt o pompa de filtrare a apei. In cazul acestor filtre, un rotor cu elice amplasat in interiorul unitatii centrale a filtrului este cel care da puterea cu care apa este antrenata prin mediul de filtrare. Cu un astfel de dispozitiv apa se deplaseaza mult mai usor, putand ajunge chiar la cateva sute sau mii de litri pe ora. Aceste dispozitive nu vin insa fara dezavantaje.

Puterea acestor dispozitive poate fi prea mare pentru situatiile comune, iar gura de absorbtie a apei se poate dovedi prea larga, astfel ca pestii cei mai mici pot fi cu usurinta aspirati. Chiar si pestii lenti pot obosi repede cand inoata impotriva curentului constant generat de astfel de filtre, deci si ei pot fi aspirati de catre gura filtrului pe care pot ajunge chiar sa o blocheze.

Pompa de apa pentru acvariu poate fi de uz interior, aceasta fiind cel mai popular astfel de filtru la ora actuala. Cele mai multe astfel de pompe au un burete obisnuit grosolan care realizeaza filtrarea mecanica si biologica. Filtrele de apa se dovedesc mult mai bune cand au doi bureti, acestea functionand mult mai bine in ceea ce priveste curatirea sau inlocuirea buretilor filtranti. Ambii bureti ar trebui schimbati in acelasi timp pentru ca apa sa ramana curata.

Exista si modele de pompa de apa de acvariu in care buretele si filtrul biologic nu fac parte din acelasi mediu. Cele mai multe astfel de dispozitive au o priza suplimentara de aer echipata care are rolul de a aspira aer si a il injecta mai apoi in apa. De asemenea, acestea pot avea si dispozitive speciale de reglare a directiei si debitului jetului filtrat expulzat.

Exista si pompe de apa de acvariu cu filtru lent la volumul acvariului. Acestea ajuta la dezvoltarea vegetatiei acvariului. Filtrul de carbon activ este inlaturat, iar teava de amplasare a filtrului trebuie pusa sub nivelul apei. Si priza suplimentara de apa trebuie oprita pentru a nu contribui la cresterea degajarii de dioxid de carbon si de nutrienti prin intermediul miscarii bulelor de aer si prin intermediul agitatiei de la suprafata apei. Trebuie sa aveti grija pentru ca, in astfel de cazuri, pestii din acvariu pot ramane fara oxigen. Puteti avea rezultate foarte bune si daca lasati jetul de apa de la pompa sa faca valuri usoare la suprafata apei, fara a recurge la alte modificari si ajustari.

Pompa de apa pentru acvariu exterioara este mult mai scumpa decat cea interioara, insa ofera si un grad mai mare de filtrare si este destinata acvariilor de dimensiuni mai mari sau acelora in care speciile de pesti fac murdarie mai mare. Filtrele exterioare pot avea orice combinatie de mediu de filtrare insa cea standard este compusa din burete, minerale ceramice si carbon.

Pompele de filtru exterioare sunt puse in afara acvariului, iar unitatea de filtrare se asaza chiar sub acvariu. O fortuna flexibila face legatura dintre unitatea de filtrare si acvariu. Cand apa se intoarce in acvariu, o adaptare poate fi constituita dintr-un pulverizator sau un dispozitiv pentru aerare suplimentara a apei. Unele modele de pompe de apa exterioare au si lampi cu ultraviolete sau incalzitoare atasate, astfel ca nu va mai trebui sa investiti in achizitionareea acestora.

Pompa de apa de acvariu exterioara este mult mai greu de amplasat, ajustarile incorecte putand duce la scurgeri. In plus, acestea sunt mai greu de amorsat (umplerea filtrului cu apa in acelasi timp cu golirea de aer a conductelor de legatura). Pentru a instala un astfel de filtru in mod corect trebuie sa urmati cu sfintenie instructiunile sau puteti chiar sa apelati la un specialist.

filtru de aer

Filtrele de aer

Desi nu sunt la fel de performante ca pompa de apa de acvariu, si filtrele de aer pot fi eficiente daca sunt folosite asa cum trebuie. Mecanismul conform caruia functioneaza aceste dispozitive se bazeaza pe aerul care provine de la o pompa exterioara de aer ce foloseste drept element activ o membrana de cauciuc care vibreaza. O conducta de aer prevazuta cu o supapa dirijeaza aerul catre acvariu si nu permite apei sa intre in pompa. Un exhaustor permite aerului sa intre in acvariu. Apa este primenita in urma miscarii catre suprafata a aerului. Odata cu cresterea puterii pompelor de aer creste si zgomotul scos de acestea. Si numarul de filtre deservite are un rol in zgomotul filtrului de aer, deci alegerea acvaristului trebuie sa fie una ponderata.

Filtrul propriu-zis de aer este mult mai ieftin decat cel de pompa de apa de acvariu, insa costurile financiare pot fi crescute de pompele suplimentare de aer si de accesoriile legate de circulatia aerului in acvariu.

Filtrul cu burete este utilizat cel mai frecvent de crescatorii de pesti discus, insa se foloseste si la acvariile cu puieti. Acestea aspira bland, pe suprafete mari si au o viteza redusa.

Filtrul cutie este cel mai adaptabil dintre filtrele de aer pentru ca rezervorul acestuia poate fi umplut cu medii diferite de filtrare care corespund necesitatilor acvariului dumneavoastra. Se folosesc insa doar la acvariile mici si nu arata prea bine.

Filtrul placa poate aspira apa prin intermediul unei placi situate sub pietris. Chiar pietrisul joaca rol de mediu de filtrare, astfel ca acesta ar trebui sa fie aranjat simetric pe suprafata placii perforate. Filtrul placa nu incurajeaza cresterea plantelor, iar murdaria poate sa se depuna pe pietris, astfel ca apa se poate imputina in urma filtrarii.

Pompa de apa de acvariu trebuie aleasa in general in functie de numarul de medii de filtrare. In medile de filtrare se vor putea dezvolta bacteriile benefice pestilor. Clorul este un inamic al acvariului asa ca nu spalati niciodata mediile de filtrare sub jet de apa de la robinet. Pentru a nu distruge bacteriile benefice, ar fi bine sa clatiti mediile de filtrare cu apa extrasa din acvariu cand ati schimbat apa din acvariu. Cand cumparati pesti fara a fi facut amenajari anterioare, este bine sa aveti la indemana un filtru ajuns deja la maturitate. Astfel, veti putea oferi conditii optime noilor pesti inca de la sosirea acestora.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.